Endine maavanem asub juhtima Toila gümnaasiumi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Breivel on valmis uuteks väljakutseteks, sedakorda gümnaasiumi eesotsas.
Riho Breivel on valmis uuteks väljakutseteks, sedakorda gümnaasiumi eesotsas. Foto: Matti Kämärä

Toila gümnaasiumi direktoriks valiti endine Eesti piirivalve staabiülem ja Ida-Viru maavanem Riho Breivel, kes asub ametisse 5. jaanuarist.

Toila gümnaasiumile hakati uut direktorit otsima juba suvel, kui kaheksa aastat kooli juhtinud Külli Guljavin asus tööle Viru vangla personalijuhina.

Oktoobris otsustas komisjon, et Külli Guljavini mantlipärijaks saab praegune Sonda kooli direktor Andrei Aleksejev, ent vallavalitsus jättis ta ametisse nimetamata.

"Vallavalitsuse istungil leidsime, et kuna komisjoni hääled jagunesid pooleks ja hääletustulemus oli vaieldav, oleks mõttekam tunnistada konkurss nurjunuks," meenutas Toila vallavanem Tiit Kuusmik.

Teine konkurss

Seetõttu kuulutas vallavalitsus gümnaasiumi direktori leidmiseks välja uue konkursi. Kolme vestlusele kutsutud soovija seast valiti välja Riho Breivel, kes on lõpetanud sisekaitseakadeemia piirivalve alal ja omandanud Tallinna ülikoolis sotsiaalteaduste magistrikraadi organisatsioonikäitumise erialal.

Breivel alustas 1991. aastal piirivalves karjääri Ida-Viru piirkonna ülemana ja tõusis 2006. aastal Eesti piirivalve staabiülemaks. Aastatel 2007-2012 oli ta Ida-Viru maavanem.

"Tundsin, et oleks tarvis veel millegagi tegeleda. Poliitikasse ma ei tahtnud minna, kuigi mind on korduvalt kutsutud. Kui vallavalitsusest soovitati osaleda direktori konkursil, jäin nõusse − olen n-ö oma küla mees, kellel on pikk juhtimiskogemus," rääkis ta.

Breiveli sõnul andis julgust juurde kunagine piirivalvekolledži juhtimise kogemus.

"Juhtisin seda poolteist aastat, kui see oli loomise järgus. Kui seda kogemust poleks olnud, siis võib-olla poleks kandideerimist ette võtnud. Haridusküsimustega puutusin kokku ka maavanemana. Mulle sümpatiseerib, et tunnen Toilas enamikku pedagoogilisest kaadrist ja tean, et kollektiivi peale võin kindel olla."

Põhjalik analüüs

Tiit Kuusmik märkis, et Breiveli puhul sai otsustavaks pikk juhtimiskogemus.

"Kooli hoolekogu soov oli uut konkurssi enne kevadet mitte teha, aga eri instantsid soovisid siiski, et uus direktor asuks uuest aastast ametisse. Üks põhjus on see, et tuleval sügisel alustab Jõhvi riigigümnaasium ja tuleb teha põhjalik analüüs, kas Toilas on mõistlik gümnaasiumiastmega jätkata."

Kuusmiku sõnul puudub praegu selles osas selge visioon. "On küll olnud väljaütlemisi ühelt ja teiselt poolt, aga koostöös kooli, hoolekogu, õpilasomavalitsuse, lastevanemate ja koolipidajaga tuleb võtta seisukoht, kuidas minna edasi."

Breivel arvas, et riigigümnaasiumi kõrvale peaksid mahtuma ka nišikoolid, aga küsimus on maksujõulisuses.

"Peame koos mõtlema, kuidas toimiks Ida-Virumaa koolisüsteem kõige ratsionaalsemalt, et inimesed tahaksid siia tulla ja jääda. Praegu näen, et arvestades õpilaste arvu ja pedagoogilise kaadri olemasolu, võiks Toilas gümnaasiumi säilitada, aga enne otsustamist on vaja olukorda põhjalikumalt analüüsida."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles