Leedu suurpood on saamas Sillamäel rohelist tuld

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima planeering hõlmab Sillamäe keslinnas 2,5 hektari suurust maa-ala.
Maxima planeering hõlmab Sillamäe keslinnas 2,5 hektari suurust maa-ala. Foto: eskiis

Juuli võttis Sillamäe volikogu tuliste vaidluste järel vastu Pavlovi 1 ala detailplaneeringu projekti, mille avaliku arutelu järel peaks Leedu tuntud poekett Maxima alustama linna suurima kaubanduskeskuse ehitust. 

Linnaarhitekt Vladimir Šurmini sõnul hõlmab projekt 2,5 hektari suurust ala ja mitmeid objekte, seepärast võttis mitmesuguste tehniliste momentide kooskõlastamine aega.

Erimeelsused linnavõimudega

"Detailplaneeringud valmivad üldse kaua," selgitas Šurmin. "Nimetatud juhul olid üle aasta tagasi viivituse põhjuste hulgas ka hoonestaja Maxima Eesti ja linna vahelised lahkarvamused arhitektuuri ning planeeringu küsimustes. Nende lahendamine venis, kuid on olnud juhuseid, et töö on võtnud veelgi rohkem aega. Viimase lähteülesande sai arhitektuuriosakond mullu juunis."

Pärast arutelusid linna komisjonides, paranduste tegemist ja uute lahenduste leidmist on uus variant linnavolikogule esitatud ning see võeti juuni lõpul ka vastu. 16. või 17. juulil algab kahenädalane avalik väljapanek ning seejärel toimub laekunud märkuste ja ettepanekute avalik arutelu.

"Raske on täpselt öelda, kui palju aega kulub detailplaneeringu lõpliku kehtestamiseni, ent juba võib väita, et see on jõudnud lõpusirgele," rõhutas Šurmin. "Veel on lahtisi küsimusi. Mina ise ei pea parimaks lahendust, mida planeeringu koostajad pakuvad veotranspordi liiklusskeemi osas. Kaubaautode manöövrid bussijaama elava liiklusega ristmiku, tulevase maanteega paralleelse tee ja tankla lähedal ei pruugi olla ohutud. Ent kui maanteeamet sellele variandile oma kooskõlastuse annab, võtab ta vastutuse enda peale."

Investeering ulatub üle 7 miljoni

OÜ Maxima Eesti loodab uue kaubanduskeskuse avada 2015. aasta lõpuks. Kavandatud investeeringute summa on umbes 7,2 miljonit eurot.

"Meil on hea meel tõdeda, et leidsime lõpuks linnavõimude ja teiste huvitatud osapooltega ühise keele ning vastastikuse mõistmise põhiküsimustes," nentis Maxima Eesti avalike suhete juht Erkki Erilaid. "Võtsime linlaste soovid arvesse ja üritame teha nii, et uus kaubanduskeskus saaks linna ehteks ning selle territooriumil jätkuks ruumi rohealadele ja puhkekohtadele. Loodan, et nüüd nihkub asi paigast ja varsti ei pea sillamäelased enam teistes linnades poodlemas käima, sest uues keskuses püüame pakkuda võimalikult head kaubavalikut."

Uues keskuses peaks müügipinda olema 5000 ruutmeetrit, millest poole võtab enda alla toidu- ja tööstuskaupade kauplus Maxima XX. Ülejäänud pinnad antakse rendile.

Keskusel on ka uudne kontseptsioon. "Sillamäe keskus tuleb poolteist korda suurem kui viimati Jõhvis ehitatud Maxima XX," ütles Erilaid. "Müügisaal tuleb märksa avaram ja seal suudame välja panna enam kui 30 000 kaubanimetust ehk kuus korda rohkem kui praeguses Sillamäe Maximas. Nii väliskujunduse kui interjööri värvilahendus on samuti uus."

Niipea kui detailplaneering lõplikult kinnitatakse, algab ehitustegevus. Uus supermarket annab linnale vähemalt 200 töökohta - pooled vahetult Maximas ja ülejäänud rentnike juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles