Jõhvi võimud ehmatavad lastevanemaid

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe lasteaia Päikseke laste vanematel tuleb uuest aastast osalustasu veidi rohkem maksta, sest summa muutub koos alampalga kasvuga.
Sillamäe lasteaia Päikseke laste vanematel tuleb uuest aastast osalustasu veidi rohkem maksta, sest summa muutub koos alampalga kasvuga. Foto: Matti Kämärä

Mitmed omavalitsused kergitavad uuest aastast õpetajate ajale jalgu jäänud palkadele viidates lasteaedade osalustasu. Kui tavaline taks on kasseerida vanematelt kuni kuus protsenti miinimumpalgast, siis Jõhvi planeerib tõusu kuni 20 protsendini.

Lastevanemate kaetava tasu määr seotakse mitmes omavalitsuses miinimumpalgaga kas uuest aastast või on see seotud juba nüüd. Kuna uuest aastast kerkib alampalk 390 euroni, siis kerkib mitmel pool koos sellega ka osalustasu. Nii näiteks tuleb Narva-Jõesuus ja Narvas tasuda senise 17 euro ja 75 sendi asemel 19 eurot ja 50 senti. Narvas tuleb nendes lasteaedades, kus on olemas bassein, tasuda veelgi suurem summa. Ka Sillamäel on osalustasu basseinidega lasteaedades kõrgem, küündides 5,6 protsendini miinimumpalgast.

Muutub koos ajaga 

Seda teed, et siduda lasteaia osalustasu miinimumpalgaga, on lisaks Narvale, Narva-Jõesuule ja Sillamäele läinud ka Toila, kus seni tuli lasteaiakoha eest maksta 17,40 eurot.

"Me korrigeerisime oma osalustasu veidi ülespoole," ütles vallavanem Tiit Kuusmik, kelle sõnul on summa olnud muutmata pikka aega ja selle ülevaatamine seetõttu loomulik. Palgamääraga sidumine tähendab, et osalustasu käib automaatselt ajaga ühte sammu ja seda ei pea pidevalt üle vaatama.

Kui paljud omavalitsused, sealhulgas Aseri, Lüganuse ja Jõhvi, põhjendavad vajadust tõsta osalustasu eelkõige ajale jalgu jäänud õpetajate töötasu tõstmise vajadusega, siis ka Toilas on lasteaiaõpetajate palga kõrgendamine päevakorral, aga seda mitte osalustasu arvelt. "Osalustasu läheb siiski lasteaia majanduskulude katmiseks. Viimased on aga aastatega tõusnud," lisas Kuusmik.

Lüganuse kergitab uuest aastast osalustasu nelja protsendini miinimumpalgast, mille tulemusena osalustasu Püssi lasteaias tõuseb automaatselt üle viie euro kuus. Aseri tõstab jaanuarist summat 10 eurolt kahe ja poole euro võrra. Augustist hakkab kehtima uus, 15eurone osalustasu.

Mäetaguse vald lisab oma osalustasule uuest aastast euro − nii tuleb sõimerühma koha eest maksta 1. jaanuarist 3 eurot ja 50 senti ning lasteaiakoha eest 4 eurot.

Sonda tõstab samuti osalustasu peaaegu kahekordseks − seal tuleb uuest aastast maksta 10 eurot. "Meil oli vallavalitsuses selle üle tuline vaidlus ja mina isiklikult tõstmist ei pooldanud, aga ettepanek tuli altpoolt − lasteaiad leiavad, et tasu tõus distsiplineeriks vanemaid, et nood ei jätaks last põhjuseta lasteaeda toomata, mis muudab keeruliseks toidukraami tellimise ja söögitegemise," ütles vallavanem Andrea Eiche. Söögiraha Sonda vallas aga maksta ei tule − selle eest tasub vald.

Vahe omade ja võõraste vahel

Kõige kõrgem osalustasu kehtib praegu Iisakus, kus lasteaiakoha eest tuleb maksta 26 eurot kuus. Kui lasteaias käib rohkem kui üks laps, väheneb tasu poole võrra. Uuest aastast seal tõusu ei planeerita ja summa vaadatakse üle järgmisel aastal.

Iisakuga ühele tasemele kaalub osalustasu tõstmist ka Jõhvi, kus viimased 12 aastat on osalustasu olnud 12,78 eurot. Praeguse kava kohaselt tõuseks Jõhvi valla sissekirjutusega lastel osalustasu 26 euroni. Kõige valusamalt tabaks hinnatõus praeguse kava kohaselt aga nende laste vanemate rahakotti, kes pole valda sisse kirjutatud − neile kehtestatakse koolieelse lasteasutuse seadusega paika pandud maksimummäär ehk 20 protsenti miiminumpalgast, mis jaanuarist tähendaks 78eurost väljaminekut kuus.

Kui Jõhvi lasteaedades on lapsi 495, siis 57 nendest on pärit teistest omavalitsustest. Osalustasu tõusu hakkab arutama jaanuaris kogunev volikogu.

"See ettepanek on olnud hoolekogus arutusel ja lastevanemad saavad osalustasu tõstmise vajadusest aru," ütles Jõhvi vallavalitsuse palgaline liige kultuuri- ja haridusküsimustes Tiina Kullamä. Eelkõige on põhjuseks lasteaiaõpetajate naeruväärselt madal palk, mis takistab haridusega õpetajate leidmist.

Selline kord, kus väljastpoolt Jõhvit pärit laste vanematel tuleb maksta väga kopsakas summa, võiks Kullamä sõnul vähendada mujale sissekirjutatud laste arvu. "Nii näiteks ütles üks lapsevanem, et selline ettepanek on väga mõistlik ja motiveeriks teda lõpuks Jõhvi sisse kirjutama," lisas ta.

Summad veel lahtised 

Jõhvi püüdis lasteaiatasusid kergitada ka 2011. aastal, kuid siis ei saadud selleks volikogu toetust. Toonase ettepaneku kohaselt oleks osalustasu kasvanud 20 euroni.

Volikogu esimehe ja sotsiaalkomisjoni juhi Niina Neglasoni sõnul polnud aeg toona osalustasu tõstmiseks küps ja tõus oli ka halvasti põhjendatud. Nüüdne tõus on tema meelest mõistlik, sest summa on olnud pikka aega muutmata. "Meie osalustasu on naabritega võrreldes ka üks madalamaid," lisas ta ning kinnitas, et tõusu on vaja palkade suurendamiseks.

Kas summad võiksid olla sellised nagu praeguses ettepanekus, on veel vara rääkida, sest volikokku ega sealsetesse komisjonidesse pole need veel arutuseks jõudnud. "Aga võib-olla ongi mõistlik korraga rohkem tõsta, kui et teha seda jupphaaval mitu korda," ütles ta. Ühe võimalusena on räägitud ka tasu sidumisest miinimumpalgaga. "Fakt on see, et osalustasu tuleb tõsta, küsimus on ainult, kuidas seda kõige mõistlikum teha on."

See, kuidas saab teise omavalitsusse sissekirjutatud laste vanematelt nõuda teistsugust tasu, jäi arusaamatuks Jõhvi volikogu liikmele ja Kohtla-Järve abilinnapeale Ljudmila Jantšenkole, kelle sõnul on kulud lapse kohta ju sama suured, olenemata sellest, kuhu ta vanemad sisse on kirjutatud.

Kohtla-Järve osalustasu teeb uuest aastast samuti märkimisväärse tõusu ning summa kerkib üle 50 protsendi ehk 12,60 eurolt 19,50 euroni. Põhjenduseks tuuakse elukallidus ja majanduskulude tõus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles