Ida-Virumaal on koroonasse nakatunud üle 60 inimese

Erik Gamzejev
Copy
Viru Keemia Grupi kaevandus.
Viru Keemia Grupi kaevandus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaal viimastel nädalatel COVID-19sse haigestunud inimeste arv on tõusnud 66ni, haigetega kokku puutunud lähikontaktseid, kel võib olla nakatumise oht, on terviseamet teinud kindlaks 500 ringis. 

Viimase 14 päeva uute haigusjuhtumite näitaja 100 000 elaniku kohta on Ida-Virumaal kerkinud 48,4ni. Eestis keskmiselt on see praegu 10,3. 

Kolmapäeva hommikul teatas terviseamet 9 uuest haigestunust Ida-Virumaal. Neist kolm olid Viru Keemia Grupi Ojamaa kaevanduse, kolm Eesti Energia Estonia kaevanduse töötajad ja kaks nende pereliikmed. Ojamaal on kokku haigestunud  7 kaevurit, Estonias 21 kaevurit ja lisaks ka 15 nende pereliiget või tuttavat.  

Ligikaudu 700 töötajaga Estonia kaevandus seiskas viirusepuhangu tõttu eelmisel reedel kogu kaevanduses nädalaks töö ja juhtkond otsustab sel neljapäeval, kas tööseisaku pikendamine on vajalik või mitte. 

480 töötajaga Ojamaa kaevanduse tegevjuht Margus Kottise ütles kolmapäeval, et esialgu pole plaanis tööd kaevanduses peatada. Ta märkis, et kõik seitse seni haigestunud noort inimest töötasid ühes remondijaoskonnas ja puutusid minimaalselt kokku teiste üksuste töötajatega.

Viimastel päevadel on koroonaviiruse testi teinud ligikaudu 250 Ojamaa kaevanduse töötajat. "Kui nüüd nende seast uusi haigestunuid ei tule, siis võib kirikusse küünla panna ja saame tõrgeteta tööd jätkata," ütles Kottise, märkides, et pärast esimeste haigusjuhtumite ilmnemist on kaevanduse töötajad hakanud ettevaatusabinõudesse − maskide kandmisesse ja masinate kabiinide desifintseerimisesse − varasemast tõsisemalt suhtuma. 

Seoses koroonaviiruse levikuga lükkasid Jõhvi põhikoolid vähemalt nädala võrra edasi õppetööga alustamise. Kolme töötaja haigestumise tõttu sulges maanteeamet oma teenindusbürood Jõhvis, Narvas ja Rakveres. 

Kuidas peatada koroonaviiruse levik?

Kõige efektiivsem meede nakkuse vältimiseks on distantsi hoidmine.

Rahvarohketes kohtades ja eriti siseruumides, kus ei ole võimalik teiste inimestega distantsi hoida, on soovitav kanda ka maski.

Kinniseid rahvarohkeid kohti tuleks võimalusel vältida.

Järgida tuleb kätehügieeni ehk teisisõnu: käsi tuleb pesta tihti.

Kätepesuks tuleb kasutada sooja vett ja seepi, avalikes kohtades alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

Aevastamisel või köhimisel tuleb oma suu ja nina katta ühekordse salvrätiga. Kasutatud salvrätt tuleb koheselt visata prügikasti ja seejärel käed puhastada. Salvrätikut puudumisel kasuta oma varrukat (küünarvarre osa), mitte paljast kätt.

Haigena tuleb püsida kodus, seda ka kergete sümptomitega.

Mistahes haigussümptomite puhul tuleb kahtlustada koroonaviirust ja helistada oma perearstile.

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.meCOVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Allikas: Terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles