Liitumise ettevalmistamine on jäänud toppama

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks võimalikuks vapi sümboliks on Purtse jõgi, mis ühendab Maidlat, Püssit ja Lüganust. Vääriliselt seda vapile aga ei saadud.
Üheks võimalikuks vapi sümboliks on Purtse jõgi, mis ühendab Maidlat, Püssit ja Lüganust. Vääriliselt seda vapile aga ei saadud. Foto: Matti Kämärä

Valimiste tõttu on jäänud toppama Lüganuse, Maidla ja Püssi liitumise ettevalmistamine: põhimäärus saab ilmselt vastu võetud, kuid sümboolika jäi valimata ning pitsatit otsuste kinnitamiseks ei ole. 

Pärast valimisi Lüganuse vallaks liituvad Maidla, Püssi ja Lüganuse, kes kevadel tegid liitumiseks põhjalikku eeltööd, jäid suvel oma ettevalmistustega toppama ning nüüd, vahetult enne valimisi püütakse ära teha see, mis on hädavajalik.

Põhimäärus kolmandal lugemisel

Üks dokumentidest, mis kindlasti peab saama kolme praeguse volikogu heakskiidu, on uue omavalitsuse põhimäärus. Põhimäärus on volikogudes kahel korral arutusel olnud. Nüüd tuleb kolmas lugemine ning ilmselt jõutakse vaidlusküsimustes kokkuleppele.

Põhimääruskomisjoni juhi, Maidla volikogu esimehe Enno Vinni sõnul on põhimääruse puhul olnud kaks vaidlusmomenti. Üheks vaidlusküsimuseks oli põhimäärusesse sisse kirjutatud vallavanema kõrghariduse nõue. Sellega olid päri Maidla ja Püssi volikogu, kuid seda ei toetanud Lüganuse. Kolmanda lugemise järel, vahetult enne valimisi peaks aga põhimäärus heakskiidu saama, mis tähendab, et kokkulepe tuleb saavutada.

Teine küsimus, mis lõplikku lahendust ei leidnud, on külavanemaga sarnase esinduse loomine Püssi linnas. "Küla on selge kogukond kindlate traditsioonidega ja külavanem on seal omal kohal. Linnas on olukord veidi teistsugune - poleks õige, kui kokku tuleb kümmekond inimest, kes valivad linnavanema, arvestades, et linnas on elanikke tuhande ümber. Ilmselt oleks mõistlik valida esindajad koostööpiirkondadest. Sedasi on korraldatud see näiteks naabrivalvepiirkondadel ja võiks töötada ka meil," ütles Vinni, kuid tunnistas, et selle küsimuse täpne paikapanemine jääb ilmselt uuele volikogule.

Konkurss luhtus

Suve lõpuks korraldati uue omavalitsuse sümboolika leidmiseks konkurss, mille tulemusena oleks pidanud leitama uue Lüganuse valla vapp ja lipp. Vinni sõnul oli esitatud töid küll mitu, kuid kui üks nendest vastas heraldikanõuetele, siis teised mitte. See, mis nõuetele vastas, polnud aga päris see, mida oodati. "Ideid oli erisuguseid ja nendega tasub edasi töötada, kuid selge on see, et uue omavalitsuse töölehakkamise ajaks meil sümboolikat ei ole," tõdes Vinni.

Vapikujunditel oli kasutatud eri motiive - aabitsat, mis sümboliseerib Lüganuse pikki haridustraditsioone, aga ka Purtse jõge, Maidla vapil kasutatud kalu, mereranna kujundit -, kuid ükski nendest vapiks ning sellega koos ka pitsatiks ei sobi.

"Oleme püüdnud saada vastust, kuidas saada alguses hakkama ilma sümboolikata. Näiteks ilma pitsatita. Küsimusele, kuidas olukorda lahendada, pole osanud keegi vastata," ütles Vinni ning lisas, et kui riik ajab praegu jõulist tõmbekeskustega liitmise poliitikat, siis tegelikult on seadusandluses palju lahtisi otsi, mis teeb praegu liituvate omavalitsuste elu keeruliseks.

Kui põhimääruskomisjon ning sotsiaalkomisjonid on suure osa oma valdkonna ettevalmistustöid ära teinud - nii näiteks on loodud sotsiaaltoetuste süsteem, mis hakkab kehtima 1. jaanuarist -, siis majanduskomisjon Vinni sõnul korralikult tööle ei hakanud ning selles valdkonnas on uuel volikogul ja vallavalitsusel palju tööd. "Osa asju jäi toppama ja valimiste tõttu on keeruline komisjone tööle saada ning see tähendab, et mõningad asjad jäävad tegemata ja uue omavalitsuse kaela," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles