Tudulinnas paneb arstipunkt uksed kinni

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Väikestes arstipunktides kõiki vajalikke protseduure teha ei saanud.
Väikestes arstipunktides kõiki vajalikke protseduure teha ei saanud. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Alutaguse vallas lõpetab tegevuse sel aastal juba teine arstipunkt.

Selle aasta algusest lõpetas perearst vastuvõtu Alajõel.

Augustist alates ei ole perearsti vastuvõttu enam ka Tudulinnas.

Mõlemast piirkonnast peavad abivajajad sõitma Iisakusse.

Patsiente liiga vähe

Alajõe kohta ütles seal teenust osutanud OÜ Medikraft juhatuse liige Igor Kraft detsembris, et kuigi seal pole neil kunagi palju patsiente olnud, jäi neid viimasel ajal ikka väga väheks.

Põhjendus on sama ka Tudulinnas, kus lisandub veel kooli sulgemine.

"Kooli tervishoiu leping võetakse meilt ära ja töökoormus väheneb," rääkis Kraft.

Tudulinnas võtab arst (praegu veel) vastu kahel päeval nädalas, vastuvõtul käib päevas kuni viis inimest.

"Kuna koolihoone jääb sügisest vabaks, pakuti meile sinna uusi ruume. See tähendab, et seal tuleks enne remonti teha, aga patsientide nii väikese arvu juures pole see otstarbekas. Pealegi on kohalik meditsiiniõde juba pensionär ja on ammu rääkinud, et tahab koju jääda. Samuti on perearstile Tudulinna vahet sõitmine päris suur lisakoormus. Ka vallavalitsusest on meie käest küsitud, kas on mõistlik Tudulinnas selle teenusega jätkata," puistab Kraft põhjendusi.

Alajõe arstipunkti sulgemisel on tema sõnul positiivne tulemus: "Alajõel käis vastuvõtupäeval arsti juures kolm-neli inimest, Iisakus võtab seesama arst päevas vastu 12 inimest − kolm korda rohkem."

Perearstid Alutaguse vallas

  •  Iisaku perearstikeskus − OÜ Medikraft (arsti vastuvõtt E, K, N, R)
  •  Mäetaguse ambulatoorium − OÜ Akuddo Perearst (arsti ja pereõe vastuvõtt kõigil tööpäevadel)
  •  Kuremäe ambulatoorium − OÜ SHM Medicor (arsti vastuvõtt kõigil tööpäevadel)

Seda, et abivajajad kaugemalt arsti juurde ei pääseks, polevat vaja karta − valla sotsiaalteenistus on heal tasemel.

Igor Kraft kinnitas, et Iisakus Medikraft uksi kinni panna ei kavatse.  Sealse perearstikeskuse ruumidega on ta rahul ja lubab, et kõik patsiendid suudetakse ära teenindada.

Ootamatud sulgemised

Alutaguse abivallavanem Kairi Soomer ütles, et neile tuli nii poole aasta tagune Alajõe kui nüüdne Tudulinna arstipunkti sulgemise teade ootamatult.

Mõlemal pool oli vald valmis perearstile paremaid tööruume pakkuma. Alajõe vana vallamaja olmehooneks ehitamise projektiski olid perearsti ruumid ette nähtud; kui seal vastuvõtt lõpetati, tehti projekt ümber. Tudulinnas oli kavas perearst kogukonnamajja üle viia.

Selles, et Alajõe ja peatselt ka Tudulinna inimesed Iisakusse arsti juurde peavad käima, on positiivset Soomeri hinnangul sedapalju, et Iisakus saab kõik vajalikud analüüsid ja protseduurid ära teha. Ja Iisakus muid asju kah ajada, kas või poes käia, kui kord juba sinna tuldud on.

Sotsiaaltöötajatel suurem vastutus

"Alajõelt saab Iisakusse tasuta maakonnabussiga, tagasi viib inimesed valla buss. Niimoodi oli enne ka, see ei ole arstipunkti kadumise pärast," rääkis Soomer.

Küll aga tuleb sotsiaaltöötajal nüüd Alajõe ja Iisaku vahet tihedamini sõita ning sama asi ootab ees ka Tudulinna puhul.

Tudulinna ja Iisaku vaheline bussiliiklus peab sügisest nagunii tihenema, sest Tudulinna lapsed peavad nüüdsest ju Iisakusse kooli ja sealt koju tagasi pääsema.

Mis arstiabi kättesaadavusse  puutub, siis see ei tohi Tudulinna inimestel halveneda.

"Kui on vajadus, siis vald veab inimesi. Ja kui inimene arsti juurde tulla ei jõua, siis peab arst tema juurde koju jõudma," leiab Soomer, et koduvisiite võiksid perearstid rohkem teha.

Igor Kraft ütles seepeale, et arsti koju enam eriti ei kutsuta: "Suhtleme inimestega telefoni ja meili teel, ka vanemad inimesed saavad sellega hakkama."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles