Kohtla-Järvel tähistatakse suurejooneliselt Iisraeli päeva

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Ida-Virumaa juudid tähistamas üht olulisemat talvist püha − hanukat.
Ida-Virumaa juudid tähistamas üht olulisemat talvist püha − hanukat. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Pühapäeval, 12. mail toimub Kohtla-Järve kultuurikeskuses Ida-Virumaa juudi kogukonna korraldatud ja kogukonna 30. aastapäevale pühendatud rahvusvaheline festival "Iisraeli päev". Sissepääs kõikidele üritustele on tasuta. Festival algab kell 13.

Ida-Virumaa juudi kogukonna ning Eesti kultuuriministeeriumi juures tegutseva Ida-Virumaa rahvuskultuuriühenduste ümarlaua esimees Aleksandr Dusman ütles, et festivali korraldamise idee polnud juhuslik: teatepulk võeti üle tatari kultuuri ühingult, kes mullu maikuus Kohtla-Järvel tatarlaste kevadpeo sabantui korraldas ning linlastele tatarlaste traditsioone tutvustas. Pidu oli menukas ning toona oli juttu ka sellest, et kindlasti leiduks igal ühingul − ümarlaud liidab ligi 30 ühingut ja seltsi − mõni hea põhjus, et mõnes kaunis kohas oma kaasmaalased kokku koguda, neid oma kunstiga rõõmustada ja oma traditsioone jagada.

"Meie ühing tähistab tänavu oma 30. aastapäeva ning otsustasime ühitada selle juubeli 15. mail tähistatava Iisraeli päevaga," selgitas Dusman.

Ta lisas, et paljude põnevate ideede elluviimisel on neile abiks olnud Kohtla-Järve kultuurikeskus ja linnavalitsus, Iisraeli saatkond Eestis ja Soomes ning Eesti juudi kogukond ning tänu sellele ootavad kõiki peole tulijaid eredad muljed ja palju uut infot.

Näha riiki sootuks teise pilguga

Festivali korraldajad on seadnud endale ambitsioonika eesmärgi: kummutada Iisraeli kohta levivad müüdid ning anda visuaalne ettekujutus tänapäeva Iisraeli riigist ning sealse rahva kultuurist ja traditsioonidest. "Paljud usuvad siiamaani, et Iisraelis on ohtlik elada ning inimesed kõnnivad seal tänavail ringi, relvad kaasas... Väga tahaks näidata, et sellel kaunil, kiirelt areneval ja sõbralikul riigil, mis elab oma põnevat elu, on mitmekesine kultuur ning rikkalikud traditsioonid."

Kuna kevadisele ilmale on Eestis keeruline loota, otsustati kõik üritused teha Kohtla-Järve kultuurikeskuse seinte vahel.

Festivali puhul on kultuurikeskuse eri korrustel avatud mitmesugused näitused. Muu hulgas saab vaadata fotonäitust "Iisraeli vaated. Iisraeli riik läbi Jevgeni Kapovi ja Iisraeli ajakirjanike silmade", dekoratiivsete käsitöötaldrikute näitust "Sümboolika, traditsioonid ja pühakirjade motiivid" ning Samuel Golombi kogust pärit postmarkide näitust.

Kultuurikeskuse seintele paigaldatud monitoridelt saab kogu päeva jooksul vaadata videolõike Iisraeli riigi ajaloost ja tänapäevast.

Kontserdikava avab juudi rahva ajalugu tutvustav 10minutiline animafilm. Seejärel algab neli tundi kestev galakontsert "Juudi laulud ja tantsud", kus astuvad üles solistid ning ansamblid Ida-Virumaalt, Tallinnast, Riiast ja Moskvast. Õhtut juhib tuntud sõumees Samuel Golomb.

Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valges saalis saab festivalipäeval vaadata noorte elust kõnelevat mängufilmi. Ning muidugi tutvustatakse ka rahvustoite − perenaistel on traditsiooniliste roogade nimekirigi juba valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles