Rahvusvahelise narkojõugu loomises süüdistatav narvalane jalutab vabaduses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva kohtumajast jalutas 10. veebruaril välja mees, kes on süüdistatav ulatusliku rahvusvahelise narkokaubanduse korraldamises.
Narva kohtumajast jalutas 10. veebruaril välja mees, kes on süüdistatav ulatusliku rahvusvahelise narkokaubanduse korraldamises. Foto: Ilja Smirnov

10. veebruaril jalutas Narva kohtusaalist välja üle aasta vahi all istunud Narva kuritegeliku maailma juhtfiguuriks peetav Anatoli Pokrovski (39), sest kohus mõistis ta õigeks kuritegeliku ühenduse loomise süüdistuses.

Möödunud aasta 18. oktoobril mõistis Viru maakohus kokkuleppemenetluse käigus süüdi Kirill Tombaku (29), Igor Ovsjannikovi (22) ning Pavel Ogurtsovi (31). Süüdistuse kohaselt oli Ogurtsov üks Narva kuritegeliku ühenduse loojatest. Ühenduse eesmärk oli varastada ja röövida Eesti-Vene piiri ületavaid kaubapartiisid ning nende tagastamise eest raha nõuda. Kui Ogurtsovi roll oli jagada jõugus ülesandeid, siis Tombak ja Ovsjannikov olid vahetud toimepanijad. Jõugu liikmeid oli aga rohkem, kokku vähemalt seitse, neist osa on praegu tagaotsitavad, osa aga tuvastamata.

Ettevõtjat püüti "maksustada"

Nii hõivas vähemalt 7-liikmeline kurjategijate kamp mullu sügisel Narvas ühes kaubikus olnud kaubapartii, mis kuulus ühele osaühingule. Autos oli 10 000 euro eest rõivaid. Kuna kurjategijad kasutasid ähvardavat tooni, ei julgenud kaubikujuht vastupanu osutada. Hiljem nõudis jõuk firmalt 3000 eurot, lubades vastasel juhul kauba maha müüa. Kui firma oli raha ära maksnud, esitasid kurjategijad uue nõudmise: maksta probleemidevaba tegutsemise eest iga kuu 250 eurot. Siis pöördus kannatanu politseisse.

Selles kriminaalasjas on veel kaks väljapressimise juhtumit, kus ohvriks olid eraisikud, kellelt samuti erisugust kaupa ära võeti.

Mullu sügisel nõustusid kolm ülalmainitud jõugu liiget kokkuleppemenetlusega ning neile määrati vangistused kolmest ja poolest aastast kuni viie aastani, lisaks nõustus kohtualune Roman Lodeikin mullu suvel kokkuleppemenetlusega ning teda karistati 4aastase vangistusega, millest tal tuli kohe ära kanda 7 kuud ja 2 päeva, ülejäänud osa on tingimisi.

Kokkuleppega ei nõustunud aga Anatoli Pokrovski, keda uurimine peab üheks jõugu loojaks koos Pavel Ogurtsoviga, ning tema süüdistust asuti lahendama üldmenetluses. Asja arutanud kohtunik leidis, et Pokrovski tuleb nii kuritegeliku ühenduse loomise kui väljapressimise süüdistuses õigeks mõista.

"Kuritegeliku ühenduse loomine on isiku juhtiv ja suunda näitav panus selle rajamisse. Kohus leiab, et kohtule ei ole esitatud ühtegi tõendit, mis tõendaks seda, et Anatoli Pokrovski koos Pavel Ogurtsoviga lõi kuritegeliku ühenduse septembris 2012. a. Nimetatut ei kinnita ükski kohtule esitatud tõend," seisab kohtuotsuses.

Pokrovski vabastati vahi alt kohtusaalis kohe pärast otsuse ettelugemist.

Prokuratuur ei kavatse aga õigeksmõistva otsusega leppida ning on apellatsiooni praeguseks juba Tartu ringkonnakohtule esitanud. Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Antti Aitsen ütles, et tema arvates on prokuratuur jätkuvalt veendunud, et kriminaalasja raames kogutud tõendid on piisavad selleks, et mõista Pokrovski süüdi talle esitatud süüdistuses. Esimese astme kohtus küsis ta mehele 9 aasta pikkust reaalset vangistust.

Süüdistus rahvusvahelise narkoäri korraldamises

Pokrovski väljajalutamine kohtusaalist tundub aga uskumatuna selle taustal, et mees on praegu kohtu all süüdistatuna hoopis rängemates kuritegudes, nimelt rahvusvahelise narkoäri korraldamises. Selle tõttu on peale Pokrovski praegu kohtu all veel 10 isikut.

Pokrovskit süüdistatakse selles, et ta koos kolme isikuga lõi rahvusvahelise narkojõugu, mis tarnis Kariibi mere regiooni saartelt, peamiselt Arubalt Eestisse ja teistesse ELi riikidesse 2011. aasta sügisest kuni 2012. aasta märtsini suures koguses vedelat kokaiini.

Süüdistuse kohaselt veeti narkootikumi narkokullerite seedetraktis. Ühe narkomuula magu sisaldas vähemalt kolmkümmend 50grammist pakendit vedela kokaiiniga, mis oli igaüks pakitud mitme preservatiivi sisse, vältimaks organismi sattumist. Ent sellele vaatamata riskisid kullerid eluga, sest narkootikum tuli organismist eemaldada enne seda, kui preservatiiv kehas laguneb, vastasel juhul võib seedevedelike mõjul uimasti makku sattuda ning üledoosi tõttu saabub vältimatult surm.

Üks selline narkomuul jäi vahele 2012. aasta kevadel Tallinnas ning praeguseks istub ta oma 5,5aastast vanglakaristust. Teine võeti vahele 2011. aasta novembris Hollandis.

Miks on mees vabaduses?

Kriminaalasja uurimiseks moodustati koos lätlastega rahvusvaheline uurimisrühm - kohtu all on ka kaks Läti kodanikku.

Prokuröri sõnul oli jõugu eesmärk Eestis pulbriks töödeldud kokaiin realiseerida Venemaal. Kohtu alla antud kuritegeliku ühenduse liikmeid süüdistatakse selles, et nad jõudsid ebaseaduslikult käidelda vähemalt 8,25 liitrit vedelat kokaiini, millest oleks saanud teha ca 16,5 kilogrammi kokaiinipulbrit, mille väärtus turul on hinnanguliselt poolest kuni poolteise miljoni euroni.

Ent kuidas sai juhtuda, et nii rängale süüdistusele vaatamata jalutab Pokrovski vabaduses?

Tema suhtes oli tõkendit vahistamine rakendatud teises kriminaalasjas ning kuna ta mõisteti esimese astme kohtus õigeks, näeb seadus ette kohese vahi alt vabastamise. Kahes paralleelselt menetletavas kriminaalasjas korraga aga ühe isiku suhtes vahistamist kohaldada ei saa. Kuna teine asi on kohtus arutamisel, siis saab isiku suhtes kaaluda vahistamist juhul, kui ta ei ole kohtukutsel ilmunud ja jätkuvalt hoiab kõrvale kohtumenetlusest, sõnas Aitsen.

"Kuna kohtuistungit toimunud veel ei ole ning kohtukutset pole isikule väljastatud, siis pole ka teada, kas isik kavatseb kõrvale hoiduda või mitte, ning seetõttu puudub seaduslik alus isiku vahistamiseks," lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles