VIDEO Elmo Nüganeni, Guido Kanguri, Riho Terrase ja teiste tuntud idavirulaste koolimaja kaob maa pealt

Erik Gamzejev
Copy
1967. aasta valminud Jõhvi koolimaja kaob lähipäevadel maa pealt.
1967. aasta valminud Jõhvi koolimaja kaob lähipäevadel maa pealt. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvis käib koolimaja lammutamine, kus on õppinud Elmo Nüganen, Guido Kangur, Riho Terras ja paljud teised Ida-Virumaa juurtega tuntud inimesed. 

1967. aastal valminud koolimaja Jõhvis Hariduse tänaval on lammutamisel, kuna samale kohale peab 2022. aasta sügiseks kerkima Jõhvi põhikooli uus maja.

Maa pealt kaob neljakorruseline õppekorpus ja kahekorruseline osa, kus olid õpetajate tuba, klassid ja suur fuajee. Aula, söökla ja võimla jäävad alles.  

Läinud laupäeval Harjumaalt oma kunagise koolimaja lammutamist vaatama tulnud vilistlane aastast 1974 Vahur Loorits sõnas, et saab mõistusega koolimaja lammutamisest aru, aga kahju on ikkagi.

Loorits oli nende õpilaste seas, kes hakkasid seal õppima 1967. aasta alguses, mil see koolimaja keset Jõhvi uut elurajooni valmis. "See oli nõukaajal ikka väga kõva sõna," ütles Loorits oma kunagise koolimaja kohta.

Tegu oli mammutkooliga, kus esimestel aastatel õppis ligikaudu 1400 õpilast ja õppetöö käis kahes vahetuses.  

Selles koolis on õppinud arvukalt kogu Eestis tuntud inimesi: teatri- ja filmilavastaja Elmo Nüganen, näitleja Guido Kangur, endine Eesti kaitseväe juhataja ja praegune Euroopa Parlamendi liige Riho Terras, endine välisminister ja Euroopa Parlamendi liige Kristiina Ojuland, näitleja Liis Haab, kergejõustiklane Valdek Apivala, lauljatar Inga Kaare ja paljud teised. 

Kool on kandnud 53 aasta jooksul erinevaid nimesid. Pärast valmimist oli ta Adolf Kesleri nimeline Kohtla-Järve 5. keskkool. 1989. aastal sai temast Jõhvi 1. keskkool ja 1996. aastal Jõhvi gümnaasium. Kui 2015. aastal valmis selle kõrval Jõhvi riigigümnaasium, muutus see kool Jõhvi põhikooliks.

Jõhvi põhikooli uus koolimaja  on mõeldud 510 õpilasele. Koolimaja ehitatakse arhitektuurikonkursi võitnud büroo Kauss töö "Tujukuju" projekti järgi.

Jõhvi põhikooli uue õppehoone arhitektuurikonkursi võidutöö "Tujukuju". 
Jõhvi põhikooli uue õppehoone arhitektuurikonkursi võidutöö "Tujukuju". Foto: Eskiis / Kauss Arhitektuur OÜ
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles