Laulupeotuli veedab Ida-Virumaal kaks ööpäeva

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
2014. aasta peotule teekond on jõudnud koos tollase laulupeo kunstilise juhi Hirvo Survaga tema kodukanti Ida-Virumaal.
2014. aasta peotule teekond on jõudnud koos tollase laulupeo kunstilise juhi Hirvo Survaga tema kodukanti Ida-Virumaal. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

​Peotuli jõuab idavirulaste koduõuele Jõgevamaalt pärast jaanipäeva, 25. juunil kell 10 ning lahkub Lääne-Virumaale 27. juuni hommikul. Traditsiooniliselt peatutakse armastatud kultuuritegelaste juures ning peetakse tule öömajades − Narvas ja Kohtla-Nõmmel − simmanit. 

"25., 26. ja 27. juunil külastab tuli oma teekonnal Ida-Virumaa olulisi kultuuriinimesi nii nende elupaikades kui kalmistutel. Tuli liigub nii maa kui vee peal, nii maa all kui mägedes," rääkis laulu- ja tantsupeo Ida-Virumaa kuraator Erika Kõllo, kes peotule liikumise kava kokku pani. 

Peotuld sõidutab Üllar Saaremäe auto − näitleja, lavastaja ja värske riigikogu liige teeb terve teekonna kaasa kõneisikuna.

25. JUUNI

Kell 10 võtab Ida-Virumaa juubelitule üle Jõgevamaalt. Tuli saabub Avinurme muuseumirongiga ning selle toovad kohalikud lauljad ja puhkpillimängijad. Tõrviku võtavad vastu Oonurme koori esindus ja Ida-Virumaa omavalitsusliidu juhid.

Kell 11 külastab tuli Ants Üleoja kodukohta Oonurmes Opaku talus. Kavas on väike laulupidu ja austusavaldus lugupeetud dirigendile tema sünnikodus.

Kell 12.30 peatub peotuli Tudulinna kooli juures mälestuste paigas, mis on rajatud vana seltsimaja asukohale ning kus meenutatakse ja tänatakse Tudulinna väärikaid inimesi.

Kell 13.15 on peatus Iisaku kiriku juures. Tuld tervitavad Iisaku koorilauljad ja rahvatantsijad. Robert Theodor Hanseni kalmul kõlab tema loodud ja armsaks saanud laul "Ema süda". Tuli saadetakse ka teiste lahkunud kultuuritegelaste haudadele.

Kell 14.15 tervitatakse peotuld Mäetaguse mõisa pargis puhkpilliorkestri kuulsa juhi Ott Osula mälestuspingi juures. Mäetagusel elava luuletaja Virve Osilaga kohtutakse tema tänupingi juures.

Kell 15.20 külastatakse Survade kodukohta Alutaguse vallas Rajamäe talus. Tuld tervitavad Atsalama segakoor, koori pikaajaline dirigent Helga Surva, elupõline koorilaulja ja koorivanem Jaan Surva ning lauljate poolt armastatud suurte pidude üldjuht Hirvo Surva.

Kell 16.50 peatub tuli Illuka kiriku juures, kus meenutatakse heliloojat, koorijuhti ja organisti Alfred Karindit.

Kell 18 on tuletervitus Jõhvis kihelkondadevahelise laulupüha kivi juures. Tseremoonial austatakse Jõhvi vallas tegutsenud ja tegutsevaid koore ning puhkpillimängijaid. Tuletervitusel laulab Kirderanniku koor ja mängib Jõhvi bigbänd.

Kell 18.45 liigub tuli Jõhvi kalmistule. Tantsijad avaldavad austust ja paigaldavad kivi tantsuõpetaja Helju Tori kalmule. Mälestusküünlad saadetakse kõigile lahkunud kultuuritegelastele.                                                     

Kell 19.40 tule vastuvõtt ja tervitamine Narva linna piiril.                                                                     

Kell 20.15 peatub tuli Narvas Raekoja platsil, kus toimub tuletervituskontsert, millele järgneb ühine simman. Pärast simmanit toimub Narva kolledži hoones džässlaulupeo kontsert − esineb Tormis Quartet. Tuli ööbib kolledžis.

26. JUUNI

Kell 9 liigub tuli rongkäigus Narva sadamasse − tuld saadavad lauljad, tantsijad ja puhkpillimängijad.

Kell 10 randub tuli Narva-Jõesuu sadamas ning selle võtavad vastu Narva-Jõesuu tantsijad ja lauljad.

Kell 11.30 jõuab tuli Sillamäe promenaadile, liigub treppidest üles trummitüdrukute saatel. Järgneb kohtumine tantsuansambliga Suveniir ja Sillamäe eesti põhikooli koorilauljatega.

Kell 12.15 saabub tuli Voka rahvamaja juurde, kus toimub peotule jagamine ja pidulik teelesaatmine väärikasse peopaika, Toila laululavale.

Kell 12.45 jõuab tuli läbi pargi Karuväravate Toila laululavale, kus on kavas väike laulupidu koos tulesüütamisega, kohtumine Toila valla kultuurirahvaga ja nende meelespidamine.

Kell 14.15 peatub peotuli Kohtla-Järve kultuurikeskuse tänupinkide juures, mis on pühendatud Eike Rõõmusele ja tantsuansamblile Virulane. Tuleliikumist saadab Kohtla-Järve linnaorkester, tervitavad rahvamuusikud ja rahvatantsijad.

Kell 15.40 jõuab peotuli Lüganuse külaplatsile. Tänupinkide juures tänatakse, tunnustatakse ja meenutatakse Lüganuse kultuuritegelasi.

Kell 16.30 on tuli Kohtla-Nõmmel Urve Kilgi tänupingi juures. Tuld tervitavad Kohtla-Nõmme elanikud ja Urve Kilgi rahvatantsijad.

Kell 17.50 saabub peotuli Eesti kaevandusmuuseumisse ja liigub talvise tuhamägede tantsupeo radadel. Muuseumi maa-aluses osas tantsitakse kaevurite kaerajaani. Edasi liigub tuli hiiemäele, kuhu paigaldatakse tänupink kivivanale Enn Käissile. Tuleliikumist mäel ilmestab Reigo Ahvena trummimäng. Järgneb suur suvesimman ansambliga Untsakad.

Tuli ööbib Eesti kaevandusmuuseumi tornis.

27. JUUNI

Kell 8 saadetakse peotuli teele.

Kell 8.30 saabub peotuli Kiviõli rahvamaja juurde ja peatub tänupinkide juures. Tuld tervitavad segakoor Poolkuu ja Kiviõli rahvatantsijad.

Kell 9.50 annab Ida-Virumaa peotule üle Lääne-Virumaale. Tuletseremoonia toimub emakeelepäeva isale Meinhard Laksile paigaldatud mälestuskivi juures Uljastel. Tule üleandjad on Kiviõli segakoor, Lüganuse valla rahvatantsijad, valla ja Ida-Virumaa omavalitsuste liidu juhid. 

Navicup | Tule Tulemine 2019
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles