Tudulinna puukiriku elluäratamine edeneb tibusammudega

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Praegu näeb Tudulinna vana kirik välja üsna samasugune kui sel kümne aasta tagusel pildil.
Praegu näeb Tudulinna vana kirik välja üsna samasugune kui sel kümne aasta tagusel pildil. Foto: TUDULINNA KULTUURIKANTS

Tudulinna kiriku taastamisel on astutud esimene pisike samm: taastamisprojekt sai valmis.

"Meil läheb töiselt ja tegusalt; see aasta näiteks on kulgenud projekti valmimise tähe all," viitas MTÜ Tudulinna Kultuurikants eestvedaja, tunnustatud pianist Lauri Väinmaa juunis valminud kiriku taastamisprojektile.

OÜs Zoroaster valminud projekt on esimene konkreetne samm vana kiriku kultuuri- ja kontserdihooneks muutmise pikal teel.

"Projekt tehti meile soodsa hinnaga, aga see oli ikkagi kallis. Oleme tänulikud Alutaguse vallale, kes selle eest maksis − see on suur asi," tunnustas Väinmaa omavalitsuse toetust.

Austus eelkäijate vastu

Kaks aastat tagasi asutatud Tudulinna Kultuurikants on tõsiselt tegelnud oma ettevõtmise ja piirkonna ajaloo tutvustamisega. Seda on väga vaja, et inimesed aru saaksid, miks õieti vana kirikut taastada on vaja, kellele ja kuidas see oluline on.

"Kultuuriringkondades on toetus meile väga tugev, aga mõneski teises ringkonnas tuleb seletada ja seletada. See ongi meie töö. Selgitada, et see vana kirik on meie esiisade poolt oma kätega ehitatud, alates palkide maha võtmisest − 250 aasta vanused kirvejäljed on praegugi siin-seal näha. Austus eelkäijate vastu ongi meie motivatsioon see maja jälle elama panna," rääkis Väinmaa, kes on selle paigaga juuri- ja hingepidi seotud: tema suguvõsast on neli põlve Mathieseni nime kandnud mehi olnud Tudulinnas köstriteks. 

Austus eelkäijate vastu ongi meie motivatsioon see maja jälle elama panna.

Lauri Väinmaa

Vana kiriku elluäratamine on oluline laiemalt kui pelgalt kohaliku kogukonna jaoks.

"Eestis pole kusagil mujal sellist haruldast linnamäge, kus asuksid kaks luteri kirikut ja lisaks veel tuulik − Ida-Virumaa ainuke laastukattega tuulik," näeb ta vaimusilmas pilti, milline see paik tulevikus olema saab. "Püüame sammhaaval sinnapoole liikuda."

Pärandivaderitest festivalini

Mullu suvel korraldas Tudulinna Kultuurikants koostöös Iisaku ja Tudulinna kooliga kaks pärandivaderite päeva. Hakatuseks lõid lapsed talgute korras ise käed külge − riisusid ja koristasid −, misjärel tutvustati neile vana kiriku ja veski ajalugu.

"Lastel oli päris suur huvi, eriti muidugi veski vastu, kus on mõndagi vanast ajast säilinud ning põnev neid asju vaadata ja katsuda," ütles Lauri Väinmaa.

Sel aastal tahetakse pärandivaderite päevadega jätkata, kutsudes osalema Lohusuu ja Avinurme kooli lapsed ja õpetajad.

"Hakkame lähemalt peale ja liigume pisitasa kaugemale," märkis Väinmaa.

Teine traditsioon on sündimas linnamäel tänavu teist korda toimuva suvefestivaliga "Tudulinna tuled". Juba tuleval reedel, 16. augustil esinevad Kristel Vilbaste ja Anne Maasik seal karulaante lugude ja lauludega, Tiina Tõnis ja Taavi Tõnisson NUKU teatrist toovad külaliste ette "Okasroosikese" lavastuse ning Tõnis Mägi annab kontserdi pealkirjaga "Pühendus vanale kirikule". Õhtu lõpeb vestlusringiga lõkke ümber. Festivali piletitulu läheb muidugi kiriku taastamiseks.

Täpsema info leiab aadressilt tudulinnakultuurikants.ee.

Talletatakse ajalugu

Vana kiriku taastamine maksab esialgsel hinnangul 600 000 eurot.

"Projekt on valmis, aga edasi on asjad hämaramad; eks hakkame europrojekte sihtima," ütles Väinmaa. "Alutaguse valla toetusele me väga loota ei julge − olukorras, kus vald peab eelarvet kõvasti kärpima hakkama. Me anname endale aru, et kiriku taastamine on väga pikk protsess."

Väinmaal on kahju, et Tudulinna kool kinni pandi, ent hea on see, et koolihoone kogukonna käsutusse jääb ja ka Tudulinna Kultuurikants seal endale ruumid saab.

"Tahame sinna muuseumiekspositsiooni teha, nii kiriku kui ka laiemalt kogu Tudulinna ajaloost. Üht-teist on meil juba kogutud; oleme väga tänulikud, kui kellelgi on selle piirkonnaga seotud vanu dokumente, fotosid või mälestusi − oleme neist väga huvitatud. Tulevikus, kui kirik korda saab, on kavas see ekspositsioon sinna üle viia."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles