Narva kolledž hakkab koolitama kõrgepalgalisi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui siiani on TÜ Narva kolledž keskendunud peamiselt õpetajate koolitamisele, siis sügisest tehakse käsi valgeks endale uues valdkonnas − infotehnoloogias.
Kui siiani on TÜ Narva kolledž keskendunud peamiselt õpetajate koolitamisele, siis sügisest tehakse käsi valgeks endale uues valdkonnas − infotehnoloogias. Foto: Peeter Lilleväli

TÜ Narva kolledž avab sügisest IT-õppe. Sellega laienevad Ida-Virumaal võimalused saada kõrgharidust infotehnoloogia valdkonnas, kus makstakse Eesti kõrgeimat palka.

Eile allkirjastasid haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ning Tartu ülikooli rektor Volli Kalm kokkuleppe IT õppekava arendamiseks ja rakendamiseks Narvas. Sündmusele kohaselt allkirjastati leping TÜ Narva kolledži auditooriumis digitaalselt ning mõlemad asjaosalised kasutasid selleks mobiili-ID-d.

IT-visionäär Linnar Viik, kes on uue õppekava avamise idee taga, pidas aga avaliku videoloengu sellest, kui määrav tähtsus on infotehnoloogia tundmisel praegu ja tulevikus.

"Küsimus on selles, kas mul on oskused, kuidas kasutada ära tehnoloogiat enda huvides, või kasutab tehnoloogia ära mind ja ma vaatan abitult pealt. Olen täiesti kindel, et Narva kolledž saab selle esmapilgul suure väljakutsega − IT-õppe käivitamisega − väga hästi hakkama," julgustas Viik.

Märgilise tähtsusega

Jevgeni Ossinovski pidas IT-õppe avamist Narvas nii piirkonnale kui Eestile laiemalt äärmiselt oluliseks.

"Eestile laiemalt selles mõttes, et IT-sektor on väga kiiresti arenev ja maksab Eestis kõige kõrgemaid palkasid, olles mööda läinud ka finantssektorist. Suurimaks arengu piirajaks on aga kvalifitseeritud tööjõu puudus, mida haridussüsteem peaks püüdma leevendada."

Ida-Virumaale on IT-spetsialistide koolitamine märgilise tähtsusega seetõttu, et maakonna tööturg on olnud traditsiooniliselt seotud suurtööstusega ning siiani on puudu väikeettevõtlusest, mis on paindlik ja reageerib kiiresti tööturu muutustele, lisas minister.

Volli Kalm rõhutas, et uue õppekava avamine laiendab Narvas haridusvõimalusi ja teenib ühtlasi kohalikku ettevõtlust. "See on üks paremaid näiteid, kuidas tuleks ühe õppekava tegemist alustada, sest korraga said kokku hariduse ja ettevõtluse huvi ning selle taha tuli rahaline ja poliitiline toetus."

Peamiselt kohalikele

Õppekava on loodud piirkonna vajadustele mõeldes ja selle sihtrühm on eelkõige kohalikud noored, kinnitas TÜ Narva kolledži direktor Katri Raik.

"Paljud vene noored on reaalainetes tugevad, aga nende riigikeele oskus ei pruugi olla piisav, et alustada õpinguid vaid eesti keeles. Planeeritav eriala võimaldab alustada oma õpinguid kodukohas ja seob üliõpilase kohaliku töökohaga," rääkis Raik, lisades, et õppima on oodatud ka juba töötavad inimesed, kes vajavad oma konkurentsivõime parandamiseks IT-alase kvalifikatsiooni tõstmist.

Kolledžijuhi sõnul püütakse uue õppekavaga lahendada mitu kitsaskohta. "Kui lugeda IT-uuringuid, torkab silma kaks asja. Esiteks, et "patsiga poisid" ei oska hästi suhelda ja neil on vaja rohkem sotsiaalseid oskusi. Teiseks vaieldakse selle üle, kui palju on Eestis IT-spetsialiste ja milline võiks olla nende hulk, aga ühes ollakse ühel meelel: programmeerijaid on juurde vaja."

Seetõttu orienteerutakse IT-õppes muu hulgas sotsiaalsete oskuste arendamisele ja sellele, kuidas luua oma firma. Kuna õpe toimub eesti, vene ja inglise keeles, annab see parema väljaõppe nii piirkonna kui ka laiemalt Eesti tööturu jaoks ning koostööks rahvusvaheliste ettevõtetega.

"Potentsiaalselt lisanduvad piirkonda kõrgepalgalised töökohad ja IT-ettevõtted saavad laieneda Ida-Virumaale. Õpingud lõpetanud IT-spetsialistid saavad asuda olemasolevatesse firmadesse või asutada piirkonda uusi ettevõtteid," rääkis Raik.

Uus õppekava "Infotehnoloogiliste süsteemide arendus" avatakse koostöös IT kolledži, TÜ arvutiteaduse instituudi ja kohalike ettevõtetega 2015. aasta sügisel.

Kõrghariduse tasemel pakub Eestis IT-õpet seitse õppeasutust. Ida-Virumaal saab praegu IT-alast rakenduskõrgharidust omandada TTÜ Virumaa kolledžis Kohtla-Järvel.

Selle arendusdirektor Mare Roosileht märkis, et kahe kolledži õppekavadel on nii sarnasusi kui erinevusi. "Meie õppekava lähtub eelkõige tööstusettevõtete vajadustest. Narva hakkab aga koolitama laia profiiliga programmeerijaid ja tarkvaraarendajaid, kes võiksid ise ettevõtteid luua," võrdles ta. Virumaa kolledžis on kaks peaeriala: telemaatika ja tarkvara programmeerimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles