Kohtla-Järve koolituskeskus pälvis Eesti koolitusettevõtete edetabelis 2. koha

Copy
Svetlana Šiškina koolituskeskus pälvis eduka Eesti ettevõtte 2020 tiitli ning paikneb Eesti koolitusfirmade edetabelis 2. kohal.
Svetlana Šiškina koolituskeskus pälvis eduka Eesti ettevõtte 2020 tiitli ning paikneb Eesti koolitusfirmade edetabelis 2. kohal. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Õppeaasta on jäänud seljataha ning praegu on Svetlana Šiškina täienduskoolituskeskuses Macte käimas meeldivad protseduurid: eesti keele koolituse läbimist kinnitavate sertifikaatide kätteandmine. Tunnistuse saavad kümned täiskasvanud õppijad Narvast, Sillamäelt, Kohtla-Järvelt, Kiviõlist ja Narva-Jõesuust. Viis aastat tagasi, kui Kohtla-Järve slaavi põhikooli inglise keele õpetaja Svetlana Šiškina keskuse alles avas, ei osanud ta nii suurt õppijate hulka ettegi kujutada, nagu sedagi, et keskuse tegevus saab kõrge hinnangu ka üleriigilisel tasandil: keskus pälvis eduka Eesti ettevõtte 2020 tiitli.

Möödunud aastal sai teie koolituskeskus Eesti koolitusettevõtete edetabelis 2. koha. Kas see oli teile ootamatu?

Väga ootamatu. Kui mulle helistati ja teatati, et Äripäeva analüütikute hinnangul on minu keskus edetablis teine − ja kokku oli seal 94 Eesti koolituskeskust −, mõtlesin esiti, et tegu on naljaga. Ent selgus, et see polnudki nali. Veendusin veel kord selles, et mitte ilmaasjata polnud ma, täiesti tavaline õpetaja, viis aastat tagasi otsustanud end mõnes uues valdkonnas proovile panna, omamata ei tutvusi ega ka stardikapitali.

OÜ Macte

* Lisainfo ja koolitustele registreerimine tel 551 4537, Svetlana Šiškina.

* E-post: macteou@gmail.com

* www.macte.ee 

Kuulnud, et olen otsustanud omal soovil koolist lahkuda ning oma ettevõtmisega algust teha, ütlesid kõik sõbrad mulle, et mida sa ometi teed, koolituskeskusi on palju, see nišš on ammu hõivatud! Tõepoolest, pakutavate keelekursuste turg on üleküllastunud. Arvan, et üks põhjus, miks mul on õnnestunud siin oma koht leida, on olnud see, et ma olen ise õpetaja ning tunnen selle töö spetsiifikat, orienteerun selles, mida pakun.

Kohtla-Järve slaavi põhikooli algklasside õpetaja Tatjana Grigorjeva.
Kohtla-Järve slaavi põhikooli algklasside õpetaja Tatjana Grigorjeva. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve slaavi põhikooli algklasside õpetaja Tatjana Grigorjeva:

Macte täienduskoolituskeskuse koolitused meeldisid väga: need toimusid sundimatus õhkkonnas ning − mis samuti väga oluline − olid meile tasuta. Peale selle polnud tundides osalemiseks vaja ka kusagile sõita või minna.

Samuti on oluline lähtuda koolituste läbiviimise koha valikul sellest, kus õpilastel on mugav õppida. Enamasti tehakse seda nii-öelda töökohalt lahkumata: koolis, lasteaias või ettevõttes kohapeal. Võib-olla tundub see kellelegi imelik, kuid mul ei olegi kontorit. Teen kogu oma töö ära kodus.

Muidugi poleks ma kunagi suutnud edu saavutada ilma suurepärase õpetajate meeskonnata. Pole saladus, et kui mingeid koolitusi pakutakse, siis küsivad inimesed esimese asjana kohe seda, kes on õpetaja. Tullakse alati kindla õpetaja juurde. Ning ilma selliste õpetajateta nagu näiteks Julia Krjatalova olnuks meie keskusel raske edetabelisse pääseda. Olen tänulik kõikidele õpetajatele, kes minuga koostööd teevad, sihtasutustele − teiste seas Innovele −, kes mind usaldavad, ning muidugi töötukassale.

Millised on tulevikuplaanid?

Tahan seda tegevust jätkata. Usun, et olen elus oma koha leidnud. Mulle meeldib see, millega ma tegelen, väga. Olen veendunud, et tavaline Ida-Virumaa inimene võib edu saavutada, peamine on mitte peljata riskida ning astuda esimene samm. Tegutsege ja riskige: julge hundi rind on rasvane!

Mõtlesin kaua, mis oma firmale nimeks panna. Otsustasin lähtuda vanasõnast "Kuidas nimi, nõnda vili" ning panin sellele nimeks Мacte, mis ladina keelest tõlgituna tähendab "tore, suurepärane".

.

Macte täienduskoolituskeskuse eesti keele õpetaja Julia Krjatalova.
Macte täienduskoolituskeskuse eesti keele õpetaja Julia Krjatalova. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Macte täienduskoolituskeskuse eesti keele õpetaja Julia Krjatalova:

Mul on Мacte koolituskeskuses väga mõnus töötada. Mina omalt poolt püüan teha kõik selleks, et inimesed käiksid koolitustel mõnuga ja sundimata. Me ei piirdu üksnes õpikutega, vaid püüame oma tunde ka mitmekesistada, korraldades näiteks salli sidumise või vanutamise meistriklassi. Väga tähtis on luua mõnus mikrokliima, et õhkkond oleks sõbralik ja õpilased tunneksid end vabalt.

Vastukajade põhjal võib järeldada, et see meil ka õnnestub. Õpilased ütlevad mulle mõnikord naljatamisi: "Sa vist segad meile midagi tee sisse, et me säärase mõnuga tundides kohal käime." Vastan: "Jah, oma armastust eesti keele ja töö vastu."

Slaavi kooli direktor Svetlana Vladimirova.
Slaavi kooli direktor Svetlana Vladimirova. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Slaavi kooli direktor Svetlana Vladimirova: olen koostööga väga rahul

Äsja anti Kohtla-Järve slaavi põhikooli töötajatele kätte eesti keele koolituse läbimist kinnitavad sertifikaadid. Slaavi kooli direktor Svetlana Vladimirova  on Kohtla-Järve koolide ja lasteaedade juhtide seast esimene, kes kasutas ära Eesti töötukassa poolt tööandjatele pakutavaid võimalusi, tänu millele läbisid eesti keele koolituse 15 nende kooli töötajat.

Ehkki Ida-Virumaa teiste linnade koolide ja lasteaedade direktorid osalevad Eesti töötukassa poolt tööandjatele pakutavas programmis aktiivselt, pole just Kohtla-Järve tööandjad mingil põhjusel kõiki selle eeliseid esialgu veel avastanud. Teie olite üks esimesi meie linna koolidirektoreid, kes seda programmi oma töötajate koolitamiseks kasutas. Kas jäite töötukassaga tehtud koostööga rahule?

Muidugi olen ma selle koostööga väga rahul. Usun, et kõik tööandjad on huvitatud sellest, et nende töötajate eesti keele oskus heal tasemel oleks. Ning tänu töötukassale on seda võimalik organiseerida nõnda, et inimesed saavad koolituse läbida tasuta. Minul kui tööandjal aga on võimalus luua õppimistingimused, et meie õpetajatel ei tuleks pärast pingelist tööpäeva kulutada aega sellele, et koolituste läbiviimise kohta jõuda. Nad liikusid koolis vaid ühest ruumist teise ning asusidki õppima.

Tööandjatele suunatud programmi raames töötukassaga tehtav koostöö on tööandjale mugav ning kõik kulges ootuspäraselt. Põhiline on see, et töötajate koolitamisel selle programmi järgi ei kaasne mingit rahalist koormust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles