VIDEO ⟩ Karjäärisafaril saab korralikult raputada, näha tehismaastikku, fjorde ja usskonveierit

Erik Gamzejev
Copy
Safarimaastur on parkinud end ühe kanali äärde. Veekanalite kogupikkus ulatub Aidus 30 kilomeetrini.
Safarimaastur on parkinud end ühe kanali äärde. Veekanalite kogupikkus ulatub Aidus 30 kilomeetrini. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Safaril mööda kümme aastat tagasi tegevuse lõpetanud Aidu põlevkivikarjääri tehismaastiku saab näha fjorde, aga ka läbi karjääri kulgevat enam kui 12 kilomeetri pikkust usskonveierit, mis toimetab praegugi põlevkivi Ojamaa kaevandusest Kohtla-Järvele VKG õlitehastesse. 

"Põlevkivi asus siin 15-17 meetri sügavusel paekihtide all. Karjääri tehnoloogia on tegelikult ülimalt mastaapne pinnase liigutamine. Selleks, et põlevkivi pae alt kätte saada, tuleb paasi enne lõhata," räägib karjääri kõrgeima mäetipu otsas safarit korraldava firma Adrenaator juht ja giid Imre Poom, kes paneb samas ka tükikese põlevkivi välgumihklist põlema. 

Lüganuse vallas asuvas Aidu karjääris on 30 kilomeetri ulatuses veekanaleid, kus vee sügavus ulatub 6-18 meetrini. Need kanalid on endised teed, mida mööda vedasid kallurid põlevkivi välja. Pärast kaevandamise lõpetamist ja pumpade seiskumist täitusid need veega. 

Aidu karjääris algas põlevkivi kaevandamine 1974. aastal, mil see kandis Oktoobri karjääri nime. 38 aastaga kaevandati seal 90 miljonit tonni põlevkivi. Sellest kogusest saab toota niipalju elektrit, et miljon lambipirni põleks järjest 70 aastat. Aidu karjääri pindala ulatub üle 34 ruutkilomeetri, mis on peaaegu samapalju kui kogu Tartu linna territoorium. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles