Alajõe sai aasta eelviimasel päeval lõpuks vallavanema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alajõe vallavanemaks valiti juristi haridusega Vitali Borodin, kes on seda omavalitsust lühiajaliselt varemgi juhtinud.
Alajõe vallavanemaks valiti juristi haridusega Vitali Borodin, kes on seda omavalitsust lühiajaliselt varemgi juhtinud. Foto: Matti Kämärä

Alajõe vallas valiti volikogu esimees alles vahetult enne jõulupühi ja vallavanem aasta eelviimasel päeval, kuna valimisvaidlused ei lasknud võimuvahetusel varem aset leida.

Valimistel lüüa saanud Kohalik Rahvas volikogu esimehe Sergei Asmusega eesotsas pommitas kaks kuud maakonna ja vabariigi valimiskomisjone ning riigikohut valimistulemuste tühistamist nõudvate kaebustega, hoides end sel moel jätkuvalt tüüri juures. Lõpliku lahenduse tõi riigikohtu 19. detsembri otsus, mis jättis Asmuse ja volikogu aseesimehe Natalja Prohhorova kaebuse rahuldamata, võimaldades volikogu uuel koosseisul veel vana aasta sees kokku tulla ning valida napilt enne uue aastanumbri ette löömist ära ka uus vallavanem.

Teist korda juhtima

Alajõel pikalt võimul olnud Asmuse leeri kukutanud valimisliit Rahva Hääl on seitsmeliikmelises volikogus esindatud nelja saadikuga. Kuna ülejäänud kolm kohta on Kohaliku Rahva saadikute päralt, on Rahva Hääl enamuses vaid ühe häälega. Just sellise tulemusega - neli poolthäält ja kolm vastu - sai vahetult enne jõulupühi volikogu esimeheks Jüri Päll ning aseesimeheks Aleksandr Petuhhov. 30. detsembril valiti nelja poolthäälega vallavanemaks Vitali Borodin, kelle vastaskandidaadiks oli senine vallavanem Jaanus Kriisk. Tema saagiks jäid Kohaliku Rahva saadikute kolm häält.

Juristi haridusega Borodinil pole see esimest korda Alajõe valda juhtida. 2008. aasta alguses vallavanemaks valitud Borodinile avaldas võimul olev Asmuse leer poolteist aastat hiljem umbusaldust ning kukutas ta otsitud põhjustega võimult, pööramata vähimatki tähelepanu vallaelanike kirjale, mis kandis Borodini toetuseks antud 200 allkirja.

Nädal ja istung

23. ja 30. detsembril istungit pidanud volikogu tuleb taas kokku juba järgmisel nädalal, 7. jaanuaril. "Meil on nüüd iga nädal istung," tõdes vallasekretär Indrek Arming, et pärast pealesunnitud kahekuulist passimist on omavalitsuses kiire aeg.

7. jaanuaril valitakse volikogu komisjonide esimehed ja aseesimehed ning kinnitatakse Borodini esitatud valitsuse koosseis. "Sinna hakkavad kuuluma külavanemad," sõnas Borodin.

Vallavalitsuse moodustamine külavanematest leiab Alajõel aset esmakordselt. Borodini sõnul on see valimisliidu Rahva Hääl otsus -, et rahva hääl oleks paremini kuuldav. "Külavanemad esindavad oma kandi inimesi, kes saavad sel moel valla asjades kaasa lüüa," märkis Borodin.

Uue vallavanema sõnul tuleb tal paljuski jätkata sealt, kust ta omal ajal pooleli jäi. "Ega siin vallas pole vahepeal arengut toimunud," tõdes ta.

Seda ohtu, et volikogu meelt muudaks ning peagi vallavanema umbusaldamisega lagedale tuleks, Jüri Pälli sõnul ei ole. "Kõigi nelja Rahva Hääle saadiku peale võib kindel olla," sõnas Päll. "Ja ka Borodin on meie mees, nii et vaatame, mida suudame vallas lõpuks ära teha. Viimased 14 aastat pole siin suurt midagi tehtud, peale raha raiskamise."

"Need mehed on valimisvõitluses üheskoos puuda soola ära söönud, nii et nende üksmeeles võib olla kindel," sõnas Arming

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles