Kaht Kohtla-Järve volikogu liiget kahtlustatakse kelmuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri (esiplaanil) ja Jevgeni Saltõkov pääsesid mullustel kohalikel valimistel mõlemad Kohtla-Järve volikokku, kogudes kahe peale kokku 731 häält.
Juri (esiplaanil) ja Jevgeni Saltõkov pääsesid mullustel kohalikel valimistel mõlemad Kohtla-Järve volikokku, kogudes kahe peale kokku 731 häält. Foto: Peeter Lilleväli

Esmaspäeval pidasid kaitsepolitsei ametnikud kahtlustatavatena kinni Kohtla-Järve volikogu liikmed Juri Saltõkovi (60) ja Jevgeni Saltõkovi (33), keda kahtlustatakse ühiselt kelmuse toimepanemises, mis oli seotud Kohtla-Järve noortekeskuse igapäevase tegevusega.

Kahtlustuse kohaselt korraldasid Keskerakonda kuuluvad ning noortekeskuses töötavad isa-poeg Saltõkovid fiktiivselt mitmete isikute tööle võtmise, kuid tegelikult nad seal kunagi ei töötanud. Tööle vormistatud inimeste nimele laekunud töötasu võtsid kahtlustatavad endale, teatas prokuratuur.

Kahtlustatavaid on veel

Lisaks Saltõkovidele on käesolevas asjas veel rida kahtlustatavaid, kelle nimesid ei nimetata, kuid prokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova kinnitas, et ülejäänud kahtlusalused pole linnavõimudega otseselt seotud. Kohtla-Järve noortekeskus on linnavalitsuse eelarvest finantseeritav asutus, millele Kohtla-Järve linna eelarves on tänavu ette nähtud 150 000 eurot. Lisaks linnaeelarvele on noortekeskus saanud toetust paljudelt fondidelt ja organisatsioonidelt nii Eestis kui välismaal, selgub keskuse internetileheküljelt. "Meile eraldatud raha kasutame alati korrektselt," rõhutatakse samas.

Võimalike kuritegude toimepanemise täpne aeg ja viis selgitatakse välja kohtueelse uurimise käigus. Detailsemaid menetlusandmeid ei ole käesoleval hetkel võimalik uurimise huvides avalikustada, teatas prokuratuur.

Mõlemad Saltõkovid kuuluvad Keskerakonda. Vanem neist, Juri, töötas 1990ndatel politseis ning asus noortekeskuse etteotsa 2004. aastal, kui see loodi. Poeg Jevgeni on töötanud välismaal, tegelenud nooremas eas tõsiselt võitluskunstidega ning asus esimest korda keskuses projektijuhina tööle samuti kümme aastat tagasi.

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov ütles, et Ahtmes asuvas noortekeskuses käib töö koolinoortega ning korraldatakse kõiksugu üritusi ja keskus on vajalik.

Kontroll avastas rikkumisi

Möödunud aasta kevadel korraldas linnavalitsus noortekeskuses teenistusliku järelevalve, mille käigus tuvastati mitmeid väiksemaid rikkumisi, peamiselt seoses dokumentide ebakorrektse vormistamise või nõutavate dokumentide puudumisega.

Linnapea ütles, et ta pole kuulnud, et keskuses oleks rahaasjadega kunagi probleeme olnud. Seda, kas linn nüüd, kahtlustuste ilmnemisel, ka omalt poolt mingit finantsjärelevalvet keskuses teeb, linnapea eile öelda ei osanud, see sõltub tema sõnul ka kaitsepolitsei uurimise tulemustest.

Prokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova teatas eile, et prokuratuur kavatseb kohtult taotleda Saltõkovide vahi alla võtmist kohtueelse uurimise ajaks.

Jevgeni Solovjovi sõnul jääb noortekeskus selle juhtide kinnipidamisele vaatamata siiski tööle ning kui selle juht peaks sunnitult vahistamise tõttu kauemaks eemale jääma, korraldab linn uue juhi leidmiseks konkursi.

Ühendus taunis noortele mõeldud raha kuritarvitamist

Eile tegi riigi noortekeskusi ühendav Eesti avatud noortekeskuste ühendus (Eesti ANK) avalduse, kus teatatakse, et organisatsioon on sügavalt häiritud uudisest, et Kohtla-Järve noortekeskust on kasutatud kelmuse toimepanemiseks.

"Noortekeskused on loodud noori toetama nende elu valikutes, katsetustes ja väärtuste välja kujunemises," ütles Eesti ANKi juhatuse esimees Einike Mölder. "See on lubamatu, et Kohtla-Järve noori ja noortekeskust kasutatakse ära volikogu liikmete poolt. Loodame, et noortele suunatud raha jõuab noorteni ning kohalik noortekeskus saab noorsootöötajad, kes tõesti oma tööd teha saavad," öeldakse avalduses.

Kui selles kriminaalasjas on uurimine alles algstaadiumis, siis eile oli Jevgeni Saltõkov Viru maakohtus süüpingis seoses kaks aastat tagasi toimunud intsidendiga politseitöötajaga. Süüdistuse järgi lõi noorem Saltõkov 2012. aasta 23. novembri öösel Jõhvis endise pubi Privaat ees korrakaitsjatega konflikti sattudes ühte politseinikku rusikaga. Väidetavalt oli Saltõkov enne seda mobiiltelefoniga filminud politseinikke, kes tulid lõbustuskoha ees suitsu teinud seltskonna juurde. Filmimine aga politseinikele ei meeldinud.

Süüdimõistmise korral võib kohus võimuesindaja või avalikku korda kaitsva muu isiku suhtes vägivalla toimepanemise eest seoses tema ametikohustuste täitmisega karistada kuni viie aasta pikkuse vangistusega.

Saltõkovid võeti vahi alla

Viru maakohtus võttis täna prokuratuuri taotlusel vahi alla kelmuses kahtlustatavad Kohtla-Järve linnavolikogu keskerakondlastest liikmed isa-poja Saltõkovid.

Prokurör otsustas taotleda Juri Saltõkovi (60) ja Jevgeni Saltõkovi (33) vahistamist ning kohus rahuldas taotluse.

Kaitsepolitsei kahtlustab Saltõkove kelmuse toimepanemises, mis oli seotud Kohtla-Järve noortekeskuse igapäevase tegevusega. Juri Saltõkov on noortekeskuse direktor, Jevgeni Saltõkov projektijuht.

Kohtla-Järve noortekeskus on linnavalitsuse eelarvest finantseeritav asutus, millele selleks aastaks on linnaeelarvest ette nähtud 150 000 eurot.

Kahtlustuse kohaselt korraldasid mehed noortekeskusesse fiktiivselt mitmete isikute tööle võtmise, kes seal tegelikult kunagi  ei töötanud. Tööle vormistatud inimestele laekunud töötasu võtsid kahtlustatavad endale.

Juri ja Jevgeni Saltõkov on mõlemad Kohtla-Järve linnavolikogu liikmed ja kuuluvad Keskerakonda. Juri Saltõkov kuulub Kohtla-Järve linnavolikogu noorsoo- ja spordikomisjoni ning Jevgeni Saltõkov sotsiaalkomisjoni.

Lisaks Juri ja Jevgeni Saltõkovile on kriminaalasjas veel hulk kahtlustatavaid, kelle nimesid prokuratuur ei avalikusta, väites, et nad pole Kohtla-Järve linnavõimudega otseselt seotud. Detailsemaid menetlusandmeid prokuratuur praegu uurimise huvides ei avalikusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles