Jõhvi lasteaedades käärib edasi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevipoja lastevanemaid pahandas muu hulgas lõpupidu, kust puudus õpetaja, kes on olnud lastele teise ema eest.
Kalevipoja lastevanemaid pahandas muu hulgas lõpupidu, kust puudus õpetaja, kes on olnud lastele teise ema eest. Foto: Peeter Lilleväli

Lastevanemad kaebasid vallavalitsusele, et Jõhvi Lasteaedade direktor Anne Väli on tekitanud pideva hääle tõstmisega õhkkonna, mis põhjustab kogenud töötajate lahkumise.

Jõhvi kolme senise lasteaia ühendamine üheks asutuseks Jõhvi Lasteaiad ja koondamine ühise juhtimise alla on tekitanud pahameelt nii lastevanemates kui töötajates. Nii on avaldatud vastuseisu küll uue menüü, küll tööaja korralduse muutmise ja tervishoiutöötajate koondamise kohta.

Kalevipoja lasteaia Jänku rühma vanemad juhtisid vallavalitsusele saadetud kirjas tähelepanu neli kuud valitsenud kaosele koolieelses rühmas, kus veebruaris lahkunud õpetaja töö pidi suures osas ära tegema allesjäänud õpetaja.

"Mingil ajal leiti sellele rühmale uus õpetaja, kes aga jäi kohe haiguslehele. Asendajat haiguslehel olnud õpetajale ei olnud. Nüüdseks on haiguslehel ka see õpetaja, kes siiani kahe inimese eest töötas. On tulnud ette olukordi, kus selles rühmas peab õpetaja abi tegema ühel ajal oma tööd ja samuti õpetaja tööd," seisab pretensioonis.

Vanemate sõnul oli samasugune olukord aasta alguses kahes Kalevipoja sõimerühmas, kus ei olnud tagatud kahte õpetajat ja ühte õpetajaabi.

Kirjas meenutatakse, et kui kerkis päevakorda lasteaedade ühinemise teema, väideti, et edaspidi ei saa tekkida olukorda, kus ei ole puuduvale õpetajale asendajat, sest asendada saab ka teise lasteaia õpetaja. Praktikas seda kasutatud ei ole.

Hulk ületunde 

"Kui Kalevipoja lasteaias oli üldkoosolek, rääkis direktor otsusest, mille järgi pidid õpetajad hakkama tööle poole päeva kaupa, kuna pikka päeva töötades väsivad nad väga ära ja muutuvad närviliseks. Nüüdseks on tekkinud olukord, kus õpetajad peavad jaksama töötada 11,5 tundi päevas ja nii mitu kuud, tekitades suure hulga ületunde."

Pöördumises väidetakse, et staažikad ja pühendunud õpetajad lahkuvad juhtkonna suhtumise ja pideva hääle tõstmise tõttu. Oma arvamuse väljaütlemist võrdsustatakse ebalojaalsusega tööandja suhtes.

Viimaseks piisaks karikasse oli lõpupidu. "Lapsed istusid asendusõpetajaga, kes on küll tore, aga neile ju ikkagi võõras. Miks ei olnud kohal nende oma kallist õpetajat, kes on neid kasvatanud ja vaeva näinud, olnud lastele teise ema eest? /.../ Kui täiskasvanu saab aru, et lasteaias on pingelised ajad ja keerulised suhted ning mingil hetkel saab ka kõige tugevamatel jaks otsa, et vahel lihtsalt "sõidetakse" inimestest üle, siis lastele on seda seletada võimatu."

Kirjas nimetati halenaljakaks, kuidas direktor jooksis saalist välja, kui lõpupeol said sõna lastevanemad. "Kas tõesti ei olnud direktoril nii palju julgust, et vaadata lastevanematele silma?"

Anonüümne pöördumine

Vallavalitsuse hariduse- ja noorsootöö nõunik Katrin Tamme märkis, et lastevanemate pretensioon on anonüümne ega kajasta kõikide seisukohta. "Vallavalitsusel on aega anda vastus kuu aja jooksul, juhul kui saab selgeks, kellega konkreetselt kirja asjus suhelda. Praegu on pöördumine anonüümne ja anonüümsetele kirjadele ei ole võimalik vastata."

Tamme lisas, et analüüsitud on kõikide endiste ja ka praeguse juhi tööd, kuna kõikidel oli, mida oma suhtumises paremaks muuta.

Jõhvi Lasteaedade direktor Anne Väli selgitas, et eelmisel aastal lahkus kolmest lasteaiast 21 töötajat, kellest 6 koondati lasteaedade ühendamise tõttu. 2013. aastal, mil lasteaiad on ühinenud, on lahkunud kokku 5 inimest, kusjuures personali on kokku 155 inimest.

Väli sõnul oli mullu tööjõu voolavuse määr 8 protsenti ja selle aasta viie kuuga 3 protsenti. "Kaadri liikumine on täiesti tavapärane. Vestleme alati lahkujatega, et selgitada välja lahkumise põhjus, milleks on olnud kas uued väljakutsed või elukoha vahetus. Mulle ei ole seitsme aasta jooksul, kui direktorina töötan, teinud keegi etteheiteid minu juhtimisstiili kohta."

Etteheiteid varemgi

Väli sõnu ei kinnita analüüs, mis tehti 100 päeva pärast lasteaedade ühendamist, kus toodi välja selle tugevad ja nõrgad küljed ning mis tuli jutuks ka aprillis Sipsiku lasteaias toimunud sotsiaalkomisjoni istungil.

Analüüsis tuuakse muu hulgas välja järgmist: töötajad kardavad oma töökoha pärast, kui on avameelsed; lahkuvad head, professionaalsed töötajad; töötajaid ei motiveerita piisavalt, töökvaliteet langeb; direktor on jäänud kaugeks töötajatele; on tekkinud tsaari sündroom: keelan, käsin jne.

Jõhvi vallavolikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Niina Neglasoni sõnul on arutatud lasteaedade ühendamise ja ühendasutuse juhi küsimust neljal korral, neist ühel korral koos hariduskomisjoniga.

"Ei saa öelda, et ühendamine oleks lausvale, sest selleks on liiga vähe aega möödunud. Oleme aru saanud, et probleemide taga on juhtkonna hoolimatus. Ei saa inimesi hoida hirmu all, et lasen lahti, kui sa nii ei tee, nagu ma ütlen."

Neglasoni hinnangul on kaadrivoolavus olnud päris suur. "Kui küsisime, anti iga töötaja lahkumisele seletus, aga eraviisiliselt uurides on selgunud, et kõik põhjendused ei pea paika. Ma ei leia, et Anne Väli tuleks päevapealt lahti lasta, aga kui olukord ei parane, tuleks kaaluda tema väljavahetamist."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles