Kohtla-Järve riigigümnaasium jahib Estonia kontsertklaverit

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
"On suur väärtus, kui ühel koolil on ilusas saalis heal tasemel klaver. See annab võimaluse arendada nii kooli muusikaelu kui kutsuda esinema tippinterpreete väljastpoolt," ütleb Eesti noor tipp-pianist Mihkel Poll, kes pühitseb 1. septembril Kohtla-Järve koolis kõnealuse klaveri oma kontserdiga sisse.
"On suur väärtus, kui ühel koolil on ilusas saalis heal tasemel klaver. See annab võimaluse arendada nii kooli muusikaelu kui kutsuda esinema tippinterpreete väljastpoolt," ütleb Eesti noor tipp-pianist Mihkel Poll, kes pühitseb 1. septembril Kohtla-Järve koolis kõnealuse klaveri oma kontserdiga sisse. Foto: Kohtla-Järve gümnaasium

Kohtla-Järve uus riigigümnaasium avab oma uksed 1. septembril muude pidulike sündmuste seas ka noore talendika pianisti Mihkel Polli kontserdiga uhiuuel 66 000 eurot maksval Estonia kontsertklaveril, mille soetamiseks asus kool äsja annetusi koguma.

Sügisel avatava Kohtla-Järve riigigümnaasiumi direktori Hendrik Aguri sõnul on kultuursuse alustalad kaunid kunstid ja muusika.

Südameharidus

Seetõttu soovitakse kooli aatriumisse soetada kontsertklaver Estonia 274, mis on direktori sõnul "sügavaim eestimeelsuse sümbol ning suurepärane muusikainstrument".

"Selle klaveri abil kõlaks väärikas koolis palju aastakümneid suurepärane muusika, mis meid ühendab ja kaunistab. Loome koolis kultuurse vaba aja veetmise võimaluse ka väljaspool õppetööaega ning lisaks õpilastele ka kohalikule kogukonnale," lubab Agur.

Korralikku kontsertklaverit hakatakse tema sõnul tihedalt kasutama kooli üritustel ning need muusikahuvilised õpilased, kellel on asja klaveri juurde, saavad hea võimaluse kohapeal oma interpretatsiooniannete arendamiseks.

Kokkulepe spetsiaalselt Kohtla-Järve gümnaasiumile kontsertklaveri valmistamiseks on tehtud Estonia klaverivabriku juhi Indrek Lauluga. Soetatava klaveri mudelitutvustust näeb aadressil http://www.estoniapiano.com/274.html

On siiralt hea meel, et just meie inimesed − muusikahuvilised lapsed ja õpetajad − saavad sellise pilli peal muusikat teha, rõõmu tunda; õpetada ja õppida kõla värve, ilu, toone, varjundeid − ja samas teha seda väga tundliku klaviatuuri peal.

Indrek Laul

"On siiralt hea meel, et just meie inimesed − muusikahuvilised lapsed ja õpetajad − saavad sellise pilli peal muusikat teha, rõõmu tunda; õpetada ja õppida kõla värve, ilu, toone, varjundeid − ja samas teha seda väga tundliku klaviatuuri peal," ütleb Laul.

"On suur väärtus, kui ühel koolil on ilusas saalis heal tasemel klaver. See annab võimaluse arendada nii kooli muusikaelu kui kutsuda esinema tippinterpreete väljastpoolt," ütleb Eesti noor tipp-pianist Mihkel Poll, kes esineb 1. septembril Kohtla-Järve koolis kõnealusel klaveril kontserdiga − ehk siis pühitseb nõnda väärt instrumendi sisse.

Võimalus soetada oma klahv 

Laul ütleb, et sajandeid on püütud panna klaverit laulma. "On püütud tekitada sellist heli, millel on väga pikk kandvus − see on omaette suur oskus. Ma loodan, et me ise oskame väärtustada seda kultuuri, mida meistrid siin edasi kannavad. On väga oluline, et Eestil oleks midagi maailmas pakkuda," lisab Laul oma klaverite fenomeni teemal.

Kõiki kaasaelajaid palutakse toetada võimaluse korral kontsertklaveri Estonia 274 soetamist gümnaasiumi aatriumisse. Toetamiseks on Aguri sõnul järgmised võimalused.

On võimalik soetada vabalt valitud klaveriklahv, mille hind on 750 eurot. Klaveri avamisel 1. septembril kingitakse annetajale sümboolselt uue klaveri klahv koos tema nimega. Annetaja nimi kantakse klaverile kinnitatud graveeritud plaadile koos tema klahvi nimega.

Võimalik on ka annetada vabalt valitud sobiv summa ning annetaja nimi kantakse klaverile kinnitatud graveeritud plaadile. Ülekandeks vajalikud andmed: saaja MTÜ Kohtla-Järve Gümnaasiumi Arendusfond; a/a LHV pangas EE677700771003854029; selgituseks kirjutada "annetus klaveri Estonia 274 ostuks".

Peatselt avatakse tasuline number, kuhu helistades saab samuti klaveri soetamist toetada. 

Kohtla-Järve riigigümnaasium avab oma õpilastele uksed 1. septembril. Kool soovib saada direktor Aguri sõnul reaal- ja loodusainete lipulaevaks Ida-Virumaal ning maakonna hariduse pärliks ja kogukondade ühendajaks, kooliks, mille inimesed kannavad eesti kultuuri ja keelt. Tulevases koolis hakkab õppima üle 300 õpilase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles