Koit Oras lahkub Aseri vallavanema kohalt

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaaegu poolteist aastat Aseri valda juhtinud Koit Oras lahkub mai lõpus ametist. "Võtan suveks aja maha, tegelen Kalvis turismiarendusega ning hakkan siis uut töökohta otsima. Ilmselt oma erialal," ütles arhitektiks õppinud vallajuht.
Peaaegu poolteist aastat Aseri valda juhtinud Koit Oras lahkub mai lõpus ametist. "Võtan suveks aja maha, tegelen Kalvis turismiarendusega ning hakkan siis uut töökohta otsima. Ilmselt oma erialal," ütles arhitektiks õppinud vallajuht. Foto: Matti Kämärä

Ligi poolteist aastat Aseri valda juhtinud Koit Oras lahkub mai lõpus ametist, põhjendades oma tagasiastumissoovi koostöö puudumisega tema ja volikogu esimehe vahel. 

Alates Urve Takjase lahkumisest eelmise aasta algusest vallavanemana ametis olnud Koit Oras esitas tagasiastumispalve, milles soovib ametist lahkuda 30. maist.

Koostööd pole

"Koostöö volikogu esimehega ei tule viimasel ajal kõige paremini välja. Ja kõige hullem, mis ühe valla jaoks juhtuda võib, on see, kui vallavanem ja volikogu esimees ei suuda koostööd teha," tõdes Oras, et töötamine sellistes tingimustes pole võimalik ja see võtab palju energiat.

Orase sõnul on koostöö puudumise peamine põhjus see, et volikogu esimees sekkub kõikidesse valdkondadesse, ka nendesse, mis on vallavalitsuse haldusalas ja otsustada. Näitena toob ta vallavalitsuse struktuuri - mitmete allasutuste ühendamise tõttu on töökoormus vallas suur, volikogu esimees nõudis aga struktuuri vähendamist veelgi, samuti nõutakse selliste eelnõude ettevalmistamist, mida keegi kuskil pole arutanud ega kaalunud.

"Süsteemi, mis on aastakümneid oma rütmis töötanud, ei saa väga ruttu ja korraga muuta," tunnistas Koit Oras, et volikogu esimees tahab kõiki tulemusi näha kohe ja kiiresti. Oluline oleks aga prioriteedid paika panna ning teha ümberkorraldusi tähtsuse järjekorras pärast põhjalikku läbimõtlemist.

Ta tunnistas, et lisapingeid on toonud kahel toolil istumine - paar aastat enne vallavanemaks saamist töötas Oras abivallavanemana. Pärast tema tõusmist vallavanemaks jäi abivallavanema ametikoht täitmata. Nüüd toimus abivallavanema leidmiseks lõpuks konkurss, kuid ühtegi väga head ja arvestatavat kandidaati ei tulnud ning ilmselt tunnistatakse konkurss läbikukkunuks.

"Olukord, kus vallal pole ei vallavanemat ega abivallavanemat, on muidugi keeruline. Just sellel põhjusel teatasin oma lahkumissoovist varakult, et volikogul oleks aega lahenduse otsimiseks," lisas ta.

Volikokku tagasi

Pärast vallavanema kohalt tagasiastumist läheb Oras tagasi volikokku. Pigem aga jääb nende nimekiri oma kahe volinikuga opositsiooni, kuna koalitsiooni puhul ei saa rääkida koostööst, vaid pigemini käskude täitmisest teist poolt kuulamata.

Põhimõtteliselt võib olukord lõpuks viia koalitsiooni lagunemiseni, sest kui valimisliidu Väärt Elupaiga Eest kaks liiget lahkub, jääb Aseri volikogu esimehe Gaido Kentemi nimekiri Teeme Paremaks Oma Kodu toetus kahe hääle võrra väiksemaks ning opositsioonis on viis saadikut.

Valimisliidu Kogemuste Jõud ainsa saadikuna volikogus olev Ott Penek ütles, et koostöölepet kui sellist neil pole ning ka päevakorrapunkte koos läbi ei arutata - igaüks hääletab nii, nagu õigeks peab. "Praegu on olukord selline, et tehakse õigeid asju, aga neid ei viida kõige mõistlikumal moel ellu," ütles ta.

Penek peab võimalikuks, et võimuvahekorrad võivad Aseris muutuda, kuid pigem näeb ta, et koostöökohti otsitakse inimeste, mitte nimekirjade kaudu ning seni kui keskendutakse koostöös Aseri tulevikule, mitte isiklikule kasule, on kõik hästi.

Orase tööga on Penek rahul ning leiab, et kõik on tehtud õigesti ja mõistlikult.

Uus tuleb pigem väljast 

Gaido Kentem tunnistas, et koostöö Orasega pole olnud kõige parem. "Ma nõuan palju korraga - minul on oma visioonid, temal omad," tunnistas ta, et tahab kiireid ja mõistlikke muudatusi. Tema hinnangul on Oras oma võimeid ka ülehinnanud, istudes korraga nii vallavanema kui abivallavanema toolil, ning koormus on muutunud liiga suureks.

Kentem ei pea võimatuks ka seda, et nad satuvad pärast poolteiseaastast võimulolekut uuesti opositsiooni, kus nad pikalt on olnud. "Meil ei ole mingit selget kokkulepet - kõik hääletavad nii, nagu õigeks peavad," ütles ta.

Uut vallavanemat hakatakse otsima pigem läbirääkimiste teel ning konkurssi sellele ametikohale ei korraldata. Kentem, kelle varasema valitsemise ajal toodi valda juhtima Bruno Uustal, näeb, et uus vallavanem võiks tulla Aserist väljastpoolt, et tuua valla juhtimisse uut hingamist ja värskeid ideid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles