Luhtade taastaja pälvis looduskaitsemärgi

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Igor Gulov on Struuga luhtadel südamega toimetanud juba kümme aastat.
Igor Gulov on Struuga luhtadel südamega toimetanud juba kümme aastat. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Keskkonnaministeerium tunnustas Struuga luhtade taastajat Igor Gulovit looduskaitsemärgiga.

Igor Gulov on Struuga kaitseala vanadel luhtadel riigimetsa majandamise keskuse (RMK) rentnikuna toimetanud juba kümmekond aastat.

"Mitte mingi tunnustuse ega raha pärast; see on minu kodukant ja tahan seda ilusamaks muuta," ütles ta.

Kolm aastat tagasi rääkis Gulov, et nõukogude ajal karjatati nendel luhtadel veiseid ja tehti heina. Kui loomapidamine seal hääbus, hakkasid luhad võssa kasvama ja luhtadele iseloomulikud liigid kadusid.

"Alustasime käsitsi võsa eemaldamisega. Soetasime märja maa jaoks eritehnika, laia niiduki ja roomikutel freesmasina, otsisime võimalusi, mida niidetud massiga teha − ja millega seal üldse võiks edasi tegelda. Mõtteid oli palju, aga looduskaitsealal on mõningased kitsendused, nii et nendest mõtetest asja ei saanud."

Küll aga sai asja kolm aastat tagasi Gulovi ja Ida-Virumaa suurima põllumajandustootja Mihkel Oldi ühise ettevõtmisena sündinud MTÜst Struugade Hooldus ning koostöö tulemusena on juba kahel suvel taastatud luhtadel lihaveiseid karjatatud.

"Igor Gulov on üks hästi tublidest poollooduslike koosluste hooldajatest," ütles keskkonnaameti maahoolduse büroo juhataja Kaidi Silm, kes tema kandidatuuri keskkonnaministeeriumile välja pakkus. "Gulov on selles piirkonnas luhtasid väga esinduslikult hooldanud, ta on hästi asjalik ja ettevõtlik, korraldas sinna ka loomad peale. Ettevõtlikkusega ta silma paistiski. Ja muidugi on ida piirkonnas luhaniitude Struuga kompleks väga ilus maastikupärl, mida tasub samuti esile tõsta."

Praegu on veiste kasutada kahesaja hektari ringis taastatud luhtasid. Taastamist ootab veel kolmesaja hektari ringis, aga seda saab teha ajapikku − sedamööda, kuidas RMK raha leiab.

"Liikuda on sealkandis nüüd juba palju parem, RMK on teinud lisatee ja Karoli luhale ligipääsuks uue suure silla," tunnustas Gulov. "Meil oligi plaanis Karoli saarel taastamisega algust teha, aga tänavu selleni ei jõua, sest RMK eelarves pole selle jaoks raha."

Gulov kinnitas, et veistele piisab juba taastatud alast praegu veel küllaga. Tasapisi kari aga kasvab ja tulevikus peab ka söödamaa kasvama.

Looduskaitsemärgiga tunnustamise kohta ütles Gulov, et see oli hea ja suur uudis.

"Ma isegi ei mõelnud kunagi, et selle töö eest mingi tunnustus võiks tulla. Aga muidugi on mul hea meel, et ka teised seda tööd oluliseks peavad."

Looduskaitsemärgi saajate seas oli üks idavirulane ka eelmisel aastal: selle pälvis Alutaguse kandi looduskaitse eestvedaja Anne Nurgamaa.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles