Koltsinas hukkus liiklusõnnetuses kaks karupoega (2)

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Mõlemast hukkunud karupojast lastakse taksidermistil topis teha.
Mõlemast hukkunud karupojast lastakse taksidermistil topis teha. Foto: Martin Mägi

Kolmapäeva õhtul juhtus Alutaguse vallas Koltsina külas liiklusõnnetus, kus hukkusid kaks karupoega.

"Need kaheaastased karupojad koos emaga elasid ja liikusid pidevalt Koltsina ning Estonia kaevanduse territooriumil; paljud inimesed nägid ja pildistasid neid," rääkis Ida-Viru jahimeeste seltsi juhatuse esimees Marko Vinni.

Kolmapäeva õhtuhämaruses jäid karupojad Jõhvi − Tartu maantee 19. kilomeetril auto ette.

"Karuema seekord pääses," loodab Vinni, et ta ei tule tagasi maantee äärde oma poegi otsima.

Vinni sõnul on igal aastal ikka üks-kaks karu maanteedel eluga hüvasti jätnud. Eelmisel aastal hukkus suur isakaru enam-vähem samas kohas, kus tänavused karupojadki, aasta varem sai suur isakaru surma Toila teeristis juhtunud kokkupõrkes.

"Seda, et kaks karu korraga niimoodi otsa saaks, pole ma kuulnud, see on ikka üsna haruldane. Sigu ja kitsi ja põtru on küll kahekaupa auto ette jäänud."

Sel aastal on Ida-Virumaal liikluses kõige rohkem hukkunud metskitsi, Vinni hinnangul võib neid olla 50−60 ringis. Auto ette on jäänud ka põtru, metssigadest seevastu pole kuulda olnud.

"On kindlad kohad, kus metsloomad autode ette jooksevad: neli-viis kohta Tallinna − Narva maanteel ja paar kohta Tartu − Jõhvi maanteel," rääkis Vinni.  "Praegu katsetatakse mõnes maakonnas pilootprojektina sellistes kohtades loomade heidutamist valgusreflektoritega: liikuva auto tuled peegelduvad valgusvihuna metsa ja peaksid metslooma auto liikumise ajal teest eemal hoidma. Meie maakond pilootprojekti ei kuulu, aga kui tulemused on head, jõuavad sellised reflektorid ehk tulevikus meiegi teedele."

Senikaua tuleb autojuhtidele ikka ja jälle meelde tuletada, et sügisel liiguvad metsloomad tavapäraselt sagedamini üle maanteede, otsides endale metsas kohta, kus talv üle elada. Suuremalt jaolt liigutakse hämaruses ja pimedal ajal, mistap autojuhtidel tuleks olla tähelepanelik ja ettevaatlik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles