Orul tuleb nüüd kraanidest tervisele ohutut vett

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanistrite aeg peaks Orul nüüd läbi saama.
Kanistrite aeg peaks Orul nüüd läbi saama. Foto: Peeter Lilleväli

Kolm viimatist veeanalüüsi on kinnitanud Oru vanast puurkaevust võetava joogivee ohutust, mistap orulased võivad nüüd rahuliku südamega kraanist tulevat vett tarvitada.

Pikalt kasutuseta seisnud vanast puurkaevust hakkasid Oru majad vett saama tegelikult juba augusti alguses. Sealtmaalt on Järve Biopuhastus torustikku aina ja uuesti läbi pesnud, et varem kasutatud puurkaevu tugevalt benseeniga reostunud vett edastanud torud saastast põhjalikult puhtaks saada. Samuti kulus aega asjaajamiseks, et uuesti kasutusele võetud kaevule kõik nõutavad dokumendid saada.

"Oleme nii selle kaevu kui kraanist tulevat vett korduvalt analüüsida lasknud," rääkis Järve Biopuhastuse tootmisdirektor Andra Pärnamäe. "Ärevaks tegi meid üks kaevuveest võetud veeproov, milles sisaldus lubatust rohkem benseeni - ületamine ei olnud küll suur, ent ikkagi oli. Õnneks on järgmised proovid korras olnud ja nüüd, kui järjestikku kolmas analüüs kinnitas, et see vesi on tervisele ohutu, saame ka Oru elanikele öelda, et kraanivett võib julgelt tarvitada."

Tõsi, kõikidele normidele see vesi ei vasta, sest selles on lubatust rohkem rauda, mangaani ja kloriide. Ükski neist pole aga tervisele ohtlik ning kuni Oru uue veetorustiku valmimiseni loodud ajutine lahendus on inimestele kahtlemata mugavam kui päevast päeva kanistritega veetsisterni juures joogivee järel käia.

Pärnamäe sõnul jätkatakse Orul joogivee seiret, praegu võetakse proove kord nädalas. Veel vähemalt nädala jagu kestab ka tsisterniga veevedu. "Püüame oma sealsete klientide soovidega võimalikult palju arvestada ja kui nad esialgu kraanivett ikkagi ei usalda, võib veevedu pisut kauemgi jätkuda."

Seni kasutusel olnud puurkaev, mille vees avastati mullu oktoobris kõvasti üle normi vähkitekitavat benseeni, on nüüdseks suletud.

Pärnamäe rääkis, et benseenisisaldus selles kaevus on avastamisest saati pidevalt suurenenud: "Kui avastamise ajal oli benseeni liitris vees 30 mikrogrammi, siis juulis juba 80 ja augustis 120 mikrogrammi."

Pärnamäe ei tahaks uskuda, et keegi kusagil jätkuvalt midagi maha valab, mis reostusena põhjavette imbub, ent muud põhjust reostuse suurenemisele ta ka pakkuda ei oska. Ehk toob selgust keskkonnaameti peatselt tellitav uuring.

Oru tulevikus kõigile nõuetele vastava joogiveega varustava torustiku ehitamiseks on Järve Biopuhastus keskkonnainvesteeringute keskusele (KIK) projekti juba esitanud; kas seda menetletakse kiireloomulisena või tavapärases korras, pole veel selge. Igal juhul kavatseb vee-ettevõtja KIKi otsust ära ootamata projekteerimis- ja ehitushanke septembri alguses välja kuulutada.

"Äärmisel juhul oleme valmis selleks, et kõik kulud jäävad meie kanda," ütles Pärnamäe 1,6 miljonit maksva ettevõtmise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles