Võhmar alustab riskantset mängu

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi enamusest jääb Tauno Võhmari valimisliidul volikogus üks hääl puudu, ei pea ta koalitsiooni tegemist vajalikuks. "Aeg näitab. Proovime praegu nii. Kui ei tule välja, siis tuleb hakata teistega läbi rääkima," sõnas ta.
Kuigi enamusest jääb Tauno Võhmari valimisliidul volikogus üks hääl puudu, ei pea ta koalitsiooni tegemist vajalikuks. "Aeg näitab. Proovime praegu nii. Kui ei tule välja, siis tuleb hakata teistega läbi rääkima," sõnas ta. Foto: Peeter Lilleväli

Esmaspäeval ootab Tauno Võhmarit ees esimene tuleproov: kas tema valimisliidul Jõhvi Heaks õnnestub volikogus vähemuses olles ilma kokkulepetata teiste jõududega jätkata Jõhvi valitsemist?

Viimased kaheksa aastat Jõhvi vallavanem olnud Tauno Võhmar on jäänud truuks vahetult valimiste järel välja öeldud kavatsusele mitte luua võimuliitu teiste Jõhvi volikogusse valitud jõududega.

Üks hääl puudu

Võhmari juhitaval valimisliidul on volikogus 10 kohta. Ülejäänud kolmel, ärimees Nikolai Ossipenko juhitaval valimisliidul Jõhvi - Meie Kodu, sotsiaaldemokraatidel ja Keskerakonnal, aga kolme peale kokku 11.

"Ma ei näe põhjust teha kellegagi koalitsiooni. Miks peaks keegi volikogu liikmetest olema mõistlike otsuste vastu?" esitas Võhmar retoorilise küsimuse ja märkis, et sama sisuliselt põhimõtte järgi tegutses volikogu ka kahel eelneval aastal.

Võhmari sõnul tuli tal selle aja jooksul volikogu vastuseisu tõttu tagasi võtta vaid üks eelnõu, mis puudutas lasteaiatasude tõusu. "Küllap serveerisin seda küsimust lihtsalt kehvasti," tunnistas ta oma viga.

Saadik, kes hakkab volikogus hääletama mõistlike otsuste vastu ainuüksi jonnist, et talle ei antud omal ajal mingit ametikohta, madaldab Võhmari hinnangul iseennast. "Kahjuks on selline kohtadega kauplemine poliitikas väga levinud ja seda võetakse kui normaalset nähtust. Minu arvates aga ei ole õige poliitiliste kokkulepete tõttu tekitada kellegi tarvis juurde mingeid täiendavaid ameteid, mille peale valla eelarvest kuluks kümneid tuhandeid eurosid," sõnas ta.

Võhmari sõnul tahab ta volikogu liikmeid kaasata komisjonidesse, et neil oleks võimalus valla küsimustes kaasa rääkida. "Kui kellelegi on väga tähtsad ametinimetused, siis võib volikogul olla ka mitu aseesimeest," ütles Võhmar, lisades samas, et aseesimeestele makstaks tavaliikmetest suuremat hüvitist ainult neil kordadel, kui nad tõepoolest volikogu esimeest asendavad.

Vallavanem kevadeni

Valimisliit Jõhvi Heaks kavatseb esmaspäevasel istungil esitada volikogu esimehe kandidaadiks Niina Neglasoni. Volikogu peaks järgmisel istungil kinnitama vallavanemaks taas Võhmari, kes ei varja, et tal on plaan kevadel hoopis endal volikogu esimehe kohale asuda. "Minu jaoks on vallavanema ameti finišijooneks uue raekoja ehituse lõpp. Vallavalitsus alustab sinna kolimist niipea kui võimalik, ent selle projekti tähtaeg on 30. aprill ja ma tahan selle ajani vallavanem olla," ütles Võhmar.

Ta märkis, et kavatseb volikogu esimehena täita märksa rohkem rolle kui tema eelkäijad, kelle töö on põhiliselt piirdunud volikogu istungite juhtimisega. Võhmar soovib osa praegu vallavanema õlul olevaid kohustusi jagada volikogu esimehega. "Praegu on nende kahe ameti kohustused täiesti tasakaalust väljas. Olen vallavanemana aastaid tegusenud nagu Hunt Kriimsilm, vahel 12-16 tundi ööpäevas, sest tuleb korraldada vallavalitsuse igapäevatööd, täita mitmesugustel üritustel esindusfunktsioone ning samal ajal tegelda ka poliitika ja lobitööga riigiasutustes," rääkis Võhmar.

Kambakat hetkel ei plaanita

Sotside nimekirjas volikogusse pääsenud Teet Enokil ei ole erilist usku, et nii-öelda voolav volikogu, kus puuduvad ametlikud kokkulepped, toimiks väga hästi. "Tauno usub, et kõik eelnõud, mis ta volikogusse toob, leiavad seal ilmtingimata heakskiidu. Seal on neli erinevat seltskonda. Kui kokkulepet pole, võivad mis tahes küsimustes välja lüüa teatud grupihuvid," arutles ta.

Enoki sõnul on selge, et Võhmar on hetkel parim võimalik variant Jõhvi juhi kohale. "Teame ju, millist vaeva nähakse praegu Narvas linnapea leidmisega," ütles Enok, lisades, et kambakat, kus kõik ülejäänud jõud Võhmari liidu vastu lähevad, on mõtet teha üksnes siis, kui juhtimises midagi väga inetuks läheb. "Selleks praegu põhjust pole. Kuigi alati võib öelda, et meeskonnatööd võiks rohkem olla, aga selles osas võiks volikogu ise ka aktiivsem olla."

Enok tunnistas, et on kohtunud ka valimisliidu Jõhvi - Meie kodu eestvedaja ärimees Nikolai Ossipenkoga. "Meil oli lihtsalt huvitav vestlus, kus arutasime valimistulemusi. Mingeid kokkuleppeid me ei sõlminud," ütles Enok.

Neglasoni toetamise kohta märkis Enok, et tema meelest on tegu hea kandidaadiga volikogu esimehe kohale, aga kas sotsid tema poolt esmaspäeval hääletavad, pole veel jõutud koos arutada.

Nii Keskerakonna kohalik liider Kaarel Pürg kui Tiit Lillemets valimisliidust Jõhvi - Meie Kodu kinnitasid, et nemadki pole veel kujundanud seisukohta, kuidas esmaspäeval hääletada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles