Jõhvis on probleemiks ebastabiilne elekter

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrialajaam
Elektrialajaam Foto: Peeter Lilleväli

Maakonnakeskuses on juba pikemat aega probleemiks sagedased pingekõikumised ning katkestused elektrivarustuses. Võrguoperaator ütleb, et sellel on kolm peapõhjust: vanad kaablid, kaevetööd ning äike.

Eelmisel nädalavahetusel läks Jõhvis Rakvere tänav 8 asuva büroohoone lift rikki. Selle parandamine võttis aega kolm päeva.

Jõhvi kesklinnas kolme kaubandus- ja büroohoone haldamisega tegelev Martin Lehtla tõdes, et tõenäoliselt oli põhjuseks vooluvõnge, ning sama meelt oli ka lifti tootja esindaja.

Lehtla ülesandeks on tagada sisekommunikatsioonide toimimine Jewe ja Tsentraali keskuses, samuti Rakvere 8 asuvas büroohoones ning tema sõnul on elektrikatkestuste ja voolukõikumiste probleem Jõhvi kesklinnas kestnud juba pikemat aega.

Lehtla ütles, et eelkõige on kõikumistele-katkestustele vastuvõtlikud mõned ventilatsioonisüsteemid, aga ka arvutid ja seadmete automaatika. Eelmisel reedel oli näiteks kolm järjestikust lühiajalist elektrikatkestust.

"See olukord on vahelduva eduga kestnud juba mitmeid aastaid. Ma ei tea, milles on põhjus. Võib-olla selles, et tarbijaid on Jõhvi kesklinnas juurde tulnud, aga kommunikatsioonid on jäänud samaks." Tema sõnul on talvel näiteks ette tulnud poole kuni poolteise tunni pikkusi katkestusi, mis on olnud seotud kõrgepingeriketega. "Ja ega need kõikumised ja katkestused üldjuhul tänapäeva elektroonikale hästi mõju," sõnas ta.

Ka Jõhvi vallavalitsuse IT-spetsialist Karel Niine tunnistas, et pingekõikumised on tajutavad, kuid vallavalitsuse arvuteid need kahjustanud pole, sest need on varustatud korralike avariitoiteplokkide ehk UPSidega.

Elektrilevi kommunikatsioonijuht Tuuli Sokmann ütles, et kui viimastel kuudel on elektrivõrgu häireid Jõhvis kaasa toonud äike ja kaevetööd, siis vaadates möödunud aasta rikkeid, domineerib neis suurima põhjusena vananenud elektrivõrk. Elektrikatkestused võrgus toovad kaasa ka pingekõikumisi.

Jõhvi elektrivarustuse plaan koostamisel

"Oleme viimastel aastatel Jõhvis välja vahetanud osa vanu kaableid ja paigaldanud linnavõrgu alajaamadesse rikkekoha indikaatoreid,  mis võimaldavad rikkeid kiiremini kõrvaldada. Kuid võrgu põhjalikum uuendamine on pikaajaline töö." Liinide ja alajaamade uuendamise otsuseid tehakse tema sõnul üle-eestiliselt, arvestades seadmete seisukorda, nende rikkelisuse tõenäosust, liinide pikkust ja konfiguratsiooni, metsas asuvaid liiniosi, klientide arvu ja paiknemist võrgus ning rikete arvu.

"Nende näitajate  alusel teeme otsuseid, millises järjekorras meie mahukat võrku uuendada."

Sokmanni sõnul on Elektrilevi alustanud Jõhvi elektrivarustuse perspektiivplaani koostamist, mille valmides alustatakse selle realiseerimist.

"Muu hulgas sisaldab pikaajaline kava ka vanade alajaamade vahetamist uute ja kaugjuhitavate vastu. Kaugjuhitavate lülitite abil saame võrku hakkida nii, et iga rikke ja kaasnevate voolukõikumiste korral oleks nende mõjuulatus väiksem," rääkis Sokmann.

Üks suuremaid kinnitatud lähiaastate projekte on uuendustööd Jõhvi-Ida alajaamas, mis varustab ligi viiendikku Jõhvi linna elanikest.  "Vahetame vanad välistüüpi jaotusseadmed uute vastu, mis hakkavad paiknema hoones. Samuti paigaldame alajaama võimsamad trafod."

Ettevõte lubab, et uuendamistööde tulemusel tõuseb piirkonna elektrivõrgu töökindlus. Praeguse kava kohaselt viiakse hange läbi järgmisel aastal ning ehitus toimub 2015. aastal.

Osa rikkeid äikesest

Viimastel kuudel on Ida-Virumaad räsinud kõva äike ning sellest tingitud võrguhäireid on peale Jõhvi olnud ka mujal Ida-Virumaal, näiteks Kohtla-Järve ümbruses.

"Äike on Elektrilevi võrgus Jõhvis paari kuu jooksul tekitanud rikkeid neljal päeval. Samuti käivad Jõhvis uue viadukti ja veetorustiku ehitustööd ning seetõttu on mais, juunis ja juulis toimunud mitmed elektrikatkestused  ja pingekõikumised kaablite vigastamise tõttu," rääkis Sokmann.

Maist tänaseni on Elektrilevi andmetel kaablite vigastamisi kaevetöödel olnud neljal korral.

"Pingelohkusid on tekitanud ka põhivõrguettevõtja Eleringi  110kilovoldistel liinidel toimunud lühised, mida oli juunis ja juulis samuti äikesest tingitult," lisas ta.

Rääkides selles, kas varustuskindlusele võib mõjuda ka uute tarbijate lisandumine, vasta Sokmann: "Viimase paari aasta jooksul on Jõhvis tehtud tõesti kümneid elektrivõrguga liitumisi, millest suuremad on olnud näiteks veemõõdukaevude ja elektriautode laadimispunkti liitumised. Uute tarbijate lisandumisel aga  ehitataksegi välja neile vajalikud elektrivõrguga liitumised ja seetõttu nende lisandumine võrgu töökindlust teistele tarbijatele ei mõjuta."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles