Mees peab purjuspäi kihutamise eest üle kahe aasta vangis veetma

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Politsei Jõhvis kiirust mõõtmas.
Politsei Jõhvis kiirust mõõtmas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Viru maakohus saatis rohkem kui kaheks aastaks trellide taha mehe, kes kuu aega tagasi Jõhvis autoga purjuspäi pöörast sõitu tegi.  

Süüdistuse kohaselt juhtis tollal 37aastane mees 21. märtsil kella 16 ajal Jõhvis sõiduautot Volvo V50 kiirusega 186 kilomeetrit tunnis teelõigul, kus suurim lubatud sõidukiirus oli 90 km/h, seega ületas juht kiirust vähemalt 90 kiirusepügala võrra.

Purjus ja juhiloata 

Jõhvi politseijaoskonna patrullitalituse juht Lea Bärenson selgitas, et roolis olnud mees eiras peatumismärguannet ja seejärel üritas politsei eest põgeneda. "Politseipatrull järgnes mehele ning pärast mõneminutilist tagaajamist sõiduki roolis olnud mees peatus," rääkis Bärenson. Kontrollimisel selgus, et juht oli kriminaalses alkoholijoobes. 

Kinni peetud mehel ei ole kunagi juhtimisõigust olnud, ent sellest hoolimata juhtis ta lisaks 21. märtsi juhtumile ka tänavu 15. veebruaril kella 00.48 ajal samal maanteel sama sõidukit kiirusega 146 km/h ja oli samuti alkoholijoobes.

Süüdistatavat on varem korduvalt kriminaalkorras karistatud, sealhulgas ka mootorsõiduki juhtimise eest joobeseisundis. Viru ringkonnaprokuratuur taotles kohtueelse menetluse ajaks mehe vahistamist, kuna tema käitumine on ühiskonnale äärmiselt ohtlik.

23. aprillil tunnistas Viru maakohus mehe kokkuleppemenetluses süüdi ning mõistis talle karistuseks ühe aasta vangistust. Karistusele liideti eelmise aasta detsembri kohtuotsusega määratud ja ärakandmata karistus ning mehe lõplikuks liitkaristuseks mõisteti 2 aastat, 3 kuud ja 29 päeva vangistust. 

Eriolukorra ajal rohkem roolijoodikuid 

Abiprokurör Sergei Listovi sõnul on need kaks juhtumit toime pandud erilise jõhkrusega. Prokurör nendib, et see on lihtsalt õnnejuhus, et need meeletud joobes kihutamised ei lõppenud suure tragöödiaga, nagu see juhtus tänavu 11. jaanuaril Saaremaal, kus kihutanud roolijoodiku süül hukkus kaks naist ja väikelaps. "Samuti oleks väär arvata, et Eestis väljakuulutatud eriolukorra tõttu jääksid sellised ohtlikud juhtumid tähele panemata. Just vastupidi, praegusel ajal on avalik kord eriti tähtis ja me teeme kõik endast oleneva, et ühiskonnas valitseks turvalisus ja rahu. Kõige selle valguses suhtume sellistesse juhtumitesse äärmiselt resoluutselt ja ka väga rangelt," rõhutas prokurör Listov.

Lea Bärenson tuletas meelde, et kuigi praegu ei tehta puhumisreide n-ö koridoridest, siis väljas on rohkem politseipatrulle, kes liiklust veelgi tähelepanelikumalt jälgivad. "Eriolukorra kehtestamise algusest alates on politsei Ida-Virumaal roolist kõrvaldanud kokku 84 joobes juhti, mis on peaaegu poole võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Selle juhtumi puhul ei olnud autojuht mitte ainult kriminaalses joobes, vaid ta sõitis ka väga suurel kiirusel, mis suurendas riski liiklusõnnetusse sattuda veelgi enam. Sellise mõtlematu ja hoolimatu käitumisega seadis ta tahtlikult ohtu lisaks endale ka kõikide teiste liiklejate elu ja tervise. Sõidukit tohib juhtima asuda ainult kaine ja puhanuna ning suured kiirused tuleb jätta arvutimängudesse, sest kõik tahavad õhtuks turvaliselt koju jõuda," lisas Bärenson.

Sel aastal on politseinikud Ida-Virumaal autoroolist kõrvaldanud 209 alkoholi tarvitanud juhti, eelmise aasta samal perioodil oli see arv 149. Peaaegu pooled tänavu juhtimiselt kõrvaldatud sõidukijuhid olid kriminaalses joobes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles