Matkaradadel on inimesi rohkem kui suvisel tipphooajal

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Külg külje kõrval liikumine on asendunud ettevaatliku eraldihoidmisega.
Külg külje kõrval liikumine on asendunud ettevaatliku eraldihoidmisega. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Populaarsemad matkarajad ja puhkekohad on küll rahvast täis, ent inimesed on hakanud seal viimastel päevadel arukamalt käituma.  

"Selisoo matkaraja parklas on puhkepäevadel kuni 15 autot, argipäevadel 10-12," ütles riigimetsa majandamise keskuse külastuskorraldusosakonna Põhja-Eesti piirkonna külastusala juht Heinar Juuse, et nii palju pole ta seal autosid varem näinud ka tipphooajal, mil tavapärane on 3-4 autot.

"On maikuu tunne, seda nii ilma kui külastajate arvu poolest. Hooaeg on põhimõtteliselt alanud," tõdes ta.

Selisoo matkarada üle koormatud

Selisoo matkarada ongi Alutaguse mail kõige rahvarohkem. Olukorra teeb keeruliseks see, et tegemist on edasi-tagasi käimiseks mõeldud laudteega, mis hoiab inimesi raja peal kinni ja alati pole hõlpus vastutulijast ohutult mööda pääseda.

Laudteed kutsuvad inimesi, sest seal on mugav liikuda, aga praeguses olukorras on need natuke kurjast.

Heinar Juuse

Kui parklas on 10-15 autot, igas neli inimest, siis matkarajal on neid ikka päris palju.

"Infotahvlitele on meil hoiatussildid üles pandud, aga ega inimesed neid eriti vaata: astuvad autost välja ja kohe rajale," rääkis Juuse. "Paneme täna [reedel − toim.] piktogrammide ja kahes keeles selgitava jutuga sildid välja ka radade algusesse, kohe laudtee kõrvale. Me ei saa ju püssimeest raja algusesse panna; loodame, et inimesed hakkavad mõistvalt suhtuma ja nähes, et parklas on autosid palju, valivad mõne teise raja."

Kotka matkarajal on asi rahulikum − kummaski parklas paar-kolm autot − ja eraldatult liikumine lihtsam. Rada on üle seitsme kilomeetri pikk, laudteed sellest vaid jupike, inimesed hajuvad raja peale ära.

Midagi hullu pole seni ka Oru pargis ega Kurtnas.

"Mõlemas kohas on õhku ja ruumi rohkem, pole liikumist reguleerivat laudteed, saab rajalt kõrvale astuda või hoopis teise raja valida, kui keegi vastu tuleb," rääkis Heinar Juuse.

Oru pargis on tema sõnul liikumist küll palju (ja mõlemad parklad täis), aga praegu veel ei näe ta vajadust inimesi sealt mujale suunama hakata.

"Üritasime luua alternatiive väljaspool ettevalmistatud radu, aga see on keeruline. Laudteed kutsuvad inimesi, sest seal on mugav liikuda, aga praeguses olukorras on need natuke kurjast. Kutsume inimesi Peipsi järve äärde, alternatiivid on meie kodulehel kirjas ja jagame soovitusi ka neile, kes helistavad ja küsivad, kuhu minna."

Inimestele, kes lihtsalt liikuda tahavad, soovitab Juuse kergliiklusteid.

"Neid on meil rajatud kümnete kilomeetrite kaupa ja autoga ringi sõites olen näinud neil liikumas vaid üksikuid inimesi. Perega jalgratastega sõitma minekuks suurepärane võimalus."

Alutaguse puhkekeskuse radadel silm peal

Alutaguse spordi- ja puhkekeskus on küll suletud, ent töötajad on seal ikka kohal ning hoiavad metsaradadel ja kergliiklusteel kõndijatel silma peal. Samuti on teavitavad sildid üles pandud.

"Me ei saa ju inimestel looduses käimist keelata," ütles keskuse juht Avo Sambla.

Inimeste liikumisele kehtestatud piirangud kehtivad alles paar päeva, ent juba on tema sõnul näha, et nendega arvestatakse.

"Nüüd kõnnitakse tõepoolest paarikaupa või peredega, hoitakse teiste liikujatega vahet. Veel pole me kedagi manitsema pidanud."

Sama juttu rääkisid Alutaguse vallavalitsuse korrakaitsespetsialist Meelis Tinno ja abivallavanem Oleg Kuznetsov, kes kogu valla territooriumil patrullivad.

"Kolmapäeval oli puhkekeskuse alal küll väga palju rahvast, aga inimesed liikusid metsa vahel, trügimist ei olnud. Tänasest alates pöörame rohkem tähelepanu ka grupis liikumisele," rääkis Tinno neljapäeval.

Oleg Kuznetsov oli neljapäeva lõunaks pidanud selgitustööd tegema üksnes Alajõel, kus kolm meest olid end mõnusalt pingile istuma seadnud.

"Suhtusid mõistvalt, ütlesid, et on teadlikud küll, ja läksid laiali," ütles ta.

Jälgivad ka keskkonnainspektorid

"Oleme alates kolmapäevast väljas, põhiliselt Narva jõe ääres ja kaitsealadel," ütles keskkonnainspektsiooni Ida-Virumaa büroo juhataja Käthlyn Lizdenis.

Kolmapäeval patrulliti Selisoos, Kurtnas ja Rannapungerja jõe ääres, neljapäeval Sillamäe, Narva-Jõesuu ja Narva jõe piirkonnas.

"Narva jõe ääres oli kalamehi küll, aga kõik ühekaupa. Kurtnas tuli vene peredele selgitada, et pere tähendab ühte leibkonda, mitte suuremat seltskonda.  Kõik on seni mõistvalt suhtunud, inimesed on teadlikud."

Lizdenis toonitas, et keskkonnainspektorid tegelevad praegu ennetamisega, mitte kellegi karistamisega.

"Oleme kindlasti väljas ka nädalavahetusel," lubas ta.

Eestimaal on välja kuulutatud eriolukord ja tähelepanelik tuleb olla ka värskes õhus liikudes.

RMK puhkekoht Kurtna järvistus Rääkjärve ääres.
RMK puhkekoht Kurtna järvistus Rääkjärve ääres. Foto: Erik Kalda / Põhjarannik

RMK juhised targaks looduskülastuseks

Seoses Vabariigi Valitsuse väljakuulutatud eriolukorraga anname teada, et:

RMK külastuskeskustes on ajutiselt peatatud klienditeenindus, aga nõustame teid edasi läbi külastuskeskuste infotelefonide, e-posti aadresside ning kodulehekülje www.loodusegakoos.ee chat-lives.

Igaühel on võimalik alla laadida RMK äpp (Play pood, App Store), mille abil saab avastada enda lähiümbruse seni avastamata loodusradu.

Hoolimata sellest, et külastuskeskuste klienditeenindus on peatatud, jäävad külastajatele avatuks külastuskeskuste õuealadel olevad näitused.

Elistvere loomapark jääb avatuks, aga sissepääs külastajatele hakkab toimuma õuevärava kaudu ning on tasuta.

RMK metsa- ja loodusmajad on ajutiselt suletud. Kõigile majade kasutuse eest juba tasunud külastajatele tehakse tagasimaksed.

Paneme kõigile südamele, et kuigi RMK-l on üle Eesti looduses sadu objekte, tuleb vältida suurte rahvahulkade koondumist ja sellega kaasneda võivat nakkusohtu. Selleks soovitame vältida ülipopulaarseid radu, vaata siit ning avastada pigem seni avastamata jäänud radu ja objekte. Nende leidmisel ja nendel kehtivate piirangute arvestamisel on abiks nii RMK koduleht www.loodusegakoos.ee kui ka RMK äpp. 

Soovitame tungivalt enne loodusesse minekut oma retk põhjalikult läbi mõelda! Olge loovad ja leidke külastuse kuhjumise vältimiseks loodusesse minekuks mitu alternatiivi!

Looduses liikudes tasub enda ja teiste huvides silmas pidada, et:

Radadel liikudes hoia distantsi teiste Sulle võõraste looduses liikujatega.

Lähikontaktide vältimiseks liigu radadel vastavalt kohapealsele suunaviitadele.

Kui Sinu saabudes on parklas üle kümne auto, sõida oma tervise huvides edasi ja leia äpi abil järgmine külastusobjekt.

Eelista radu ja lõkkekohti ning väldi metsaonnides viibimist.

Kaasavõetud lemmikloom hoia looduses alati rihmastatult.

Looduskülastuse puhul juhime teie tähelepanu sellele, et:

Kõik, mis jaksad loodusesse tuua, jaksad sealt ka tagasi viia – ära jäta iseenda tekitatud jäätmeid maha.

Kindla grillimisesoovi kordaminekuks on mõistlik lisaks grillitavale toidule süsi või puud ise kaasa võtta

Külastusobjektide kasutamise hoogsa kasvu ja külastajate kõhukeemia eripärade tõttu on mõistlik meelepärane tualettpaber ise kaasa võtta

Kasutatud taskurätikuid, joogitopse, niiskeid salvrätikuid jm ära jäta radade äärde ja teistele külastusobjektidele vedelema, vaid võta need endaga kaasa!

Kõike seda tehes näitad, et hoolid nii looduse kui ka enda ja teiste inimeste tervisest ja heast käekäigust. Teiste hulgas ka nendest, kes tagavad külastusobjektide igapäevase korrasoleku.

Käitume looduses olles mõistvalt ja hoolivalt nii teise inimese kui ka looduse vastu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles