Talgupäeval koristatakse prahti nii maa kui vee pealt

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sporditalgutele anti avalöök nädal tagasi Sillamäel staadionilt vanu rehve välja kaevates.
Sporditalgutele anti avalöök nädal tagasi Sillamäel staadionilt vanu rehve välja kaevates. Foto: Matti Kämärä

Reedel stardib Avinurmest kahepäevane kanuuretk Avijõel, mille käigus korjatakse ära vee peal ja kaldaäärtes silma jääv praht.

"Kanuuretk on Peipsi-Alutaguse koostöökoja ettevõtmine, kuhu ootame mitte üksnes oma piirkonna inimesi, vaid kõiki huvilisi," rääkis talgujuht Lii Roosa, et plaanitud sajast osalejast oli end eilse seisuga kirja pannud juba 60. Osalejatele on välja pakkuda 50 kanuud (igaüks mahutab kaks inimest) ja viis rafti (8-10 inimest).

Retke talgutega ühendamise mõtte pakkus välja Avinurme vallavanem ning sellest ideest kinni haarates antakse igasse veesõidukisse kaasa prügikotid. "Prügi koristamine ei ole eesmärk omaette, aga selle, mis vee peal ja kalda ääres silma jääb ning mille ilma kanuust väljumata kätte saab, võiks kokku korjata küll," ütles Roosa. Kokku kogutud prügi on lubanud Avinurme ja Lohusuu vallajuhid jäätmefirmadele üle anda.

Kaks postijaama korraga

Ninasi postijaama ümbruses toimuvad koristustalgud juba kolmandat aastat. Seekord seal suuri töid ette ei võeta - piirdutakse ehitusprahi koristamise ja riisumisega, sest pärast Peipsiveere programmi toel tehtavat fassaadi renoveerimist tuleb põhjalikum koristus. Tõsisemalt võetakse samal päeval pisut hiljem ette sama mittetulundusühingu hallatava Väike-Pungerja postijaama esimene heakorrastus.

"See aastaid tühjalt seisnud hoone on võssa kasvanud, katus laseb läbi," räägis talgujuht Agnes Aunap. "Katust me muidugi talgupäeval parandama ei hakka, hädavajalikud tööd teeme oma jõududega niipea kui võimalik - hoone seisukorra hindamiseks on muinsuskaitseametilt ekspertiis juba tellitud -, aga võsa tahame küll maha võtta ning hoonet seest koristada."

Koristustöödele oodatakse appi kohalikke inimesi, keda üksiti palutakse kaasa mõtlema hoone tuleviku teemadel. "Tutvustame neile ka hoone ajalugu - ühe lähinaabriga kohtudes selgus, et ta on seal terve oma elu elanud, aga pole kunagi selles majas sees käinud," loodab Aunap heale koostööle kohaliku kogukonnaga.

Postijaama omanikud näevad hoonet tulevikus turismiobjektina, näiteks majutusasutusena, mis Estonia kaevanduse aherainemägede kujundamise tulemusena rajatavaid motoradu silmas pidades võiks end tulevikus ära tasuda küll.

Uus allikas ja puiskarjamaa

Kõrtsialuse külastuskeskuses on plaanis lisaks ümbruse, Merioja astangu ja mälestuskivide korrastamisele rajada ligipääs uuele allikale.

"Praegu käivad inimesed vett võtmas maanteeäärsest allikast, mille lähistel parkida ei saa ja kuhu minek ei ole päris ohutu," kõneles talgujuht Ott Penek.

See allikas, millele paremad kasutusvõimalused tahetakse luua, asub Aseri vana tee ääres ja puhast vett sealt kätte ei saagi, sest see jookseb kraavis oleva veega kokku. "Eesmärk on, et kraav oleks omaette ja allikas omaette ja et allikast saaks iga soovija vett võtta," ütles Penek, et neid innustas allikat korrastama Mikk Sarve samasisuline üleskutse.

Eelmisel aastal koristasid Eestimaa looduse  fondi esindajad Iisakus tervise- ja suusaradu, tänavu korjatakse Mäetagusel puiskarjamaalt sinna talvise raie järel jäänud raiejäätmeid.

"Rasked raiemasinad tegutsesid seal päris suurel alal, peenikest oksarisu on aga lume seest keeruline kätte saada. Selle me sealt nüüd kokku korjamegi," rääkis talgujuht Mari Joamets, et kui ilm väga tuuliseks ei pööra, põletatakse oksad kohapeal ära.

Talgud on ühistegemine

Eilse seisuga oli meie maakonnas registreeritud 54 talgut, talguliste arv ületab juba kaheksasaja piiri.

"Jääme küll eelmise aasta talgute arvule alla, aga eks aega veel on ja näitliku numbri saavutamine pole kindlasti eesmärk omaette," ütles "Teeme ära" Ida-Virumaa koordinaator Tõnu Leitsmaa. "Enamasti on inimesed ikka plaaninud koristustalguid, aga mina soovitan mõtelda laiemalt: talgute raames võib luua ka mingisuguseid väärtusi, midagi ehitada või parandada, mõne vana hoone lammutada; miks mitte ka mõnda abivajavat peret või inimest aidata, tehes tema kodus mõningaid vajalikke töid. Üleskutse ettevõtjatele: natuke tööjõudu ja materjali võib muuta mõne üksiku memme-taadi päeva palju päikeselisemaks, kui aed saab värvitud või lääpas värav jälle korralikult käima. Talgud on ühistegemine, mitte ainult teiste järelt koristamine."

Sporditalguid oli meie maakonnas eilseks kirja pandud tosin ehk peaaegu neljandik talgute üldarvust, mis Leitsmaa hinnangul on  väga hea tulemus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles