Kultuuriasutused võtavad paariks nädalaks aja maha

Gerli Romanovitš
, ajakirjanik
Copy
Narva muuseumi uksed on kinni nii külastajatele kui ka töötajatele, kellest suurem osa teeb kaugtööd.
Narva muuseumi uksed on kinni nii külastajatele kui ka töötajatele, kellest suurem osa teeb kaugtööd. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Suuremalt jaolt juba reedest kinni pandud kultuuriasutused ja muuseumid on saatnud inimesed kodutööle ning pannud uksed lukku, kuid tööaja vähendamise, sundpuhkuste ja koondamistega ei kiirustata.

Ida-Virumaa suurima, Narva muuseumi uksed on inimestele suletud. Kõik need, kelle puhul see on võimalik, teevad tööd kodukontoris. Need, kelle töö iseloom seda ei võimalda − näiteks klienditeenindajad ja koristajad −, on kodus ning nende puhul on tegemist palgalise puhkusega. Muuseum teeb kõik selleks, et oma töötajaid haiguse eest kaitsta. 

Teevad seda, mis kiirel ajal edasi lükkub 

Kas sellega, et muuseum on suletud vähemalt 1. maini, kaasnevad muudatused tööajas, sundpuhkused või koondamised, muuseumi juht Ivo Posti öelda veel ei osanud. "Enne otsuste tegemist ootame paar nädalat," ütles Posti, kelle sõnul ootavad nad ministeeriumidest suuniseid, kuid jälgivad ka Eesti suuremate muuseumide nagu Kumu või ERMi otsuseid. 

Ka kontserdimaja on pannud uksed kinni ning suunanud võimalikult paljud inimesed kaugtööle. 

"Et üritused ära jäävad, ei tähenda, et tööd ei ole. Eesmärk on leida üritustele uued kuupäevad, on vaja kahe kuu üritused ümber korraldada ja kõike seda koordineerida. Telefonid on topeltpunased − olukord on ju kõigile uus. Kodukontorisse saadame inimesi nii palju kui võimalik, aga korralduslik töö jätkub," ütles kontserdimaja juht Piia Tamm. Tema sõnul teevad nad peagi koosoleku, kus arutatakse kõiki küsimusi, sealhulgas neid, mis puudutavad tööaega ja selle ümberkorraldamist. 

Vaba Lava Narva teatrikeskus on samuti oma uksed sulgenud ning majas olnud MTÜ R.A.A.A.M. sellel nädalal esietenduma pidanud lavastuse "Minu Georg Ots" proovid on peatatud. Enne töötajate tööaja kärpimist oodatakse ära kultuuriministeeriumi info, kas ja mis osas saamata tulu kompenseeritakse, tegeldakse organisatsiooni sisulise tööga ning tehakse neid asju, mille tegemist igapäevatöö on edasi lükanud. 

Palka ei kärbi 

Kohtla-Järve kultuurikeskuse uksed on külastajatele suletud. Administraatorid on tööl ning koristajad küürivad ja desinfitseerivad maja. "Kõik loomingulised töötajad on kodus," ütles kultuurikeskuse direktor Svetlana Korotkova. Tema sõnul mingeid suuri töökorralduslikke otsuseid, mis puudutavad inimeste sissetulekuid, tehtud pole: osa inimesi puhkab järele oma saamata jäänud puhkepäevi, osa saab palgalisele puhkusele ning osa peab tegema kaugtööd − selleks antakse juhised koosolekul. Ka koosolek ei toimu mitte kohapeal, vaid tehniliste lahenduste kaudu inimeste kodudest. 

Lüganuse vallavanema Viktor Rauami sõnul on nemad pannud kinni kõik oma kultuuri- ja spordiasutused ning keelanud ära kõik treeningud, kuid inimeste palga kallale nad ei lähe. "Kuna palgaraha tuleb eelarvest ja sellega on seal arvestatud, siis ei näe ma esialgu selleks põhjust ning seda ümber korraldada pole ka nii lihtne," ütles ta, lootes, et haiguse kõrgpunkt saab paari kuu jooksul läbi ja siis naastakse tavapärase elu juurde.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles