Valitsus pole jõudnud Ida-Virumaal rangemate piirangute kehtestamises kokkuleppele

Erik Gamzejev
Copy
Peaminister Jüri Ratas läinud reedel Ida-Viru keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna sissepääsu juures, kus ta uuris haigla juhtidelt, kuidas koroonahaigete raviga toime tullakse.
Peaminister Jüri Ratas läinud reedel Ida-Viru keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna sissepääsu juures, kus ta uuris haigla juhtidelt, kuidas koroonahaigete raviga toime tullakse. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Vabariigi valitsus pole erimeelsuste tõttu jõudnud kokkuleppele Ida-Virumaal uute rangete piirangute kehtestamises, mida soovitas korooonaviiruse jätkuva leviku ohjeldamiseks teadusnõukoda. 

Ida-Virumaal elav maaeluminister Arvo Aller ütles teisipäeva õhtul poole üheksa ajal Põhjarannikule, et praegu ei ole valitsuses lisapiirangute asjus kokkulepet. 

Ta ütles, et kevadel Saaremaal seatud piirangud ei ole sellised, mis toimiksid sügisel ka Ida-Virumaal. 

Alleri sõnul on oluline, et piirangute kehtestamisega ei karistataks neid ettevõtteid, kes täidavad praegu kehtivaid nõudeid ja soovitusi. "Me ootame, et vaktsiin jõuaks võimalikult ruttu meieni. Ma usun ka, et kõk eestimaalased on teadlikud, et see on ohtlik viirus, et nad on perekesksed ega liigu ringi suuremates seltskondades, " ütles ta.

Alleri sõnul käivad siiski valitsuse ministrite ja riigikogu fraktsioonide vahel veel piirangute üle arutelud. "Erakonnad peavad veel läbi rääkima," lausus ta, märkides, et esmalt tuleks saavutada efekt läinud laupäevast kehtima hakanud piirangutest. 

Ida-Virumaal on distantsõppele suunatud gümnaasiumiastme klassid ning üksikute eranditega on keelatud nii laste kui täiskasvanute huvitegevus. 

Ida-Virumaal soovitas  rangemaid piiranguid kehtestada esmaspäeva õhtul kogunenud teadusnõukoda. Selle juht Irja Lutsar ütles ERRile, et ilmselt oleks abi, kui Ida-Virumaal vähendada oluliselt inimestevahelisi kontakte. "Rõhk on sõnal "oluliselt". Töökohad peavad jääma, lasteaiad ja algkoolid peavad jääma lahti, ka elutähtsad teenused. Tööl peab käima, kuid inimeste muid kokkusaamisi on vaja vähendada. Sõprade ja tuttavatega kohtumised tuleb edasi lükata. Soovitasime põhikoolid kinni panna," rääkis ta.

Lutsar märkis, et teadusnõukoda soovitas Ida-Virumaa nii-öelda lukkupanekut. "Minu arvates on see praeguses olukorras mõttekas. Kuid teadusnõukoda saab vaid soovitada, valitsus teeb otsuse, võttes arvesse kõiki muid tingimusi. Me peame kõikjal üle Eesti kokku leppima, et tahame vanemat põlvkonda kaitsta ja haiglasüsteemi kokkuvarisemisest päästa," lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles