Suri Eesti põlevkivitööstuse suurkuju Ülo Tambet

Erik Gamzejev
Copy
Ülo Tambet oli üks 2008. aastal ilmunud mahuka koguteose "90 aastat põlevkivi kaevandamisest Eestis" koostajaiid.
Ülo Tambet oli üks 2008. aastal ilmunud mahuka koguteose "90 aastat põlevkivi kaevandamisest Eestis" koostajaiid. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Neljapäeval suri 89aastasena Eesti põlevkivitööstuse suurkuju Ülo Tambet. 

Kiviõlis 13. jaanuaril 1932 aastal kaevuri perekonnas sündinud Tambet juhtis aastatel 1972-1986 koondist Eesti Põlevkivi. 

Eesti Mäeseltsi juhatuse juhatuse liige Heini Viilup meenutas, et aastad, mil Tambet juhtis Eesti Põlevkivi, olid põlevkivi kaevandamise kõrgaeg. "Seitse kaevadust ja neli karjääri töötasid täiega. 80ndate alguses toodeti üle 32 miljoni tonni põlevkivi aastas, mis jäigi ületamatuks tulemuseks," sõnas ta märkides, et sel ajal töötas Eesti Põlevkivis üle 12 000 inimese. 

Heini Viilupi sõnul tehti Tambeti ajal põlevkivi kaevandamises palju tehnilisi uuendusi, et saavutada suuremat efektiivsust. "Ta oskas luua ka häid suhteid Moskvaga, tänu millele tuli ministeeriumist Eestisse põlevkivitööstuse arendamiseks raha ja tehnikat, aga ka näiteks palju autoostulube kaevuritele," sõnas ta.

Ülo Tambet oli koos Nikolai Varbiga 2008. aastal ilmunud mahuka koguteose "90 aastast põlevkivi kaevandamisest Eestis" koostaja. 

Kohtla-Järve linna aukodanikuks sai tal aastal 2007. 

Ülo Tambet lõpetas Kiviõli 1. keskkooli 1951. aastal ja  Tallinna Polütehnilise Instituudi mäeosakonna kiitusega 1956. aastal. 

Ta töötas Käva-2 kaevanduse mäemeistrina, hiljem jaoskonnaülema abi, jaoskonnaülema ja kaevanduse peainseneri asetäitjana. 1968. aastast oli ta Kiviõli kaevanduse direktor, 1972. aastast trusti Eesti Põlevkivi juhataja, 1974. aastast tootmiskoondise Eesti Põlevkivi peadirektor. Aastatel 1986–1989 oli ta Eesti NSV Tehnilise ja Mäejärelevalve Valitsuse juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles