Lastekodulastel aidatakse iseseisvat elu alustada

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve Lions-klubi kutsus heategevusõhtule oma hoolealused Kohtla-Nõmme lastekodust.
Kohtla-Järve Lions-klubi kutsus heategevusõhtule oma hoolealused Kohtla-Nõmme lastekodust. Foto: Erakogu

Märtsi lõpus Kukruse polaarmõisas Lions-klubi korraldatud heategevusõhtul koguti peaaegu 3000 eurot. See raha läheb Kohtla-Nõmme lastekodust tänavu ellu astuvate noorte korterite remondiks ja sisustuseks.

Raha koguti heategevusliku õhtu pääsmete müügiga, loteriiga, mille iga pilet võitis, ning muude annetustega, mis eelnesid Kohtla-Järve ja Kiviõli Lions-klubi korraldatud traditsioonilisele heategevuspeole.

Kõik kohaletulnud märkisid ära meeldiva õhkkonna ning mitmekesise kava - nelja tunniga ei hakanud kellelgi igav. Külalistele esinesid nii Ida-Virumaa taidlejad, professionaalid kui ka Kohtla-Nõmme lastekodu armsad ja andekad mudilased. Vanemad lastekodulapsed osalesid aga elu esimesel ballil.

Abivalmis inimesi jagub

Klubi president Tiit Juse ütles kokkuvõtteid tehes, et Ida-Virumaal on jätkuvalt abivalmis inimesi, kes soovivad head teha: kui pole võimalik aidata rahaliselt, soovitakse osaleda remonditöödes ja möbleerimises. Mõned inimesed kinkisid elluastujaile küll kasutatud, kuid korralikku mööblit, mis noortel kindlasti ära kulub.

"Kui kodus kasvanud noori toetavad ellu astudes vanemad, siis nendel lastel pole kedagi aitamas ning iseseisva elu alustamine on palju raskem," ütleb Kohtla-Nõmme lastekodu direktor Kätlin Kaurla. "Me ei taha, et meie kasvandikud peaksid kolima sotsiaalmajja või ühiselamusse, kus elavad joodikud ja narkomaanid, seepärast püüame aidata neil soetada väärilise eluaseme. Selleks kulub palju jõudu ja aega, kusjuures täiesti omakasupüüdmatult - keegi selle töö eest ei maksa, kuid me ei taha, et meie lapsed satuksid taas sinna, kust nad sõna otseses mõttes mõne aasta eest välja kisti…"

Korterid sponsorite rahaga

Ka lõpetajate korterid ostetakse sponsorirahaga: mõni aasta tagasi lõi Eesti soome naisselts MTÜ Lootus Tulevikku, mis tegeleb lastekodukasvandike elamistingimuste parandamisega. Nende abiga saavad elamispinna ka idavirulased.

"Renoveeritud korterit pakutakse vaid neile, kes on omandanud elukutse ja saavad töökoha," rõhutab Kaurla. "Kusjuures noor saab korteri omanikuks alles kolme aasta pärast tingimusel, et ta maksab kogu selle aja korralikult kommunaalmakseid ega pane toime seaduserikkumist. Minu arust on see tõhus stiimul."

Tänavu on korter leitud kolmele kasvandikule: Aleksandrile, Romanile ja Darjale, kes peaksid sügiseks sisse kolima. Kuid neiu võib ka lastekodusse edasi jääda, kuna kavatseb jätkata õpinguid tervishoiu kõrgkoolis. "Sel juhul on meil õigus ta siia jätta, hoolimata sellest, et ta on täisealine," ütles Kaurla.

Kätlin Kaurlat rõõmustab koostöö Lionsitega väga, pealegi ei piirdu asi ainult annetuste kogumisega: klubi liikmed on lastekodus sagedased külalised, osalevad siinsetel üritustel ning kutsuvad lapsi ka enda omadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles