Narva kosed sel kevadel ellu ei ärganud

Ilja Smirnov
Copy
Narva kosk ja Venemaa kallas vaadatuna endise Kreenholmi manufaktuuri poolt. Foto on tehtud 2018. aasta aprillis.
Narva kosk ja Venemaa kallas vaadatuna endise Kreenholmi manufaktuuri poolt. Foto on tehtud 2018. aasta aprillis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva koskede igakevadist võimsat vetemängu tänavu näha ei saa, kuna Ivangorodi energeetikud lasid hüdroelektrijaama turbiinidest vee välja 9. aprillil toimunud õppuste käigus.

Narva kosed ärkavad tavaliselt ellu paariks päevaks, aga vahel ka mõneks nädalaks, kui Venemaal asuv hüdroelektrijaam oma veehoidla lüüsid valla lööb ning kevadised tulvaveed Narva jõe enamasti kuiva sängi voolavad. Lüüside avamise ja sulgemisega tegelevad Ivangorodis asuva, Venemaa energiakompaniile TGK-1 kuuluva Narva hüdroelektrijaama energeetikud. 

Aeg-ajalt ellu ärkavat koske saab Narva kaldalt näha vaid praeguseks oma tegevuse lõpetanud ja taraga piiratud Kreenholmi manufaktuuri endiselt territooriumilt. Selle omaniku loal korraldab Narva muuseum seal ekskursioone, mis on eriti populaarsed siis, kui kevadine suurvesi Narva kose taas ellu äratab.

Narva muuseumi direktor Ivo Posti tõdes, et tänavu kevadel jäi Narva jõe säng kuivaks. "Arvasime, et lund oli sel aastal palju, aga ei midagi..." laiutas ta käsi.

Posti sõnul neil kose suhtes mingeid ärilisi lootusi küll ei olnud ja muuseumil seetõttu eelarveauku ei tekkinud, ent siiski oli neil plaanis nagu varasematelgi aastatel kutsuda külalised muljet avaldavat vee-etendust vaatama. Ning veidi raha muuseumi kassasse tänu sellele siiski laekus.

"Aga kui pole, siis pole," sõnas Posti.

Kuna hüdroelektrijaama lüüse avatakse Venemaa poole pealt, siis ei ole ette teada, millal vaatemängu nautida saab. Vaatamata korduvatele katsetele pole Narva muuseumil õnnestunud Ivangorodis asuva hüdroelektrijaamaga kokkuleppele jõuda, et sealt lüüside kavandatavast avamisest ja sulgemisest aegsasti teavitataks. "Seepärast saame me vaid tagantjärele reageerida," tõdes Posti.

Narva hüdroelektrijaamast öeldi aprilli alguses Venemaa ajakirjanikele, et lume hulk ületas tänavu normi kahekordselt. Ent liigse vee lasid energeetikud valla 9. aprillil toimunud õppuste käigus, kui harjutati tulvavee väljalaskmisel tekkivate võimalike avariiolukordade likvideerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles