Saka tee äärde viidud prügikoorem tekitas pahameeletormi

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahti Junolaineni väitel oli see värske prügihunnik tee ääres juba varem, tema pani sinna natuke juurde, et see hetk hiljem ära korjata ja prügilasse viia.
Ahti Junolaineni väitel oli see värske prügihunnik tee ääres juba varem, tema pani sinna natuke juurde, et see hetk hiljem ära korjata ja prügilasse viia. Foto: Peeter Lilleväli

Laupäeval Facebooki postitatud fotod Saka kanjonisse autohaagiselt prügi maha laadivast mehest pälvisid avaliku pahameeletormi; keskkonnainspektsioon algatas toimunu suhtes menetluse. 

"25. aprillil 2014 kell 15.00 tühjendas isik hõbedase Honda CRVga (auto numbrimärk 683AYZ, Ramirendi järelhaagise numbrimärk 372GA) haagisetäie prahti ja prügi Saka asula lähistel mere äärde (Saka kanjonisse) viiva tee äärde metsa alla," kirjutas pildid Facebooki postitanud inimene saatesõnadeks. Nähtust teavitas ta ka keskkonnainspektsiooni.

Pilte on nüüdseks jagatud enam kui viis tuhat korda, vihaste kommentaaride arv ligineb neljasajale, umbes sama palju on kommenteeritud ka Delfis ilmunud artiklit. Pühapäeval lisati artiklile foto prügistamises süüdistatava mehe esitatud prügila arvest, millel algselt näha olnud nimi ja aadress olid eilseks kustutatud.

Viis hoopis prügilasse?

Autohaagise kõrval prügihunniku taustal pildile jäänud Ahti Junolainen rääkis, et viis sinna kanti ühele vanamemmele küttematerjali ja natuke ka oma ehitusmaterjali.(Junolainen on puithoonete ja nende elementide tootmisega tegeleva OÜ Listorell juhatuse liige - toim.) "Memm palus, et ma tal aianurka kogutud prahi ära viiksin, seal olid pappkastid ja vanad kiled. Ütles, et sinnasamasse lähedale saab viia, pole kaugele vaja sõita. Laadisin selle prahi peale ja sõitsin juhatuse järgi umbes poole kilomeetri kaugusele. Arvasin, et seal on mingid konteinerid, kuhu saab prahi ära panna. Konteinereid ei olnud, aga terve ümbrus oli prügi täis, hunnikute viisi. Mõtlesin siis, et sinna võibki panna."

Enda sõnul tõstis Junolainen haagiselt natuke prahti maha, siis sai aga aru, et see pole õige tegu. "Helistasin Uikala prügilasse ja küsisin, kas seal kilet võetakse vastu. Varem olen kolm korda prügilasse jäätmeid viinud, aga siis olid need suured jäätmed - vana eterniit ja sellised asjad. Kui mulle sealt nüüd öeldi, et vastu võetakse ka väiksemat prahti, tõstsin Sakal maha pandu haagisele tagasi ja viisin prügilasse ära."

Selle tõenduseks on Junolainenil ette näidata prügila arve: kakskümmend minutit hilisem kui Sakal tehtud fotode kellaaeg, kogus 40 kilo ja vastuvõtuhind 3,12 eurot.

Junolainen ütles, et hakkas alguses oma prügi varem seal olnud prahihunniku peale tõstma. "Üks auto sõitis mööda ja selle aknast tehti pilti. Tahtsin selle inimesega rääkima minna, aga ta sai oma pildid tehtud ja pani minema. Tegelikult on need pildid tehtud siis, kui ma prügi juba haagisele tagasi tõstsin."

Mereäärne prügimägi

Kohtla vallavalitsuse keskkonnanõunik Margit Juuse ei taha seda juttu hästi uskuda.

"Tulen just praegu Sakalt, silma jäi üks värske hunnik, mida nädal tagasi veel ei olnud," arvas ta eile hommikul, et seesama võiski reedel pildile jääda. "Seal on ühte tüüpi prügi, nähtavalt ühe inimese toodud. Üldiselt keegi oma prügi vana hunniku otsa ei panegi, igaüks teeb ikka oma hunniku. Tundub, et see käru pidi tal ikka pilgeni täis olema."

Saka kanjonisse viiva tee äärsesse metsa veetakse autokoormate kaupa prügi juba aastaid. "Paari viimase nädalaga on seda jälle meeletult juurde tulnud," tõdes Juuse. "Alguses toodi rohkem olmeprahti, aga nüüd on põhiliselt ehitus- ja remondijäätmed. Koristame seal vallavalitsuse töötajatega igal kevadel, nüüdki läheme 1. mail jälle sinna. Ega seda tööd käsitsi tee, tehnikat on vaja. Vallale on see päris suur väljaminek, eks selle võrra jääb kusagil mujal midagi tegemata - rahakott on, nagu see on."

Juuse ütles, et sügisel telliti sinna üks firma koristama ja töö eest esitatud arve võttis hingetuks. "Püüame vähemalt osagi oma jõududega ära teha, et pisut vähem maksma peaks."

Lahendust prügi metsavedamise vähendamiseks Margit Juuse pakkuda ei oska. "Keelusiltidest pole abi, pealegi lükatakse need kiiresti ümber. Teed kinni panna ka ei tahaks, ligipääse merele on meil niigi vähe. Usun, et sellisest avalikustamisest on natuke abi - ehk hoiab mõnda tagasi hirm, et igal hetkel võib keegi pilti teha ja selle kusagile üles panna."

"Alustame tavapäraste toimingutega: selgitame asjaolusid, võtame tunnistajatelt ja asjaosalistelt ütlused ja nii edasi," kommenteeris keskkonnainspektsiooni algatatud menetlust inspektsiooni avalike suhete nõunik Leili Tuul. "Kui kaua menetlus aega võtab, ei oska ennustada."

Jäätmeseadus näeb jäätmete ladestamise eest väljaspool jäätmekäitluskohta ette eraisikule kuni 1200eurose ja juriidilisele isikule kuni 3200eurose trahvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles