Töömessil löödi letti vabad töökohad

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömess algas suure tungiga, päeva jooksul käis Jõhvi kontserdimajast läbi tuhatkond inimest.
Töömess algas suure tungiga, päeva jooksul käis Jõhvi kontserdimajast läbi tuhatkond inimest. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi kontserdimajas toimunud messil otsis eile töökäsi paarkümmend suurt tööandjat. Tööotsijate hulk ületas messi korraldanud töötukassa ootused. 

Narvalane Oleg Filippov tuli töömessile ootusega leida töökoht, mis oleks huvitav ja mille eest makstav palk võimaldaks peret ülal pidada. "Ma ei usu, et keegi pakub siin Eesti keskmist palka, mis on umbes 900 eurot, aga 500 eurot käib kah."

Esimese tunniga oli Filippov põhjalikumalt uurinud OÜ Corrigo, Kiviõli Keemiatööstuse, Pindi Kinnisvara ning politse- ja piirivalveameti pakkumisi. "Politseisse ma ei sobi B-kategooria juhiloa puudumise pärast," kahetses narvalane, kes enda sõnul riigikeeleoskusega hätta ei jääks.

Nadežda, kes ei soovinud oma perekonnanime ajalehes näha, sest tal on praegu töö olemas, vaatas ringi, milliseid pakkumisi tööturul liigub. "Mind häirib, et ükski tööandja ei räägi konkreetsetest palganumbritest. Kõik ütlevad, et palk on kokkuleppel."

Nadežda sõnul miinimumpalk teda ei rahulda, sest praegu saab ta puhtalt kätte 500 eurot. Vähemaga küpses eas naine enam ei lepi.

Avaldused kadusid kiirelt

"Ütlen ausalt, et siiamaani pole minu käest kordagi küsitud, kui palju me palka maksame," ütles Kiviõli Keemiatööstuse personalijuht Aili Lindeberg. "Küsitakse hoopis seda, mis ametikohti pakume, kuidas on transport organiseeritud neile, kes elavad Kiviõlist väljaspool, ja kas meil on nüüdisaegsed tingimused."

Keemiatööstuse tööavalduste hulk kahanes töömessi esimesel tunnil sellise kiirusega, et Lindebergil tekkis hirm, kas neid päeva lõpuni jätkub.

"Võtsime kaasa üle 300 avalduse, aga õnneks on ka pakk valget paberit. Tulime messile lootuses saada endale kvalifitseeritud tööjõudu. Meil on pidevalt vaja tehnoloogiaseadmete operaatoreid, praegu on vabu töökohti kümne ringis. Hea oleks, kui inimesel on sellekohane väljaõpe, aga võimalik on ka kohapealne õpe," rääkis personalijuht.

Kes soovisid täita messil ankeete VKGsse töölesaamiseks, pidid pettuma. "Me ei tulnud siia jagama tööpakkumisi ega paluma inimestelt ankeete, sest ma ei taha, et tekib asjatu lootus. Kui inimene täidab ära ankeedi, siis ta üldjuhul ootab, et nüüd saab tööd. Teine asi, kui on konkreetne konkurss, inimene sobib sellele ametikohale ja saadab oma andmed," selgitas persionaliosakonna juhataja Tea Allikmäe.

Eile oli VKG laual kolm tööpakkumist, kus konkurss parasjagu käib: otsitakse ostujuhti, elektrikut ja mehaanikut. "Hästi palju on siit läbi käinud inimesi, kes on kunagi Kiviteris töötanud ja uurisid nüüd õlitehase ehituse kohta, kuidas see läheb ja kas sinna tööle saab," rääkis Allikmäe.

Tema sõnul töötavad uue põlvkonna õlitehase operaatoritena TTÜ Virumaa kolledži rakenduskõrgharidusega spetsialistid. "Need inimesed, kes kunagi Kiviteris töötasid, läksid sinna kas põhikoolist või keskkoolist ja õpetati töökohal välja. Neil on küll suured kogemused, aga aeg ja tehnoloogiad on muutunud."

Osapooled ei saa kokku

Kui mõne ettevõtte ja asutuse laua juures ei tahtnud sagimine lõppeda, oli politsei- ja piirivalveameti esindajatel rahulikum. "Meil on ju eesti keele oskuse nõue C1 tasemel pluss kõrgharidus ja laitmatu minevik - see tekitab piiranguid," selgitas Ida personalitalituse vanemspetsialist Signe Jõeäär.

Riigiasutus ei tulnud messile niivõrd reklaamima vabu töökohti, kuivõrd tutvustama õppimisvõimalusi. "Samas otsime jätkuvalt patrullpolitseinikke ja peale selle ühte relvurit - inimest, kes tegeleb kogu relvamajandusega," rääkis Jõeäär.

Töötukassa korraldatud töömessil pakkus tööd üle 20 tööandja ning esindatud olid ka haridusasutused. Mess "Leia töö Eestis või Euroopas" oli mõeldud kõigile huvilistele, kes soovisid infot töötamisvõimalustest Ida-Virumaal ja ka Euroopas. Peale selle räägiti messil töötukassa pakutavatest teenustest ja võimalustest.

Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk rõõmustas rahvarohkuse üle - tagasisideankeetide järgi oli külastajaid tuhatkond. "Usun, et nii mõnigi leiab siit endale kas töötaja või töö. Messi peamine eesmärk ongi tööandjate ja töövõtjate kokkuviimine. Töökohti liigub ja ka vaba tööjõudu on, kuid kohati tundub, et need kaks osapoolt elavad omaette maailmas."

Teelahk lisas, et vabad töökohad on leitavad ka töötukassa veebikeskkonnas ja praegu on neid Ida-Virumaal ligemale nelisada, aga oluline on vahetu suhtlemine. "See on ju tõestatud, et kõige mõjusam kontakt on kahe inimese vahel. Mõjususelt järgmine on telefonikontakt ja kolmandal kohal on suhtlus e-posti teel. Midagi pole teha, me oleme inimesed."

Järgmised töömessid toimuvad Narvas: 18. märtsil korraldab töötukassa piirilinna kutsehariduskeskuses tööstusmessi ja 15. aprillil TÜ Narva kolledžis mastaapsema töömessi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles