Valitsus toetab suletud Ida-Viru ettevõtteid ligi 2 miljoni euroga

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Esmaspäevast seisab Toompeal matuseauto kirjaga "Valitsusele Ida-Virumaa ettevõtete viimsele teekonnale saatmiseks". Auto parkis sinna kohviku Muna omanik Riho Leppik, et tõmmata tähelepanu suletud Ida-Virumaa toetamise vajadusele.
Esmaspäevast seisab Toompeal matuseauto kirjaga "Valitsusele Ida-Virumaa ettevõtete viimsele teekonnale saatmiseks". Auto parkis sinna kohviku Muna omanik Riho Leppik, et tõmmata tähelepanu suletud Ida-Virumaa toetamise vajadusele. Foto: Erakogu

Valitsuse liikmed kiitsid teisipäevasel kabinetinõupidamisel heaks nn sulgemistoetused, millest suurem osa tuleb koroonaviiruse piirangutest kõige rohkem kannatada saanud Ida-Virumaale.

"Koroonaviiruse teine laine on seni räsinud eriti karmilt Ida-Virumaad, kus kehtivad kõrgest nakatumisest tingituna praegu kõige rangemad piirangud," nentis peaminister Jüri Ratas. 

Üle tuhande töökoha 

Ettevõtlusmeetme kaudu toetatakse valitsuse 10. detsembril kehtestatud piirangute tõttu oma tegevuse peatama pidanud Ida-Virumaa ettevõtteid 2,1 miljoni euroga. Otsus puudutab Ratase sõnul 204 ettevõtet ja üle 1300 töökoha.

"Konkreetse toetuse summa välja arvutamisel lähtutakse ettevõtte käesoleva aasta novembrikuu kahekordsest palgakulust. Maksimaalne toetuse summa ühe ettevõtte puhul on 150 000 eurot," täpsustas väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Raul Siem. 

Ettevõtete toetamise puhul tuleb arvestada ka riigiabi aspekti, mis võib pikendada toetuse saamist umbes ühe kuu võrra. 

Ida-Viru turismiklastri koordinaator Kadri Jalonen ütles, et kui toetus ettevõtetele on mõeldud kolme nädala kriisikahjude hüvitamiseks, nagu on rääkinud rahandusminister Martin Helme, siis saavad turismiettevõtjad hakkama.

"Näeme, et valitsus otsib kiiret lahendust olukorrale ja see on oluline, et otsus tuleb sel nädalal. Oluline on ka see, kui toetust saab nii palga- kui püsikulude hüvitamiseks."

Jaloneni sõnul tuleb siiski arvestada, et kriis ei pruugi kolme nädalaga lõppeda ja sel juhul on ettevõtjatel jälle abi vaja. 

Jüri Ratas märkis, et valitsuse kokku lepitud meetmetega toetatakse majutuse, toitlustuse ja meelelahutustegevuse valdkondi Ida-Virumaal, aga ka kultuuri, loomingu-, kunsti-, samuti sporditegevust ning haridust üle Eesti.

"Toetades kohapealset ettevõtlust ning selle kaudu Ida-Viru inimesi, pingutame selle nimel, et piirangute majanduslikku mõju maakonnas leevendada. Valitsuse kehtestatavate toetuste eesmärk on tagada inimestele toimetulek ja jätkuvad sissetulekud ning aidata pärast koroonaviiruse kriisi lõppu kohapealsel ettevõtlusel võimalikult kiiresti taastuda," ütles peaminister.

Võimaluste mitmekesisuse säilitamiseks

Valitsuse liikmed leppisid kokku 560 000 euro eraldamises kultuuri, huvihariduse ja huvitegevuse toetamiseks, millest 430 000 on ette nähtud Ida-Virumaale ja 130 000 ülejäänud Eestile.

Spordivaldkonna, sh treenerite toetuseks eraldatakse 811 000 eurot, millest üle 60 000 Ida-Viru spordiasutustele ja -klubidele. Haridusministeeriumi valdkonna kaudu toetatakse noorte huviharidust ja -tegevust ning eraharidust summas üle 1,5 miljoni euro (sellest 205 000 suunatakse Ida-Virumaa haridusasutustele). 

"Koroonaviiruse leviku tõkestamise piirangute tõttu on Ida-Virumaal seiskunud nii kultuuri- kui spordielu," ütles kultuuriminister Tõnis Lukas. "Kultuurivaldkonna ja sportimisvõimaluste mitmekesisuse säilimiseks peame toetama sektori vältimatute kulude katmist."

Neljapäeval tuleb toetusmeetmete pakett kinnitamisele valitsuse istungil. Toetused täiendavatest piirangutest kõige rohkem kannatada saanud valdkondadele on üle 5 miljoni euro. Toetuste tingimused täpsustuvad neljapäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles