Toila ja Narva-Jõesuu sulgesid lasteaiad

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Toila lasteaia Naerumeri õueala ja rühmaruumid jäävad märtsikuu lõpuni tühjaks.
Toila lasteaia Naerumeri õueala ja rühmaruumid jäävad märtsikuu lõpuni tühjaks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Toila vald ja Narva-Jõesuu linn panid oma territooriumil asuvad lasteaiad kinni. Jõhvi kaalub laste koondamist valverühmadesse. Kõikjal palutakse vanematel lapsed võimaluse korral koju jätta.

Narva-Jõesuu ja Vaivara lasteaiad on suletud 27. märtsini;  Toila vallas asuvad Toila, Voka ja Kohtla-Nõmme lasteaed 31. märtsini. Pärast seda hinnatakse olukorda uuesti.

Töötajate kaitseks 

"Arutasime lasteaedade küsimust juba eelmisel nädalal. Palusime lasteaiajuhtidel enne uurida, kui kerge või raske on vanematel lapsi ära paigutada ja kuhu nad oma lapsed paigutavad, sest me ei taha ju suunata neid vanavanemate juurde. Kui esmaspäeval kokku saime, ütles Toila lasteaia juht väga selgelt, et tema tahab oma töötajaid kaitsta. Ja Kohtla-Nõmme lasteaias ei tulnud esmaspäeva hommikul kohale ühtegi last," rääkis Toila abivallavanem Kerda Eiert.

Vanematel, kes satuvad lasteaia sulgemisel keerulisse olukorda, soovitab vald võimaluse korral tööandjaga kokkuleppele jõuda ja koju jääda.

"Kõigi kolme lasteaia peale räägime üksikutest sellistest vanematest. Riik on meile öelnud ka seda, et lastehoid tuleb tagada vanematele, kes on meditsiinitöötajad, päästeametnikud ja teiste oluliste ametite esindajad. Kui selline olukord tekib, peame avama valverühma, aga praegu seda vajadust ei ole," lisas Eiert.

Munitsipaalasutuse Jõhvi Lasteaiad juhtkond on soovitanud vanematel võimaluse korral lapsed koju jätta, aga teispäeval kõik majad ja rühmad veel töötasid.

Lapsi on nimekirjas kokku 489. Esmaspäeval oli kolme maja peale lapsi rühmades kokku 59; teisipäeval veelgi vähem − 43. "See on väga hea näitaja: vanemad, kes saavad lapsi kodus hoida, teevadki seda. Suur tänu neile, et nad saavad aru olukorra tõsidusest," ütles Jõhvi Lasteaedade direktor Raili Oks. 

Tema sõnul on vallavanemaga jutuks tulnud valverühmade avamine, nii et üks eesti- ja venekeelne rühm oleks kas kõigis majades või ühes kolmest. "Kolmapäeval on mul oma meeskonnaga kriisikoosolek, kus arutame selle läbi. Konsulteerime ka vallaga ning võtame üheskoos otsuse vastu," ütles Oks. 

Alutagusel vajavad hoidu vähesed

Alutaguse vallas on karantiinis Iisaku lasteaed ja selle filiaal Tudulinnas. Mäetaguse lasteaeda sel nädalal mudilasi ei toodud, aga lastehoiu võimalus on avatud vanematele, kes seda töö tõttu vajavad. 

"Meil on nimekirjas 78 last. Tegime esmaspäeval küsitluse ja ükski vanem ei andnud lastehoiu vajadusest teada. Üks lapsevanem ütles, et see on küsimärgiga. Kui vajadus tekib, siis õpetajad on terved, lasteaias pisikut sees ei ole ja saame lapsed vastu võtta," ütles direktor Siiri Pakkas.

Illukal on palutud lastevanematel läbi mõelda pere elukorraldus juhuks, kui lasteaia sulgemine osutub möödapääsmatuks. Alutaguse abivallavanem Kairi Soomer tõdes, et lastehoidu vajavad Illukal praegu vähesed, aga see võimalus tuleb tagada. "Kui Iisaku lasteaias karantiin lõpeb, avame kuu lõpus ka selle."

Lüganuse valla lasteaiad olid teisipäeval avatud, aga vallavalitsus tänab kõiki lastevanemaid, kes on mõistnud olukorra tõsidust ning leidnud võimaluse laps koju jätta.  

Kohtla-Järvel pole sulgemisotsust tehtud  

Kohtla-Järvel on 14 koolieelset lasteasutust. Linnavalitsus ei ole vastu võtnud otsust ühegi lasteaia sulgemiseks, kuid vanematele on antud tungiv soovitus laps lasteaiast koju jätta, kui on võimalik. Seetõttu on laste arv lasteaedades pidevalt vähenenud.

"On rühmi, kus kõik vanemad on leidnud võimaluse lapsed koju jätta. Esmaspäeval oli linna lasteaedades kokku 294, teisipäeval 197 last. Eelinfo järgi peaks laste arv järgnevatel päevadel vähenema, kuna lastevanemad otsivad võimalusi lapsi koju jätta, lisaks jääb osa vanemaid kodukontorisse tööle," märkis Kohtla-Järve linnavalitsuse hariduse peaspetsialist Eha Karus.

Teisipäeval saabunud haridus- ja teadusministeeriumi juhistele tuginedes on ta teavitanud lasteaedade direktoreid, et lasteaiateenus on nüüdsest rangelt vajaduspõhine, kusjuures direktoril on õigus lapsevanema vajadust täpsustada.

Karuse sõnul toimuvad lasteaedade töökorralduses praegu muudatused väga kiiresti. Näiteks alates teisipäeva õhtust antakse lapsed üle väljaspool lasteaia hoonet ning lastevanemate ja võõraste sisenemine hoonesse pole lubatud. 

"Arvestame lasteaedade töökorralduses kõiki asjaolusid: tuleb kaitsta laste ja töötajate tervist, vältida nakkusohtu, kuid samas hoida vabariigi valitsuse ning haridus- ja teadusministeeriumi palvel lasteaiad võimalikult kaua toimimas."

Teisipäeval otsustas Kohtla-Järve linnavalitsus, et ööpäevaringne lastehoiuteenus tagatakse vajaduse korral kahes lasteaias. See on mõeldud lastevanematele, kes töötavad eriolukorra mõistes elutähtsal ametikohal (nt politsei, pääste, meditsiin jms) ja riigi kestlikuks toimimiseks hädavajalikel töökohtadel. 

Riigi juhised lasteaedadele 

Haridus- ja teadusministeerium saatis kohalikele omavalitsustele ning lasteaedadele juhised töö ümberkorraldamiseks, et vältida nakkuse edasikandumist.

Riigi toimimise huvides on oluline, et lasteaiad ja -hoiud oleks avatud nii palju kui hädavajalik ning nii vähe kui võimalik. Vältimaks nakkuse edasikandumist, tuleb lasteaedade ja -hoidude töö korraldamisel arvestada mitmete piirangutega.

* Mis tahes haigusnähtudega inimest ei lubata hoonesse.

* Lasteaias ei osutata huvihariduse teenust.

* Lastevanemate ja võõraste sisenemine lasteaia hoonesse ei ole aktsepteeritud. Laste üleandmine korraldatakse väljaspool hoonet.

* Hoones viibivate inimeste kontaktide hulk hoitakse võimalikult väike.

* Rühmade vahel ei ole liikumist ega kontakte. Lasteaedades olevad spordiruumid, saalid, ujulad jms ei ole ühiskasutuses.

* Lasteaia hoones korraldatakse kõigi hoones viibijate haigusnähtude seire ja ennetusmeetmete (näiteks käte pesemine, desovahendid jms) rakendamine.

* Lasteaia töö ümberkorraldamisel arvestatakse terviseameti soovitustega kõrgendatud riskiga töötajate (vanus, kroonilised immuunsust langetavad haigused jmt) töö korraldamisel.

* Lasteaia hoones haigusnähtudega inimese tuvastamisel tagatakse viivitamatult tema isolatsioon ja korraldatakse olukorra lahendamine nakkuse levikut takistavalt ning terviseameti suuniste järgi.

* Kohalikud omavalitsused peavad vajaduse korral tagama lasteaiateenuse 24/7 oma haldusterritooriumil lasteaia ja -hoiu teenuse eriolukorra mõistes elutähtsal ametikohal (näiteks politsei, pääste, meditsiin jms) ja riigi kestlikuks toimimiseks hädavajalikel töökohtadel töötavatele vanematele (näiteks kommunaal- ja sotsiaalteenused, toiduainetööstus, toidupood, transport jms).  

Allikas: haridus- ja teadusministeerium 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles