Aseri tõmbab allasutusi koomale

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste vähenemisega liiga suureks jäänud Aseri koolihoonest võib saada multifunktsionaalne keskus, kus kõik valla pakutud teenused on üheskoos.
Laste vähenemisega liiga suureks jäänud Aseri koolihoonest võib saada multifunktsionaalne keskus, kus kõik valla pakutud teenused on üheskoos. Foto: Peeter Lilleväli

Alates 1. septembrist liidetakse Aseris kool ja lasteaed ühiseks asutuseks, lisaks lõpetab tegevuse Rannu raamatukogu, mille asemel pakutakse inimestele võimalust raamatud koju tellida.

Aseri volikogu otsusega lõpetavad alates 1. septembrist tegutsemise Aseri keskkool, kus sellel kevadel lõpetab viimane gümnaasiumiklass, ja Aseri lasteaed, kes liidetakse uuest õppeaastast ühiseks Aseri kooliks. Lisaks liidetakse ka Rannu ja Aseri raamatukogu, mis tähendab, et Rannu raamatukogu viiakse Aserisse üle.

Maja külaseltsile

Sisuliselt tähendab kahe raamatukogu liitmine, et Rannul praegu raamatukogus olevad raamatud viiakse üle Aserisse ning laenutus hakkab toimuma seal.

Küll lubab Aseri volikogu esimees Gaido Kentem, et päris lugemisvõimaluseta ei jää ka need inimesed, kellel Aseris käimine liiga kauge - nendel on võimalik raamatuid interneti teel või siis sotsiaaltöötaja või külavanema kaudu koju tellida. "Kui nõudlust on, siis saame perioodikaväljaanded endiselt Rannule kohapeale tellida ning inimesed saavad neid lugeda," lisas ta, et hoone ise antakse külaseltsile.

Kahekorruselise Rannu raamatukogu hoone esimesel korrusel on juba praegu ruumid seltsitegevuseks, teisel korrusel oli raamatukogu. "Külaseltsil on majaga mitmeid põnevaid plaane, sealhulgas sauna ehitamine, ning nende võimalused toetusraha leidmiseks on suuremad kui vallavalitsusel," tõdes volikogu esimees.

Küll aitab vald külaseltsil seltsimaja kulusid katta - valla kulul jääb majja interneti- ja telefoniühendus ning vajaduse korral toetatakse ka küttesüsteemi ümberehitamist.

Mitut direktorit pole vaja

Kooli ja lasteaia liitmisest on Aseris räägitud sellest ajast, mil rohkem kui aasta tagasi läks võim praeguse koalitsiooni kätte. Liitmisega oodati seni, kuni Aseri keskkooli lõpetas viimane gümnaasiumiklass. Viimasel paaril aastal pole Aseris gümnaasiumiklasse avatud ning sel kevadel lõpetab viimane lend.

"Sisuliselt ei muutu midagi, ainult direktor saab olema kahel asutusel ühine. Need ajad, mil igal asutusel pidi oma direktor olema, on möödas, laste arv on asutustes ka vähenenud," ütles Gaido Kentem.

Kas tulevikus võiks ühinenud Aseri kooli alla kuuluda ka muusikakool, pole praegu veel lõplikult selge. Muusikakool on küll valmis koolimaja tühjaks jäänud osasse kolima ning ühes hoones toimetamine muudaks elu lihtsamaks nii lastel kui õpetajatel, kes päeval tavakoolis tunde annavad, kuid muusikakooli kolimine oleneb paljuski praeguse Aseri keskkooli saali akustikast. "Testime saali akustikat, siis on selge, kas me saame seda mõistlike kuludega muuta või ei," rääkis Kentem.

Volikogu näeks hea meelega, et enne kui muusikakooli kolima hakatakse, leitakse majale uus funktsioon uue omaniku või rentniku näol. "Maja tühjana seisma jätta pole kõige mõistlikum. Samas ei saa lõpmatuseni oodata," ütles ta.

Hooneid liiga palju

Muusikakooli hoonest olulisem oleks Kentemi sõnul vallavalitsuse hoonele uue omaniku leidmine - vald võiks kolida samuti kas koolihoonesse või leitakse mõni muu alternatiivne lahendus olemasolevate hoonete näol. Praegune hoone on liiga suur ning seisab pooltühjana.

Aseri on rääkinud võimalusest arendada kas olemasolev koolimaja multifunktsionaalseks keskuseks, kus on kõik teenused üheskoos, või ehitada sootuks uus keskus olemasoleva vabaajakeskuse laiendusena. Sellisel juhul võiks kõne alla tulla ka rahvamaja ja raamatukogu kolimine sinna ning valla allasutuste ülalpeetavad pinnad ja sellega kaasnevad kulud muutuvad väiksemaks ning teenused inimestele mugavalt kättesaadavaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles