Kohtla-Järve keskerakondlastel lasub avaliku raha eest poliitreklaami tegemise kahtlus (1)

Erik Gamzejev
Copy
Kohtla-Järve volikogu aseesimees Vladimir Evve skandaali põhjustanud videolõigus, kus ta kiitis Keskerakonda ja siunas teisi erakondi.
Kohtla-Järve volikogu aseesimees Vladimir Evve skandaali põhjustanud videolõigus, kus ta kiitis Keskerakonda ja siunas teisi erakondi. Foto: Kuvatõmmis / ESN TV

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) alustas menetlust võimaliku erakonnaseaduse rikkumise tuvastamiseks Kohtla-Järve keskerakondlike  linnavõimude poolt, mis on seotud avaliku raha eest poliitreklaami tegemise kahtlusega. 

Riigikogu ja Kohtla-Järve linnavolikogu liige, sotsiaaldemokraat Eduard Odinets ning linnakodanikud Tarvo Nurgamaa ja Vladimir Tšužas pöördusid igaüks iseseisvalt ERJK poole hinnangu saamiseks seoses Kohtla-Järve linnavalitsuse  avaliku raha kasutamisega väidetavas poliitilises reklaamis.

Kohtla-Järve linnavalitsus ostab lepingu alusel kommunikatsiooniteenuseid MTÜlt Edukad Sillamäe Noored (ESN). Komisjoni poole pöördujate hinnangul tegi jaanuaris valminud ja sotsiaalmeedias levitatud videoklipis linnavolikogu aseesimees Vladimir Evve reklaami linnavalitsuse poliitikutele ja Eesti Keskerakonnale. Evve ise ei ole Keskerakonna liige, kuid ta on korduvalt kandideerinud Keskerakonna nimekirjas. Keskerakonnale kuulub Kohtla-Järve volikogus ühe kahe kolmandiku kohtadest. 

ERJK leidis 18. veebruaril toimunud istungil, et hinnangu kujundamiseks vajab selgitamist kaks asjaolu: kas nimetatud video on toodetud eelnimetatud kommunikatsioonilepingu alusel ja kes on selle video tootmise ning esitamise eest tasunud. Komisjon otsustas algatada menetluse võimaliku erakonnaseaduse rikkumise tuvastamiseks ja teha Kohtla-Järve linnavalitsusele järelepärimine avaldustes nimetatud asjaolude selgitamiseks.

Kohtla-Järve linnapea Ljudmila Jantšenko poolt 21. jaanuaril sõlmitud kommunikatsiooniteenuste osutamise lepingu kohaselt tellib linnavalitsus 1400 euro eest kuus MTÜ-lt Sillamäe Edukad Noored (ESN) muu hulgas linnavolikogu, linnavalitsuse ja hallatavate asutuste tegevuse kajastamise ning linna maine kujundamise teenust. Töö täitja peab tootma ja levitama uudiseid ja videoid ning olema seejuures linnavõimudele lojaalne ja kaitsma nende huvisid. Vaid mõned päevad pärast lepingu sõlmimist läks internetis eetrisse ESNi toodetud video, kus Kohtla-Järve linnavolikogu aseesimees Vladimir Evve kiidab Keskerakonna tegevust Kohtla-Järvel ja siunab teisi erakondi. 

Kohtla-Järve opositsiooniliider ja riigikogu liige sotsiaaldemokraat Eduard Odinets on varem Põhjarannikule öelnud, et  peab toimuvat maksumaksja raha eest enne valimisi nahaalselt tehtavaks võimulolijate reklaamiks ja parteipropagandaks. 

MTÜ Sillamäe Edukad Noored juhatuse liige Igor Malõšev, kes on ka ise Keskerakonna liige ja kuulub Sillamäe linnavolikogusse, ütles, et nad täidavad tellimust ja toodavad selliseid uudiseid, mida Kohtla-Järve linnavalitsus neilt soovib.

Põhjaranniku küsimusele, miks pidas linnavalitsus vajalikuks kuni järgmiste valimisteni osta maksumaksja raha eest uudiseid, vastas linnapea Ljudmila Jantšenko, et selleks tuli ajend ministeeriumide ametnikelt, kes andsid paar aastat tagasi Kohtla-Järvel toimunud välitööde ajal märku, et Kohtla-Järve linnas toimunu kohta võiks olla rohkem informatsiooni.

ERJKsse pöörduma ajendanud Kohtla-Järve linnavalitsuse tellimusel valminud venekeelne video, kus volikogu aseesimees Vladimir Evve kiidab Keskerakonda ja siunab teisi erakondi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles