Illuka hundid murdsid seekord lambaid

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad. Illustratiivne foto.
Lambad. Illustratiivne foto. Foto: Matti Kämärä

Vasavere küla lambakasvataja jäi ilma kaheksast lambast - ühe võttis ilves, seitse murdsid hundid. 

"Paari päevaga jäi seitse lammast vähemaks," ütles Andres Vinkler, et esimesel ööl murdsid hundid kaks, järgmisel veel viis lammast.

Kuu aega varem võttis ühe lamba õnneks ilves - tema looma ei söönud, ainult murdis, mistap lambale selga hüppamisest jäänud iseloomulikud küünisejäljed olid selgelt eristatavad.

"Vähem kui kakskümmend lammast on alles, nii et kolmandik karja on läinud," tõdes Vinkler.

Lambakoppel oli korralikult kolme traadiga elektrikarjusega piiratud, aga hundid sellest ei hoolinud.

"Mõnikord jooksevad suuremad metsloomad mõne postivahe traate maha ja eks hundid kraabivad end traadi alt läbi ka," rääkis keskkonnaameti Viru regiooni jahinduse peaspetsialist Raivo Sass, et üksnes elektrikarjuse peale lootma jääda ei saa.

Nüüd Vinkler enam loomi väljas hoida ei julge - ehkki rohtu on praeguste ilmadega veel küll.

Kuigi hundijälgi praegusel lumeta ajal eriti leida ei õnnestunud, on Sass kindel, et neid oli murdmas rohkem kui üks - paar-kolm tükki kindlasti.

"See on ikka seesama kari, kes koerigi murrab. Ega neil metsast ju suurt võtta ei ole - kitsede arvukus on madalseisus ja metssigu on sealkandis ka vähevõitu," nentis ta.

Viimati tegid soed Illuka vallas vägitegusid augustis, kui Permiskülas, Puhatus, Kurtnas ja Vasaveres murti kahe nädala jooksul neli koera. Eelmisel talvel langes sute ohvriks kaheksa koera, mille järel õnnestus jahimeestel üks hunt eriloa alusel maha lasta ja see peletas ülejäänud karja mõneks ajaks kaugemale.

"Pimedal ajal olid inimesed ikka üsna hirmul, lapsi omapead välja ei lubatud," ütles vallavanem Oleg Kuznetsov. "Eks nüüd tuleb see hirm jälle meelde. Aga ega jahimehed enne midagi teha saa, kui lumi maha tuleb."

Ida-Virumaale on selleks aastaks antud vaid kaks hundilaskmise luba. Raivo Sassi ettepanekut, et hunte võiks lasta vaid kahjustuspiirkonnas ehk siis Illuka mail, jahimehed ei toetanud, mistap neid kahte lubatut võib nüüd küttida terve maakonna piires.

"Kui lumi maha tuleb, siis saab selgust, kui palju meil neid hunte üldse on. Selle järgi on võimalus uueks aastaks lube juurde taotleda - jaht kestab ju veebruari lõpuni," ütles Sass.

Koerad tuleks Illuka vallas jätkuvalt ööseks mõnda hoonesse kinni panna, lambad samuti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles