800 Aseri elanikku peavad saama kohtuotsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Takjas ning Riho Kutsar peavad Tartu ringkonnakohtu otsuse järgi neid kohtusse kaevanud Sergei Arefjevile maksma kahe peale 304 eurot, mis kulub kohtuotsuse saatmiseks sadadele aserilastele.
Urve Takjas ning Riho Kutsar peavad Tartu ringkonnakohtu otsuse järgi neid kohtusse kaevanud Sergei Arefjevile maksma kahe peale 304 eurot, mis kulub kohtuotsuse saatmiseks sadadele aserilastele. Foto: Peeter Lilleväli

Aseri endine volikogu esimees Riho Kutsar ning eksvallavanem Urve Takjas peavad hüvitama oma kunagisele poliitilisele rivaalile kulud, mis on seotud kirjade saatmisega 800 vallaelanikule.

Enne ja pärast 2009. aasta kohalikke valimisi vallandus Aseris tõeline infosõda. Mullu novembris vallavanema ametist lahkumisest teatanud Urve Takjas on Põhjarannikule rääkinud, et opositsiooniline valimisliit Teeme Paremaks Oma Kodu oli välja andnud kolm infolehte, mida vallas levitati. Tema väitel sisaldas see faktivigu ja valeandmeid. Valimised võitnud valimisliit Reaalsus otsustas anda vastulöögi, üllitades oma infolehe, kus muu hulgas leidus kriitikat opositsiooni liikmete väidetavate kommunaalvõlgade kohta.

Ei olnud võlglane

Nii said vallaelanikud lehest teada, et volikogu liige Sergei Arefjev on kommunaalettevõttele Aseri Kommunaal võlgu üle 18 000 krooni. Väidetavalt oli võlg tekkinud maksmata küttearvetest.

Selle peale saatis Arefjev Takjasele kirja, kus teatas, et vallavanem on tema kohta levitanud valeandmeid ja teotanud tema au. Esmalt nõudis volikogulane vallavanemalt uue infolehe väljaandmist, kus lükataks ümber tema kohta avaldatud teave ja palutaks vabandust. Siis kaebas mees kohtusse nii Urve Takjase kui ka volikogu esimehe Riho Kutsari, nõudes, et valed andmed ümber lükataks.

Arefjevil oli tõepoolest kohtuvaidlus Aseri Kommunaaliga, mis vahetult enne Reaalsuse infolehe ilmumist lõppes volikogulase võiduga. Nimelt oli Arefjev oma Kesktänava korterist eemaldanud keskkütteradiaatorid, kuid kommunaalettevõte arvestas, et ta tarbib jätkuvalt keskkütet. Mees suutis kohtus tõestada, et tema tegevus oli õiguspärane ja kuna radiaatoreid polnud, ei saanud ta soojust tarbida.

Eelmise aasta sügisel jättis Viru maakohus Arefjevi hagi Takjase ja Kutsari vastu rahuldamata ning mees pöördus Tartu ringkonnakohtusse.

Ringkonnakohus leidis, et kui isiku mainet kahjustavate andmete avaldaja ei tõenda nende vastavust tegelikkusele, on isiku kohta väidetu vale ja kohus saab kohustada kostjat mainet kahjustavad andmed ümber lükkama.

Ringkonnakohus jõudis seisukohale, et käesoleval juhul on Arefjevi võlgnevust puudutavas infolehes avaldatud tsitaadi näol tegemist faktiväitega ja mitte väärtushinnanguga. Asjaolu, kas isik on teisele isikule võlgu, s.o isikute vahel on võlasuhe, millest tulenevad kohustused on muutunud sissenõutavaks, on võimalik kontrollida ning võlasuhte olemasolu või puudumist ka kohtumenetluses tõendada, tõdes kohus.

"Infolehe avaldamise hetkeks ei olnud teada, kas hageja võimalik võlgnevus OÜ Aseri Kommunaal ees leiab kohtumenetluses tõendamist või mitte. Seetõttu puudus kostjatel alus käsitada hagejat võlgnikuna ning esitleda tõe pähe faktilist laadi asjaolusid, mille tõele vastavus oli kohtumenetluses vaidluse all. Kolleegium leiab, et kohtumenetluse toimumine võlgnevuse olemasolu üle viitab iseenesest sellele, et võlgnevuse olemasolu on vaieldav, ning enne asjas tehtava kohtulahendi jõustumist ei ole menetlusosaliste väited ega seisukohad veel kinnitust leidnud," seisab ringkonnakohtu otsuses.

Peavad tasuma postikulu

Arefjev soovis hagis, et ta saaks vallaelanikele ise edastada infolehes sisaldunud teavet ümberlükkava teate, ning taotles, et Kutsarilt ja Takjaselt mõistetaks välja selle jaoks vajalik postikulu, mis on 304 eurot, mida kohus ka tegi. Kohtuotsuse järgi saadetakse selle raha eest Aseri elanikele kohtuotsuse resolutiivosa.

Siiski ei pea endised vallajuhid tasuma kohtuotsuse järgi kõiki menetluskulusid, sest Aseri vallalehes ilmus omal ajal kohtuotsuse resolutiivosa, mis teatas, et Arefjev pole võlglane.

"Kostjad on seega üles näidanud soovi lahendada vaidlus kokkuleppel ning astunud konkreetseid samme hagejale osaks saanud ebaõigluse heastamiseks," tõdes kohus ning pidas õiglaseks, et kostjad peavad kandma vaid poole Arefjevi kantud menetluskuludest.

Kohtuotsus pole jõustunud ning selle saab kuu jooksul riigikohtus vaidlustada.

Selle aasta alguses pani vallavanem Urve Takjas oma ameti maha ning ühines peagi nende volikogu opositsioonisaadikutega, kes selle aasta veebruaris Riho Kutsari volikogu esimehe toolilt kukutasid. Hiljem vallandas vallavalitsus Kutsari ka Aseri keskkooli direktori kohalt, viidates rikkumistele.

Erinevalt Riho Kutsarist Urve Takjas ega Sergei Arefjev tänavustel kohalikel valimistel Aseri volikogusse ei kandideeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles