Laskesuusataja Daniil Steptšenko lahkus spordist ja hakkas ehitajaks

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daniil Steptšenko - nüüd juba endine profisportlane. Sotši olümpiamängude kogemuse saanud, püüab ta oma elus uut lehekülge pöörata. Ta tunnistab, et on seda otsust kaua vaaginud ning kõneleb sellest nüüd täiesti rahulikult: "Nii pidigi minema."
Daniil Steptšenko - nüüd juba endine profisportlane. Sotši olümpiamängude kogemuse saanud, püüab ta oma elus uut lehekülge pöörata. Ta tunnistab, et on seda otsust kaua vaaginud ning kõneleb sellest nüüd täiesti rahulikult: "Nii pidigi minema." Foto: Ilja Smirnov

Ida-Virumaa olümpiasportlaste pere on kaotanud veel ühe liikme: laskesuusataja Daniil Steptšenko jättis profispordi ja on nüüd Soomes ehitaja.

Atleedina Narvas üles kasvanud ja arenenud Daniil Steptšenko lahkus profispordist, mis ei suutnud 27aastasele mehepojale piisavat rahalist tuge pakkuda. Ta sõitis Soome ja tegutseb nüüd ehitusplatsil Helsingis.

Tulevik on ebaselge

"Kuhu veel minna? Ainult ehitusele. Kus neid meiesuguseid hariduseta mehi ikka vajatakse... Esialgu saan vaid selles valdkonnas enam-vähem piisavat tulu," ütles Steptšenko Põhjarannikule antud kommentaaris.

Ta märkis, et lisaks rahale mängis säärase otsuse tegemisel rolli ka vanus:

"Aeg oli otsustada. Kui jääda spordile truuks, siis endistel tingimustel. Aga praegu, kui suhtlesin võistkonnaga, selgus, et raha mõttes on olukord veelgi halvem. Kõik viitab sellele, et tegin õige otsuse. Tasub end kusagil proovile panna, mitte jääda spordi juude sellise süsteemi korral."

Ent ka uues ametis ei paista Steptšenko tulevik esialgu kuigi selge. Ta ei välista treeneritööd, aga hetkel ei ole selles vallas midagi konkreetset. Kui ta ise jätkabki spordiga tegelemist, siis ainult harrastajana. "Võib-olla talvel võtan mõnest võistlusest osa..."

Tervikuna, nagu vestlusest selgus, on Daniil Steptšenko heas meeleolus ja elupöördega täiesti rahul. Üldjoontes rahul on ta ka oma 50. kohaga Sotši olümpial möödunud talvel.

"Viimased kolm aastat olid minu arvates lihtsalt super head!" võttis sportlane kokku.

Sponsoreid ikka leidub

Daniil Steptšenko ja ka narvalanna Darja Jurlova olid Eesti laskesuusatamise koondise liikmed viimastel olümpiamängudel Sotšis. Mõlema sponsor oli Sillamäe ettevõte Molycorp Silmet.

Steptšenko rääkis, et selle rahaga, mis ta Eesti profisportlasena sai, oli ära elada raske ja Tallinnas isegi ebareaalne. Konkreetselt Molycorp Silmeti igakuine stipendium oli 250 eurot.

Ettevõtte juht David O´Brock teatas hiljuti, et jätkab Darja Jurlova toetamist 2018. aastani ja summa lepitakse kokku igaks aastaks eraldi.

"Oleme uhked, et saime aidata koguni kahel meie regiooni tippsportlasel (Darja Jurloval ja Daniil Steptšenkol) jõuda olümpiale. Ainuüksi olümpiamängudel osalemine on iseenesest juba saavutus. Darja eesmärk on saavutada järgnevatel aastatel veelgi suuremaid ja kõrgemaid eesmärke ning meie ettevõte tahab tema püüdlusi toetada," ütles O´Brock.

Jurlova on praegu vaid 22aastane.

Olümpiasportlased võib ühe käe sõrmedel üles lugeda

Eesti jaoks märkimisväärsete Ida-Virumaa sportlaste profispordist lahkumiste seeria algas eelmise aastakümne lõpus ja käesoleva aasta alguses. Üksteise järel jätsid akadeemilise sõudmise Narva koolkonna tähed Leonid Gulov, Andrei Šilin, Jevgenia Rõndina, Igor Kuzmin. Sama sammu oli astumas ka Vladimir Latin.

"Asi pole ainult kasinas rahastuses, kuigi mul on naine ja kaks last, vaid ka selles, et ma olen väsinud," kommenteeris Igor Kuzmin kolme aasta eest logistikaärisse minekut.

Praeguseks on sama kõrgele tasemele jõudnud idavirulastest laskur Anžela Voronova (Narva-Jõesuu) ja kolmevõistleja Aleksandr Latin (Narva). Tõsi, viimane elab Tallinnas ja treenib enamasti välismaal. Mõlemad esindavad Eesti kaitseväe spordimeeskonda. Kaitseväes on palgad pisut paremad, kuid needki ei paku suuremat heaolu.

"Olümpiamängude nimel omal ajal triatloniga tegelema hakkasingi," pihtis hiljutises intervjuus 27aastane Aleksandr Latin, kes on alustanud valmistumist oma esimeseks olümpiaks 2016. aastal Rio de Janeiros. "Selle järel ma võib-olla leian veel mingi motivatsiooni spordis jätkata, aga siin kerkib samuti raha küsimus: võistlustel käia on tore, aga raha jätkub vaid selleks, et ära elada, ja mingist suurest tulust ei saa juttugi olla."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles