Korruptsioonikuritegude eest vangis olnud Aleksei Voronov pääses vabadusse

Ilja Smirnov
Copy
Aleksei Voronov Viru vanglast väljumas.
Aleksei Voronov Viru vanglast väljumas. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ajakirjanduses Narva halliks kardinaliks ristitud Aleksei Voronov, keda veel hiljuti piirilinna mõjukaimaks poliitikuks peeti, veetis aasta aega trellide taga ning pääses 26. märtsil Viru vanglast vabadusse. Põhjarannik uuris mitmelt Narvas tuntud isikult, kas Voronov jääb linnas endiselt sama mõjukaks isikuks nagu aasta tagasi.

Viru vangla väravate juures võttis Voronovi avasüli vastu sümpaatne naisterahvas.

Enne lumivalge BMW maasturi juurde astumist ja sellesse oma suurte kompsude laadimist peatus Voronov vanglat ümbritseva piirdeaia juures ning lehvitas mitu korda heldinult vanglahoone akende suunas.

Mitu aia taga arestimaja hoovis jalutanud noort meest saatsid Voronovi heakskiitvate pilkude ja hüüetega.

Teda samuti oodanud Põhjaranniku ajakirjanikku Voronov vaid teretas, ent igasugusest edasisest vestlusest keeldus kategooriliselt ega pillanud rohkem sõnagi. Voronovi eest saatis ajakirjaniku vene keeles pikalt teda saatnud kaaslanna.

Mis saab edasi?

"Ma ei arva, et see, mis Voronoviga viimase aasta jooksul toimus, talle lihtne on olnud, seepärast pean ajakirjanike tähelepanu tema persooni vastu pealetükkivaks ja eelarvamuslikuks," tuletas Voronovi linnamajanduskomisjoni esimehe ametis välja vahetanud Narva volikogu liige Aleksei Mägi meelde, et iga inimene otsustab ise, kas ta osaleb poliitikas või mitte. "Härra Voronov peab pärast üleelatut end taas leidma," lisas ta.

See on nagu loos tarakanist, kes tegelikkuses polnud sugugi nii hirmus, nagu teda kujutati.

Aleksandr Brokk

Narva suurärimees Aleksandr Brokk kahtleb, et Voronovi mõju kohalikus poliitikas ka edaspidi tuntav on. "Ei hakka seda keegi mõjutama, seda enam, et praegu on selline raske aeg, mil kõik istuvad kodus ning mingeid otsuseid õieti ei tehtagi. Kõik seisab."

"Ma ise olen ka ühe komisjoni liige ning meie omavaheline suhtlus käib interneti teel, nii et me ei saa isegi mitte üksteisele silma vaadata. Praegu on kõik suhted, kohtumised, vestlused ja kogunemised nagunii raskendatud, nii et ma arvan, et Voronovil selles mingit rolli olema ei saa."

Brokk ei usu ka seda, nagu oleks Narva juhid oodanud Voronovi vabanemist, et saada talt luba ühtede või teiste põhimõtteliste otsuste vastuvõtmiseks.

"Linna juhtivad inimesed pole algajad ega ka rumalad ning vaevalt et mingi otsus Voronovist olenes. Mulle tundub, et me lihtsalt ise sisendame endile hirmu, tegelikult aga on kõik banaalselt lihtne. Mina arvan, et Voronovi kohta räägiti rohkem laimujutte − nagu loos hirmsast tarakanist, kes tegelikkuses polnud sugugi nii hirmus, nagu teda kujutati," arvab Brokk.

Pole nii hirmus, nagu kujutatakse

Narva volikogu liige Aleksei Mägi on nõus, et Voronovi roll Narva juhtimises on algusest peale olnud kõvasti ülepaisutatud.

Aasta aega trellide taga

  • Keskkriminaalpolitsei pidas Narva linnavolikogu liikme, volikogus võimul olevat fraktsiooni Kodulinn Narva kindlal käel juhtinud toona 56aastase Aleksei Voronovi kinni mullu 26. märtsil, kahtlustatuna mitmete korruptsioonikuritegude sooritamises.
  • 2019. aasta 4. juunil jõustunud Viru maakohtu otsusega tunnistati tolleks hetkeks juba endine Narva linnavolikogu liige ja munitsipaalse vee-ettevõtte Narva Vesi eksjuht Aleksei Voronov süüdi suures ulatuses altkäemaksu küsimises ja võtmises ning riigihangete korraldamise nõuete rikkumises.
  • Kohtus nõustus Voronov talle määratud karistusega: neli aastat ja kuus kuud vangistust. Sellest täpselt aasta aega veetis ta reaalselt arestikambris ja vangis.
  • Kohtuotsusega konfiskeeriti Aleksei Voronovilt üle 126 000 euro ning mõisteti välja kuriteoga saadud vara ligi 195 000 euro ulatuses ja menetluskulud 1300 euro ulatuses.
  • Vangistusaja teises pooles lubas vangla juhtkond Voronovil lühikeseks ajaks vangla territooriumilt lahkuda. Näiteks selleks, et poes käia − et tal ees ootava vabanemise ajal sotsialiseerumine kergemalt kulgeks.

"Meedia on teinud temast kuninga, halli kardinali, tegelikult aga on tema kohta kõlanud informatsioon pehmelt öeldes väljamõeldud või liialdatud. Jah, linnavolikogus oli Aleksei Voronov mõjukas ja tahtejõuline inimene, kes vastutas oma sõnade ja tegude eest, kuid ta pole teinud niivõrd palju mingeid suuri otsuseid, nagu meedia on kirjutanud. Seda võivad kindlasti kinnitada kõik need, kellega ta suhtles," rääkis Mägi. "Seda kinnitab ka see, et hoolimata tuntud poliitiku ja riigikogu liikme Katri Raigi ning tema mõttekaaslaste valjudest ja populistlikest seisukohavõttudest, nagu oleks Narva linnavolikogu töö pärast Voronovi vahi alla võtmist ja süüdi mõistmist seisma jäänud, pole volikogu töö tegelikult kordagi katkenud."

Narva linnavolikogu opositsioonifraktsiooni Meie Narva juht Katri Raik tuletas meelde, et ehkki Voronov vangist vabanes, jätkab ta siiski karistuse kandmist.

"Tema karistusest on kandmata kolm ja pool aastat. Voronov ei saa kogu selle aja jooksul olla volikogu liige ega töötada Narva Vee juhatuses. Muidugi on võimalik, et härra Voronov jätkab endiselt Narva halli kardinalina, aga kas ta seda ise soovib ja kas sellel laseb sündida praegune linnavõim, seda näitavad järgmised kuud. See, mis saab edasi, räägib palju praegusest linnavõimust. Jääb loota, et Narva linna juhtimisest on tulekul uus lehekülg."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles