Eesti ostab sisse juba üle 70 protsendi tarbitavast elektrist (3)

Erik Gamzejev
Copy
Üle 610 miljoni euro maksma läinud Auvere elektrijaama avamisel 2018. aasta septembris ei osanud ei peaminister Jüri Ratas ega ka Eesti Energia juhid ette kujutada, et kõigest poolteist aastat hiljem tekib perioode, kus isegi see kõige uuem ja efektiivsem elektrijaam ei ole energiaturul konkurentsivõimeline.
Üle 610 miljoni euro maksma läinud Auvere elektrijaama avamisel 2018. aasta septembris ei osanud ei peaminister Jüri Ratas ega ka Eesti Energia juhid ette kujutada, et kõigest poolteist aastat hiljem tekib perioode, kus isegi see kõige uuem ja efektiivsem elektrijaam ei ole energiaturul konkurentsivõimeline. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Sel nädalal on Eesti tarbitavast elektrist importinud juba üle 70 protsendi, samal ajal on Eesti Energia ebasoodsa turuolukorra tõttu seisma pannud oma kõige uuema ja efektiivsema Auvere elektrijaama, mille rajamine läks maksma üle 600 miljoni euro.  

Kui neljapäeval oli Eleringi andmetel Eestis elektri tarbimine pärast keskpäeva olnud üle 1200 MW/h, siis tootmine on püsinud suurusjärgus 300 MW/h ehk neli korda väiksemana. Sellest ligikaudu kolmandik on tulnud tuuleparkidest, teine kolmandik elektri ja soojuse koostootmisjaamadest ning vaid üks kolmandik põlevkivi kasutavatest Narva elektrijaamadest, kus jätkuks võimsust kogu Eesti elektrienergiavajaduse katmiseks, ent kõrge CO2 kvoodi ja madala turuhinna tõttu on enamik energiaplokkidest seisma pandud.  

Auvere jaam seisab 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles