Urmas Vadi loodud "Ballettmeister" tantsis end kirjandusauhinnale

Teet Korsten
Copy
1977. aastal sündinud Urmas Vadi on juba varem mitmeid kirjandusauhindu pälvinud autor, kes on kirjutanud nii romaane, novelle, näidendeid kui ka filmistsenaariume.
1977. aastal sündinud Urmas Vadi on juba varem mitmeid kirjandusauhindu pälvinud autor, kes on kirjutanud nii romaane, novelle, näidendeid kui ka filmistsenaariume. Foto: err.ee

32. Virumaa kirjandusauhinna võistluse ülimalt tasavägises finaalis, kus olid vastamisi Mart Kivastiku romaan "Taevatrepp" ja Urmas Vadi "Ballettmeister", jäi peale viimane.

Kuna Virumaa kirjandusauhinna žürii tänavune esimees Etti Kagarov oli lõpphääletusel Urmas Vadi teose poolt, saigi tema hääl muidu täpselt pooleks jagunenud žüriis otsustavaks.

"Ballettmeister" 

Foto: Rahva Raamat

"Ballettmeister" heidab uut valgust ühe Eesti ajaloo pöördelise perioodi telgitagustele, keskendudes sündmustele 1940. aastate algupoolel, kui Eesti Vabariik on lakanud olemast, president Päts on vangistatud, olukord näib väljapääsmatu. Kas leidub keegi, kes suudab kastanid tulest välja tuua? Kas kunst ja ilu päästavad maailma? Mis on eesti rahvatantsu saladus? (Loomingu Raamatukogu nr 6-9, 2019)

Žürii liige, Lääne-Viru omavalitsuste liidu esindaja Erich Petrovits oli üks, kes rikkus Ida- ja Lääne-Virumaa vahele tekkinud piiri − nimelt kõik teised läänevirulased toetasid Mart Kivastiku romaani "Taevatrepp". Ta tunnistab, et ilma Vadi raamatu sattumiseta nominentide sekka poleks see teos talle kätte juhtunud.

"Pean tunnistama, et pole seni ühtegi Vadi raamatut lugenud. Nüüd, olnuna juba neljandat aastat Virumaa kirjandusauhinna žüriis, olen kõik kandidaatraamatud läbi lugenud. "Ballettmeister" haaras mind esimesest leheküljest kuni lõpuni välja. Kogu ajalookäsitlus sellises vormis oli minule väga kütkestav," ütleb Petrovits romaani kohta, mida nimetab hea mõttes absurdseks.

"Võib-olla ongi nii, et võtame mõnd asja jätkuvalt eestlaslikult liiga traagiliselt. Helgemalt ja optimistlikumalt on vahest palju kergem elada. Sestap soovitan teost kõigile," ütleb Petrovits.

Raamatu üks tegelane on ka president Päts ning Petrovits leiab, et Vadi teda kujutades esimest presidenti kuidagi ei solva.  

Žürii esimees Etti Kagarov põhjendas oma valikut teose põneva ülesehitusega: kohati absurdsed olukorrad, seotus ajaloonüanssidega. "Ajalugu on toodud lugejani sellises kirjanduslikus võtmes, et see ajab naerma ja paneb mõtlema."

Žürii liige Riina Suuban, kes on raamatukogus töötanud suisa 1974. aastast, põhjendab oma valikut lihtsalt. "Raamat meeldis mulle. Ma ei arvestanud poliitilisi tagamaid − mulle meeldisid ülesehitus, kirjutamisstiil. Kivastiku "Taevatrepp" oli ka minule ahvatlus, aga kindel otsus sündis juba enne žürii arutelu," ütleb Suuban.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles