Sadakond narvalast sõidab Vaivarasse metsa istutama

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auvere kuusikut istutatakse metsniku valvsa pilgu all. Sadakond linlast saab metsa kohta palju uut teada.
Auvere kuusikut istutatakse metsniku valvsa pilgu all. Sadakond linlast saab metsa kohta palju uut teada. Foto: RMK

Laupäeval hakatakse Vaivara vallas Auvere külas uut kuusikut istutama. Metsaistutamise talgud "Metsasünd" on suunatud eeskätt Narva linna elanikele.

"Eesti on üks maailma metsarikkamaid riike, metsad katavad ligemale poole maismaast. Euroopas jääme nende arvult alla vaid Soomele, Rootsile ja Sloveeniale.  Mets on meie rikkus ning me otsustasime anda inimestele, kes pole metsamajandusega seotud, võimaluse isiklikult istutamisest osa võtta, tugevdada nende sidet loodusega ja armastust looduse vastu," ütleb RMK kommunikatsiooni projektijuht Marina Poltavtseva.

"Peale selle käivad vabatahtlikud metsas ekskursioonidel ja saavad teadmisi metsa eluringist."

Viis tuhat kuuseistikut

Auvere metsaistutuse korraldajad loodavad kokku saada sadakond vabatahtlikku. Registreerutakse usinalt, täna on viimane päev. Oma osalemisest saab teada anda tööajal telefonil 676 7500 või kogu päeva vältel veebilehtedel www.rmk.ee ja www.loodusegakoos.ee. Eilse seisuga oli registreerunuid ligi 90.

Kaks tellitud bussi suunduvad metsa 25. mail kell 9.30 Narva Fama keskuse juurest. Tagasisõit algab hiljemalt kell 15.

Talgulistele, kellelt oodatakse asjakohast riietust ja jalatseid (soovitavalt kummisaapaid), õpetatakse istikute ja tööriistadega ümberkäimist. Kõigile antakse kindad, labidad ja ämbrid. Sealsamas pakutakse ka lõunasööki.  Lõpetuseks paigaldatakse vastistutatud metsa infotahvel, mis jääb üritust meenutama.

RMK Ida-Viru metskonna metsavaht Alar Süda ütles, et Auveres on istutustöö tarbeks eraldatud 3 hektarit. Kohale on toodud juba umbes 5000 kolmeaastast kuuseistikut Iisaku taimlast.

Auvere tulevane kuusik kasvab spetsialistide arvates täis alles 80-100 aasta pärast, seni aga hoiavad kannavad selle eest hoolt RMK metsatehnikud.

Mets on huvilistele avatud

Marina Poltavtseva täpsustas, et RMK loodab teha Narva-ääre metsaistutamisest iga-aastase kevadise tava, nagu see näiteks Tallinna lähistel juurdunud on. Seal istutasid vabatahtlikud metsnike juhendamisel läinud nädalal mände, varasematel aastatel aga kuuski ja kaski.

"Tegelikult huvitab metsa teema väga paljusid linlasi. Nende ürituste ajal tuleb kui rahet küsimusi puude, lillede, loomade ja lindude kohta," räägib Poltavtseva. "Me tahamegi inimesi metsa meelitada, sest see on ju riigimets - avatud kõigile 24 tundi päevas ja 7 päeva nädalas. Loodud on matkarajad, puhkekohad, laagriplatsid  -  ja kõik see on tasuta."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles