Jõhvi võimuliit laguneb: volikogu esimees Eduard East jäi ametist ilma

Põhjarannik
Copy
Jõhvi volikogu viimased kaks aastat palgalisel ametikohal juhtinud Eduard East võeti 12 häälega neljapäeval ametist maha.
Jõhvi volikogu viimased kaks aastat palgalisel ametikohal juhtinud Eduard East võeti 12 häälega neljapäeval ametist maha. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvis moodustamisel olev uus võimuliit tagandas neljapäeval ametist vallavolikogu esimehe Eduard Easti.

Hiljuti Keskerakonnast välja heidetud Easti umbusaldamise poolt oli 12 ja vastu 7 vallavolikogu liiget. Ühtlasi kinnitas see hääletus, et Jõhvis on lagunenud nii viimased kaks aastat võimul olnud Keskerakonna ja ärimees Nikolai Ossipenko valimisliidu Jõhvi - Meie Kodu koalitsioon kui ka mõlema fraktsioon volikogus.

Easti tagandamise poolt hääletasid valimisliidust Jõhvi - Meie Kodu Aleksandr Romanovitš ja Velli Naber ning alles tänavu selle fraktsiooniga liitunud, kuid sel nädalal sealt välja astunud Roman Graf.

Volikogu esimehe mahavõtmise poolt olid opositsioonilise fraktsiooni Jõhvi Eest kõik viis liiget - Niina Neglason, Liina Mihkelson, Paul Paas, Kaia Kaldvee ja Mait Sepp -, reformierakondlased Aivar Surva ja Maris Toomel ning fraktsioonitu liige Teet Enok. 

Endise erakonnakaaslase Eduard Easti umbusaldamise poolt oli ka Jõhvi volikogus ainsaks keskerakondlaseks jäänud Jekaterina Vassiljeva. 

Easti mahavõtmise vastu olid Andrei Ojamäe, Jelena Bezvoditskaja ja Tamara Luigas fraktsioonist Jõhvi - Meie Kodu, lagunenud keskfraktsiooni liikmed Arthur Seppern, Allan Mänd ja Irina Šulgina. Jõhvi - Meie Kodu liige Dmitri Smirnov hääletas esmalt Easti umbusaldamise poolt ja seejärel ka vastu ning kinnitas seejärel, et eksis esimesel hääletusel. 

Volikogu esimees Eduard East taandas end hääletuselt ning volikogu aseesimees Tamara Põlevina valimisliidust Jõhvi - Meie Kodu kinnitas Põhjarannikule, et ei hääletanud ei Easti poolt ega vastu. 

Valimisliidu Jõhvi Eest liider Niina Neglason sõnas, et volikogu uus esimees on kavas valida 2. juulil. Ta märkis, et loomisel olev uus võimuliit kavatseb jätta vallavanemaks keskerakondlase Max Kauri, kuid teised vallavalitsuse liikmed on kavas välja vahetada. Praegu kuuluvad vallavalitsusse veel abivallavanemad Aleksei Naumkin ja Natalia Abel, kes mõlemad esindavad valimisliitu Jõhvi - Meie Kodu. 

Kui Eduard East juhtis viimased kaks aastat Jõhvi vallavolikogu palgalisel ametikohal 2500 euro suuruse kuupalgaga, siis loodav koalitsioon kavatseb volikogu esimehele maksta vaid 900 euro suurust hüvitist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles