Seikluskeskus valmistub talveks

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli seikluskeskuse lumekahurid on valmis kohe, kui temperatuur viie miinuskraadini langeb. Praeguse prognoosi kohaselt juhtub see novembri lõpus.
Kiviõli seikluskeskuse lumekahurid on valmis kohe, kui temperatuur viie miinuskraadini langeb. Praeguse prognoosi kohaselt juhtub see novembri lõpus. Foto: Matti Kämärä

Eelmisel hooajal vaid napp kuu aega tegutseda saanud Kiviõli seikluskeskus hakkab lund valmistama kohe, kui temperatuur 5 kraadi allapoole nulli vajub, ja ootab oluliselt pikemat hooaega, mis lubaks maha pidada ka kaks korda ära jäänud rahvusvahelise lumelauavõistluse.

"Eks need miinused on suvi läbi meiega kaasa tiksunud ja ootame neile katet uuest hooajast," tunnistab Kiviõli seikluskeskuse juht Janek Maar, et viimane talv, mis oli viimase 70 aasta kõige soojem, tekitas neile korraliku eelarveaugu, mille lappimiseks kuluks nüüd ära korralik pikk hooaeg.

Tegemist rohkem kui varem

Kiviõli seikluskeskus on oma suvisele hooajale joone alla tõmmanud ja on praegu avatud vaid gruppidele, kes saavad kohapeal teha pagisafarit või sõita suvel avatud Eesti pikimal trossil. Kui eelmine talvehooaeg jäi väga lühikeseks ja niruks, siis suveperioodi võib pidada rahuldavaks − keskuses käib nii palju rahvast, et suvehooaja kulud saadakse tasa.

"Kindlasti on meil võimalik teenuseid veel arendada, sest siseturisti, eelkõige seda, kes perega liigub, on praegu raske püüda," tunnistas Maar. Pakutavad teenused peaksid laienema nii suvel kui talvel. Uuel hooajal ongi plaanis rohkem teenuseid: avatakse nii tuubirada, mis mullu avamata jäi, kui pagirada, mis ehitatakse hosteli taha põllule. Sinna pannakse üles ka mägiautode ajavõtusüsteem, mis lisab sõitmisele võistlusmomendi.

Suvel avatud trosslaskumine, kus 600meetrise sõidu ajal kasvab kiirus kohati 80 kilomeetrini tunnis, oli sedapalju uus ja põnev, et sõitjaid jätkus. Trossisõit, mis on väga inimmahukas atraktsioon ja kus korraga peab tegevuses olema 3-4 töötajat, oli avatud ainult nädalavahetustel.

Kas trosslaskumine jääb avatuks ka talvel, näitab aeg. "Tehniliselt oleks see võimalik, kui suudame pidurdussüsteemi ja trossi jäävabana hoida. Iseasi, kui mugav külmaga nii kiiresti sõita on," ütles Maar.

Teevad mullatöid

Praegu pigem seminariturismile keskendunud keskus elab talve ettevalmistustes. "Teeme neid asju, milleks talvel aega napib," ütles Maar. Kohendatakse tõstukit ja tehakse mäel pinnasetöid, et lumelauapargi ehitamiseks läheks vähem lund vaja. Eelmisel aastal kulus pargi ehitamiseks tohutu kogus lund, mis teeb pargiehituse väga kalliks.

Park ise loodetakse avada jaanuaris. Kas seda suudetakse, sõltub paljuski ilmast. 20.-22. veebruaril on parki planeeritud rahvusvaheline lumelauavõistlus, mis kahel varasemal aastal on ära jäänud. Esimesel aastal seetõttu, et ehitustöödega ei jõutud lõpuni, ja selle aasta veebruaris väga sooja ilma tõttu. "Kolmandat korda ära jätta ei tahaks − nüüd teeme iga ilmaga," muigas Maar, kelle sõnul tõi võistluse ärajätmine eelmisel aastal kaasa rahalist kulu, mis suurendas kehvast ja lühikesest hooajast saadud miinust.

Sellel aastal loodetakse oluliselt paremat hooaega, sest nii ekstreemne talv kui eelmine oli viimati 70 aastat tagasi. Keskus on valmis kohe, kui temperatuur langeb alla viie miinuskraadi. Viimast lubati juba novembri lõpus. Selleks, et üks nõlv avada, kulub vähemalt poolteist nädalat lumetootmist. "Siis jääb üle loota, et lumi jääb püsima. Kui väljas on ligi kümme kraadi sooja ja vihma ka veel tuleb, ei jätku lund kauaks," tunnistas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles