Riigikohus võttis arutada Jõhvi vangide õigeksmõistmise mässu korraldamises

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
20. september 2018. Sellel päeval mõistis Viru maakohus 17 Viru vangla vangi süüdi korratustes osalemises. Järgmise astme kohus aga tühistas otsuse ja mõistis kõik õigeks. Lõpliku sõna selles asjas peab ütlema riigikohus.
20. september 2018. Sellel päeval mõistis Viru maakohus 17 Viru vangla vangi süüdi korratustes osalemises. Järgmise astme kohus aga tühistas otsuse ja mõistis kõik õigeks. Lõpliku sõna selles asjas peab ütlema riigikohus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Riigikohus otsustas eelmisel nädalal, et võtab arutada Viru ringkonnaprokuratuuri kaebuse alama astme kohtu otsuse kohta, millega mõisteti õigeks Viru vangla vangid, keda prokuratuuur süüdistas korratustes osalemises. 

Kogu juhtum sai alguse juba 2015. aasta 12. juunil, kui mitmed Viru vangla kinnipeetavad keeldusid toidust, avaldades sel kombel protesti toidujagaja vastu. Nimelt teadsid vangid, et toidujagajaks määratud mees on homoseksuaal, ning nõukogude ajast pärit kirjutamata vanglakommete kohaselt on tegemist kõige madalama staatusega isikuga. Seetõttu ei pidanud osa vange võimalikuks sellelt toidujagajalt toitu vastu võtta ning nõudis, et ta vahetataks välja.

Aknad ja WC-potid 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles