Jõhvi tahab ehitada laevakujulise raamatukogu

Erik Gamzejev
Copy
Tulevane raamatukoguhoone meenutab maa pealt vaadates suurt laeva.
Tulevane raamatukoguhoone meenutab maa pealt vaadates suurt laeva. Foto: Eskiis/Must Projekt

Jõhvi vallavalitsus sai osaühingult Must Projekt kätte hariduslinnakusse plaanitava raamatukoguhoone kavandi, mis meenutab eemalt laeva.

Raamatukogu on kavandatud hariduslinnakusse kunstikooli lähedal asuvasse kolmnurka, kus puutuvad kokku Hariduse tänav ja Puru tee. Kolmekorruselisse 4000ruutmeetrise pinnaga raamatukogusse on kavandatud laenutusosakond, laste- ja noorteosakond, ürituste saal, individuaalsed töötsoonid, kohvik ja muud ruumid. 

Foto: Eskiis / Must Projekt

OÜ Must Projekt märgib eskiisi seletuskirjas, et väljakutseks osutus, kuidas jätta raamatukogu planeeritud asupaigas ellu naabruses domineerivate kortermajade ning mahuka kaubanduskeskuse kõrval. Lisaks teeb asukoha eriliseks lähenemisteede paljusus ja see, et hoonele ei teki tagakülge. "Sellest tulenevalt on hoone esimene korrus üleni klaasise fassaadiga, mis tagab hoone vaadeldavuse ja avatuse kõikides suundades. Hoone nurgad on ümardatud, tagades inimeste sujuva liikumise avalikus ruumis ning sidudes seeläbi kokku erinevaid linnalisi telgi," on märgitud seletuskirjas.

Foto: Eskiis / Must Projekt

Jõhvi arendusnõunik Rein Luuse märkis, et eskiis telliti, et oleks võimalik esitada hoone ehitamiseks rahataotlus kultuurkapitali niinimetatud suurtaotluste vooru.  Sellise raamatukogu rajamine võib minna maksma suurusjärgus neli miljonit eurot. 

Foto: Eskiis / Must Projekt

Luuse tõdes, et suuremate kultuuriobjektide rahastamise pärast on Eestis tugev konkurents. "Samas on raamatukogu kõige muu kõrval ka oluline lõimumise seisukohast. Kui Narva ja Tallinna on loodud eesti keele maja, siis Jõhvis saaks selle tegevuse ühendada raamatukoguga, mille praegune hoone on selleks liiga väike," ütles ta, lisades, et raamatukogu sobib hästi hariduslinnakusse, kus on nii riigigümnaasium kui ka põhikool, kunstikool, spordikool ja lasteaed.

Jõhvi vallavalitsus küsis eelmisel aastal raamatukogu rajamiseks valitsuselt üle kolme miljoni euro, kuid pole seni veel jaatavat vastust saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles