Politsei raha sisse vehkinud mees peab nüüd üldkasulikku tööd tegema

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Narva politseijaoskonnast leitud rahapakk läks selle leidnud mehele kalliks maksma ning nüüd ootab meest lisaks suurele rahalisele väljaminekule üle 500 tunni üldkasulikku tööd.
Narva politseijaoskonnast leitud rahapakk läks selle leidnud mehele kalliks maksma ning nüüd ootab meest lisaks suurele rahalisele väljaminekule üle 500 tunni üldkasulikku tööd. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Viru maakohus mõistis süüdi mehe, kes vehkis poolteist aastat tagasi sisse politseihoonest leitud rahapaki. 

2019. aasta 9. augustil leidis Aleksandr (28) Narva politseijaoskonna teenindussaali põrandalt turvapakendi, milles oli 2355 eurot. Raha kuulus politseile ning selle pidi lepingu järgi panka toimetama turvafirma töötaja. Viimane oli enne seda raha politseiametnikult üle võtnud ja pistnud paki mapi vahele, kuid väljumisel oli rahapakk pudenenud politsei teenindussaali põrandale. Selle leidis Aleksandr, kes koos kolme kaaslasega sel päeval politseimajas käis. Samal päeval kohtusid kõik neli meest ühes Narva korteris, kus leitud raha omavahel ära jagati. Seltskond ei jõudnud aga võõrast raha õieti kulutamagi hakata, sest juba sama päeva pärastlõunal pidas politsei Aleksandri kinni. 

Asjaõigusseaduse kohaselt peab inimene, kes on kaotatud asja leidnud ja selle oma valdusse võtnud, sellest viivitamata teatama kaotajale või omanikule. Kui kaotaja või omanik on leidjale teadmata, on leidja kohustatud teatama leiust politseile, kui asja väärtus ületab 50 eurot. Sama seaduse kohaselt on asja leidmisel elamus, avalikus asutuses või transpordivahendis asja leidnud isik kohustatud asja üle andma majaomanikule, üürnikule, selle asutuse teenistujale, transpordivahendi juhile või politseile. Majaomanik, üürnik, asutus, transpordiorganisatsioon või politsei, kellele asi üle anti, loetakse leidjaks. 

Varem korduvalt kriminaalkorras karistatud Aleksandr, kes on politseile tuntud sarivargana, nõustus kokkuleppemenetlusega ning teda karistati 1 aasta ja 7 kuu pikkuse vangistusega, mis asendati 509 üldkasuliku töö tunniga. Samuti peab ta riigile hüvitama menetluskulud 1281 eurot ning maksma 876 sundraha ja 405 eurot talle osutatud õigusabi eest ning hüvitama turvafirmale G4S 200 eurot.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles